עכשיו זה רשמי: ייצוא הגז יעלה לישיבת הממשלה הקרובה
הבוקר התקיימה פגישה בדרג בכיר בין משרדי רה"מ, אנרגיה והאוצר ממנה עולות שתי אפשרויות ייצוא עיקריות - הראשונה היא להציב את רף הייצוא על שיעור קבוע של 42% מכלל המאגרים ואפשרות נוספת היא לאפשר ייצוא ממאגר לוויתן לפי מתווה ועדת צמח עם החרגה מסויימת למאגר "תמר"
ממשלת ישראל תדון ביום ראשון הקרוב בנושא ייצוא הגז. כך נודע ל"כלכליסט". ההצעה היא תרגום חלקי למסקנות ועדת צמח שהוגשו לרה"מ נתניהו באוגוסט שעבר, אז נקבע שישראל תוכל לייצא גז בכמות ששקולה לכ-53% מנפח המאגרים המוכחים. מאז אישור המסקנות העבירה הממשלה בינואר האחרון החלטה לשריין כמות גז לתחבורה שגבוהה פי 2.5 ממה שהמליצה ועדת צמח, כך שלמעשה מכסת ייצוא הגז הצטמצמה בכ-10%.
ביום רביעי האחרון הסכימו נתניהו, לפיד ושלום שישראל תוכל ייצא גז כאשר כל שנותר הוא לקבוע את המכסה ואמצעים לייצוא. על פי ההסכמות בין משרדי רה"מ, האוצר והאנרגיה ישראל תוכל לייצא בין 40 ל-45% מנפח המאגרים. אחד הגופים שממתין להחלטת הייצוא היא חברת וודסייד האוסטרלית שאמורה לרכוש 30% משותפות לוויתן בעבור כ-2.5 מיליארד דולר ולהקים להקים מתקן ייצא צף לגז נוזלי.
הבוקר התקיימה פגישה בדרג בכיר בין משרדי רה"מ, אנרגיה והאוצר. ממנה עולות שתי אפשרויות ייצוא עיקריות. הראשונה היא להציב את רף הייצוא על שיעור קבוע של 42% מכלל המאגרים, כלומר סביב 390 מיליארד מ"ק. האפשרות השנייה היא לאפשר ייצוא ממאגר לוויתן לפי מתווה ועדת צמח עם החרגה מסויימת למאגר "תמר", כך שמאגר "לוויתן" יוכל לייצא 50% מנפחו (270 מיליארד מ"ק) ואילו מאגר תמר ייצא בין 20 ל-25% מנפחו (עד כ-75 מיליארד מ"ק). מי שיחליט על המתווה הסופי הם שרי הממשלה שידונו בנושא בשעות הקרובות
נושא נוסף שצפוי לעלות לישיבת הממשלה יחד עם ההחלטה על ייצוא הגז היא הקביעה שמאגר "תמר" משוריין לטובת המשק הישראלי אלא אם כן ימצאו מאגרי גז חדשים נוספים. מציאת מאגרים נוספים יתירו יצוא מ"תמר" בתמורה להקטנת מכסת הייצוא ממאגר "לוויתן" (SWAP). יצוין שבשלהי כהונת הממשלה הקודמת כבר קבע שר האנרגיה הקודם לנדאו שמאגר תמר שמור לטובת המשק הישראלי ולכן אין לייצא ממנו עד להודעה חדשה
סילבן דרש לשמור יותר למשק המקומי
בשבועות האחרונים נערכו מספר ישיבות בנושא משק הגז ואפשרויות הייצוא שלו למדינות זרות בהשתתפות רה"מ נתניהו, שר האנרגיה והמים שלום ושר האוצר לפיד. בשתי הישיבות האחרונות בנושא - ברביעי האחרון ושלשום (ראשון) - התקבלה בקשתו של שלום לצמצם את היקף הייצוא ולשמור יותר גז לצרכי המשק המקומי. עם אישור נושא הייצוא יוכל משרד האנרגיה לממש המלצה נוספת שנקבעה במסגרת "ועדת צמח" שם תגובש תכנית לאומית ל "מעורבות ממשלתית בפיתוח תשתיות הולכה וטיפול בגז טבעי במטרה להבטיח גישה למשק הישראלי לכל שדה".
בשבועות האחרונים האריך משרד האנרגיה רישיונות חיפוש שונים כדי לאפשר ליזמים לקדם פיתוח שדות חדשים תחת ההבנה שכל מכסת גז שתמצא עתידה למצוא דרכה גם ללקוחות זרים, מהלך שיעניק אופק תכנוני להשקעות בקידוחי גז בים התיכון.