יחימוביץ': "ההחלטה על יצוא הגז היא שוד של הציבור"
ערן יונגר, אנליסט האנרגיה של מגדל שוקי הון סבור כי "החלטת נתניהו אינה מהווה פגיעה מהותית בשווי שותפויות הגז"; "ישראל יקרה לנו": "ה-40% זה שקשוקת האחוזים"
"חזינו כעת במיצג מביש של כניעה ללחצים אדירים של ענקי הגז, במסווה קלוש של החלטה מקצועית. במחטף, ובמהירות שאין לה כל הצדקה כאשר מדובר בהחלטה הגוזרת את עתיד הילדים שלנו – קיבלו ארבעה אנשים מבוססים ועשירים החלטה אשר תפגע ברוב המכריע של אזרחי מדינת ישראל", אמרה יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' בתגובה למסיבת העיתונאים של רה"מ בנושא יצוא הגז.
"ההחלטה הבהולה לאפשר יצוא גז בשיעור עצום של 40% כובלת את המדינה לנצח, ומונעת למפרע כל אפשרות לשינוי בעתיד של החוזים שייחתמו", אמרה יחימוביץ', "זו חבלה בהזדמנות המופלאה שניתנה לישראל. אוצרות הגז השייכים לכל אזרחי המדינה יכלו לאפשר למדינה עצמאות אנרגטית, הוזלה דרמטית של אנרגיה ומים, פיתוח של תעשיות חדשות, תרומה אדירה לאיכות הסביבה, שגשוג חברתי והעצמה ניכרת של ביטחון המדינה".יחימוביץ' תכנס בעוד כחצי שעה מסיבת עיתונאים.
ח"כ תמר זנדברג (מרצ): ״החלטת הממשלה בנושא ייצוא הגז - הוכחה כי לחץ ציבורי עובד. נמשיך ללחוץ עד ביטול ייצוא הגז״.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין הגיב על ההחלטה לייצא את הגז ואמר: "כל החלטה שמתבססת על מסקנות ועדת צמח היא החלטה שגויה, כי הסתמכה על עתודות גז וירטואליות. במקום לפעול כמתחייב מבחינה סביבתית, משפטית ומוסרית ולהעביר את ההכרעה לדיון שקוף בכנסת, נתניהו בחר לעשות טוטו במספרי הייצוא, לראות איזה מספר על בגורל ולהמר על העתיד שלנו ושל הילדים שלנו.
תגובת "ישראל יקרה לנו": "למרות המחאה הציבורית הגוברת והדרישה להעביר את ההחלטה על יצוא הגז לדיון שקוף בכנסת בחרו נתניהו ושלום מאחורי דלתיים סגורות לייצא כמות מסיבית של הגז הישראלי. שר האוצר לפיד, שלפני הבחירות הצהיר בכתב כי: 'מסקנות ועדת צמח על ייצוא הגז הן שגויות, ועתודות הגז צריכות להיות מופנות לטובת אזרחי ישראל, לא לייצוא הגז שמשרת כמה טייקונים' – הפך את עורו וכיום תומך בייצוא הגז, תוך התעלמות מוחלטת מרחשי הלב של הציבור. ה-40% זה שקשוקת האחוזים - כי ה-60% שכביכול נשארים זה כולל 'מדינות נלוות' כלומר גם לירדן ולרש"פ ולמצרים".
ערן יונגר, אנליסט האנרגיה של מגדל שוקי הון סבור כי "החלטת ראש הממשלה אינה מהווה פגיעה מהותית בשווי שותפויות הגז". לדבריו: "עסקת וודסייד נחתמה אמנם על בסיס המסקנות הסופיות של וועדת צמח לייצוא של כ- 50% מעתודות הגז, אולם מאז דיווחו השותפויות במאגר על הגדלת הכמות המוערכת ב-2TCF נוספים ועל כן בשקלול משתנים אלו לא צפויה ירידה מהותית בכמות לייצוא ממאגר לוויתן".
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון אמר בתגובה: "מדובר בהחלטה טובה המוצאת את האיזון הדק בין הצורך לשמר את הביטחון האנרגטי של המשק המקומי, לאור לקחי העבר ובראשם פארסת הגז המצרי ובין התמריץ הפיננסי למדינה ישראל לאפשר ייצוא וכן השאיפה של המדינה לאפשר התכנות כלכלית של פיתוח מאגר לווייתן באמצעות הותרת מרכיב ייצוא לא מבוטל".
אורי אלדובי, יו"ר איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל: "דו"ח ועדת צמח הינו דו"ח מקצועי של ועדה בין משרדית, בלתי תלויה, שאיזנה בין צורכי המשק המקומי מחד לפוטנציאל האדיר שבייצוא הגז עבור כל אזרח ואזרח במדינה. על הממשלה לאמץ בישיבתה הקרובה את מסקנות צמח כלשונן על מנת שמדינת ישראל תוכל ליהנות באופן אופטימלי ומקסימאלי מתגליות הגז ומהיתרונות הגדולים הטמונים בהן".
המטה לשמירה על הגז הישראלי מסר בתגובה: "ראש הממשלה נתניהו הראה היום באופן חסר תקדים כיצד הוא מתעלם לחלוטין מצרכי הציבור, עבור התבטלות כנגד אינטרסים של בעלי הון.
למרות מחאה ציבורית נרחבת כנגד החלטה חפוזה על ייצוא הגז, החלטה אשר איננה הכרחית עבור הצורך הדחוף של המשק לפתח את שדה לוויתן, מובילים נתניהו ושלום את המדינה להחלטה חסרת הגיון כלכלי, מדיני וסביבתי כאחד, אשר תשפיע על המשק הישראלי לעשורים רבים קדימה".
מיכאל תבור – מנכ"ל חברת הייעוץ תבור כלכלה ופיננסים, אמר: "ההודעה שנמסרה על הגדלת כמות הגז הנשארת בישראל אינה אלא כניעה מיותרת ובוודאי חסרת מעוף, להלכי רוח של הרחוב, ומזכירה ימים רעים במקומות אחרים בהם הרחוב הכתיב מהלכים אסטרטגיים. אין שום קשר בין טובת המשק ושמירת הגז באדמה. כל אלה שמדברים על צרכי הגז של ישראל, לא חזו את משבר 2008 ואת עוצמתו המתמשכת, לא חזו את עלייתה של פייסבוק או בזמנו, את התמוטטות הקומוניזם, את גוגל או את האינטרנט, לא חזו את "האביב" הערבי ולא חזו הרבה דברים אחרים. הם בוודאי לא חזו את תגליות הגז. לגז היום יש ערך גדול יותר ביצוא".