הממשלה אישרה: 40% מהגז הטבעי לייצוא, 60% למשק הישראלי
בתום ההצבעה אמר נתניהו: "בזכות ההחלטה שקיבלנו ייהנו כל אזרחי ישראל מהמתנה הזאת. נוזיל את יוקר המחייה בתחום החשמל באמצעות הגז שיזרום למשקר הישראלי ונשקיע ברווח הציבור בזכות הרווחים שייכנסו לקופת המדינה. כל עיכוב בהחלטה מעמיד בסכנה אתיכולת המדינה לממש את רווחי משאבי הגז שלנו"; מחר יעתרו לבג"ץ הח"כים ראובן ריבלין, שלי יחימוביץ' משה גפני ואבישי ברוורמן בדרישה להביא את סוגיית יצוא הגז להכרעת הכנסת
הממשלה אישרה את ההחלטה להגדיל את כמות הגז הטבעי למשק הישראלי ל-540 BCM (מטר מעוקב). כך ש-60% מהמאגרים ישארו בישראל והשאר ימכרו ללקוחות זרים. 17 שרים הצביעו בעד ושלושה התנגדו - עמיר פרץ, יעל גרמן וגלעד ארדן. ארדן הביע תמיכה בשמירת 600 BCM לתעשייה המקומית ודרש לדחות את הדיון למועד מאוחר יותר.
- נתניהו: "במשך 25 שנה ישראל תקבל 200 מיליארד שקל מהגז"
- מוריס דורפמן מזהיר: ההכנסות מגז "לא ישנו את המשק מהקצה אל הקצה"
- יצוא הגז - לממשלה: מתחילים ב־40%, מכאן והלאה זה יכול רק לעלות
לפי משרד האנרגיה בשנת 2012 צרך המשק הישראלי 7 מיליארד מטר מעוקב של גז, כך שגם בהתאם לתחזית של עלייה משמעותית בצריכת הגז הכמות תספיק לפחות ל-25 שנה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "בזכות ההחלטה שקיבלנו ייהנו כל אזרחי ישראל מהמתנה הזאת. נוזיל את יוקר המחייה בתחום החשמל באמצעות הגז שיזרום למשק הישראלי ונשקיע ברווח הציבור בזכות הרווחים שייכנסו לקופת המדינה. כל עיכוב בהחלטה מעמיד בסכנה את יכולת המדינה לממש את רווחי משאבי הגז שלנו".
ריבלין ויחימוביץ' עותרים לבג"ץ
בתוך כך, מחר יעתרו לבג"ץ ח"כ ראובן ריבלין מהליכוד, יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' ח"כ משה גפני מיהדות התורה וח"כ אבישי ברוורמן מהעבודה בדרישה להביא את סוגיית ייצוא הגז להכרעת הכנסת.
ריבלין הסביר כי "סוגיית הגז הטבעי הובאה בעבר להכרעת הכנסת ואין לסטות מעיקרון זה. המלצות ועדת שישנסקי עוגנו בחקיקה ראשית של הכנסת ומשכך כל נושא שקשור או משפיע או בעל השלכה כלשהי על סוגיה זו כמו נושא ייצאו הגז, מחוייב לעבור דרך הכנסת". נזכיר כי לפני כחודש חתמו 60 חברי כנסת על מכתוב של ח"כ דב חנין להביא את החלטת ייצוא הגז להצבעה בכנסת.
גם ארגון "אדם טבע ודין" והתנועה לאיכות השלטון נערכים להגיש בימים הקרובים עתירה לבג"ץ, נגד החלטת הממשלה לאשר את ייצוא הגז. עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אט"ד: "במקום לפעול כמתחייב מבחינה סביבתית, משפטית ומוסרית ולהעביר את ההכרעה לדיון שקוף בכנסת, נתניהו בחר לעשות טוטו במספרי הייצוא, לראות איזה מספר עלה בגורל ולהמר על העתיד שלנו ושל הילדים שלנו".
"לא ניכנע ללחצי הפופוליזם"
הבוקר החלה הממשלה בדיון באישור ההחלטה על יצוא של 40% מהגז הטבעי שהתגלה מול חופי ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בפתח ישיבת הממשלה לנושא ואמר: "לא נסחפנו בגלי הפופוליזם ששוטפים את המדינה והעולם ועשינו את הדבר הנכון למדינת ישראל".
עוד אמר נתניהו: "הגז יכול לתת מענה לשני צרכים: הראשון הוא להניע את המשק המקומי והדבר השני הוא למלא את קופת המדינה בעשרות מיליארדי שקלים כתוצאה מייצוא הגז והמיסוי שמוטל עליו.
"הדבר החשוב עכשיו הוא לזוז מהר. אנחנו בוודאי מבינים שמשקיעים יכולים לאבד תקווה, הם יכולים לחשוב שאנחנו ניכנע ללחצי הפופוליזם או לבירוקרטיה אינסופית. אנחנו רוצים לזוז מהר. אני רוצה להגיד לכם דבר אחד יסודי: בלי שיהיה יצוא גז - לא יהיה גז בשוק המקומי. אלה הכללים הבסיסיים, ההבנה הבסיסית ביותר איך אנחנו מפיקים גז מהמים. בלי שיהיה יצוא גז - לא יהיה שוק מקומי. את הטעות הזאת, הכניעה לפופוליזם, 'בוא נשמור על הגז אצלנו', עשו כמה וכמה מדינות והן שמרו את הגז אצלן. הוא קבור באדמה או במים, מתחת לשכבות של פופוליזם ובירוקרטיה. את זה אסור לעשות. אנחנו צריכים להוציא את הגז החוצה. השילוב הנכון בין שוק מקומי וייצוא - זה מה שאנחנו עושים היום.
בתוך כך, הממשלה אישרה הבוקר את הצעת שר הפנים גדעון סער לאישור חוק שעון הקיץ החדש, כך שיחול כמקובל במדינות אירופה, עד סוף חודש אוקטובר. נתניהו אמר בישיבת הממשלה בנושא: "אנחנו מביאים בשורה לאזרחי ישראל. עכשיו יש לנו ארץ זבת חלב, גז ושמש. זה טוב, זה שינוי מאוד מאוד מבורך".
שר האוצר יאיר לפיד אמר בדיון בישיבת הממשלה: "זהו יום גדול למדינת ישראל, החלטה שקיבלנו, ראש הממשלה, שר האנרגיה, נגיד בנק ישראל ואנוכי היא החלטה שקולה ונכונה וכל אזרח ירוויח מפירותיה לכיסו האישי. הגדלנו את היקף הגז לצריכה המקומית ב-20%, אבל במקביל גם אפשרנו ייצוא שיביא הנה משקיעים נוספים, יכניס למדינה 60 מיליארד דולר בשני העשורים הקרובים, יוריד את יוקר המחיה ויביא לצמיחה למשק הישראלי. הממשלה הזו היא ממשלה שיודעת לפעול ולקבל החלטות".
הפתעה: היזמים יחוייבו בשדרוג רחבת מערכת ההולכה
להפתעת כולם, הממשלה ביצעה במהלך סופ"ש האחרון שני תיקונים חדשים לעומת הצעת המחליטים שהונחה על שולחן הממשלה. השינוי הראשון הוא הכוונה להחריג יצוא גז למדינות שכנות - ירדן, הרשות הפלסטינית וטורקיה - ממכסת הייצוא הכללית. במקור ביקשה הממשלה לאשר יצוא למדינות אלו בשל תועלות גיאו פוליטיות, אולם ביקשה לייצא את הגז למדינות אלו מהמכסה ששוריינה למשק הישראלי. אתמול כאמור בוטלה הכוונה ולכן כל יצוא למדינות שכנות כמו גם הסכמים בילטראלים שיחתמו יכללו במכסת הייצוא הכללית.
השינוי השני שהפתיע את חברות הגז היא החובה לשדרג את מערכת ההולכה ממאגרי הגז שפרוסים בים אל עבר חופי ישראל. במקור המדינה חייבה את היזמים להקים מערך אכסון אסטרטגי לשעת חירום במאגר "ים תטיס" המתכלה, כך שבמקרה של תקלה או פגיעה במערכת ההולכה המשק הישראלי ימשיך לקבל גז. החובה הזו הוטלה לאור העובדה שחברות דלק ונובל אנרג'י, הן בעלי המאגר, קיבלו אותו ללא מכרז ממשלתי.
השינוי החדש שהוחלט עליו בממשלה הוא שבתוך שנתיים יחוייבו היזמים לשדרג גם את מערכת ההולכה ממאגר תמר באמצעות מדחסים ("בוסטרים") בתוך כשנה וחצי ובעלות של כ-200 מיליון דולר. הקמת המדחסים תאפשר הגדלת הזרמת הגז ממאגר תמר למשק בעוד כ-20אחוז כבר בתחילת 2015, כך שהמשק יוכל לעמוד בביקוש ההולך וגדל.
בתוך כך, יו"ר האופוזיציה יחימוביץ' כתבה בדף הפייסבוק שלה כי "ראש הממשלה שלנו המציא היום כמה מדינות דמיוניות כדי שהמתנה שנתן היום לטייקוני הגז – 350 מיליארד שקלים שירוויחו בתמורה ליצוא הגז שלנו - תיראה לכם הגיונית.
"הנה משפט חסר שחר במיוחד של נתניהו: 'את הטעות הזאת, הכניעה לפופוליזם, עשו כמה וכמה מדינות והן שמרו את הגז אצלן. הוא קבור באדמה או במים, מתחת לשכבות של פופוליזם ובירוקרטיה. את זה אסור לעשות'
"מה הבעיה במשפט הזה? שאין מדינות כאלה, אפילו לא אחת. שנתניהו המציא את המדינות האלה. אם כבר – אז ההיפך.
יש מדינות, כמו בריטניה, שהיו לה אוצרות גז ונפט נפלאים בים הצפוני, אבל היא מיהרה לייצא אותם, העתודות הידלדלו, בריטניה עדיין מחויבת לייצא, אבל באותו זמן קונה גז במחיר מופקע מקטאר.
"עוד דוגמאות? מצרים. סובלת ממחסור חמור בגז ובאנרגיה. אזרחיה פשוט יושבים בחושך, מחכים לגז מקטאר, ומייצאים גז לסין. עוד? ארגנטינה. את חברת הגז הלאומית שלה קנתה חברה ספרדית שיצאה גז בכמויות כאלה, עד שנשיאת ארגנטינה נאלצה להלאים בחזרה את החברה - כדי לספק אנרגיה לאזרחי המדינה. כאמור, הדוגמאות הן הפוכות לדוגמאות המסתוריות של נתניהו".
דרור שטרום, לעבר הממונה על ההגבלים העסקיים ונציג מטה המאבק, תקף את החלטת הממשלה ואמר ש"ראש הממשלה מטעה את הציבור לחשוב כאילו יש רק שתי ברירות: או לא לייצא כלל – או לייצא מחצית. אין דבר רחוק יותר מן האמת. ניתן לייצא כמויות צנועות ולשמור את המירב הגז הטבעי לשימוש במשק הישראלי, שימוש ממנו מפיקים היזמים רווחים גדולים כבר כיום. יש כאן הטעייה שערורייתית נסתרת מציבור- הממשלה לא משריינת 60% למשק, בתוך מסגרת אחוזים אלו ניתן לאפשר יצוא למדינות שכנות בהקיף בלתי מוגבל, כך ששום דבר לא מובטח למשק הישראלי. מספיק היה לייצא למדינות השכנות כדי להצדיק כלכלית את פיתוח ליוויתן. למעשה ראש הממשלה הוא זה שנוקט בגישה פופוליסטית ומנסה להפחיד את הציבור שללא יצוא מידי הגז יישאר באדמה, בפועל ההפך הוא הנכון. המחאה נוקטת בגישה אחראית הקוראת להגבלת השימוש בגז בישראל -למען עתידנו. המטה לשמירה על הגז הישראלי לא יאפשר נקיטת צעדים בלתי הפיכים כגון חוזים בן לאומיים, עד שלא תהיה הכרעה בדיון שקוף והוגן בכנסת".
עו"ד אפי מיכאלי, יו"ר המכון לאחריות תאגידית במרכז האקדמי למשפט ועסקים, מוסיף ש" החלטת הממשלה חודרת ברגל גסה למרחב הפעולה של הרשות המחוקקת ומבקשת לקבוע מדיניות כללית של משק הגז לעשורים הקרובים ללא עיגון חוקי מתאים. נסיונה של הממשלה לסמוך את החלטתה על סעיף 33 לחוק הנפט הוא קלוש ומלאכותי. מדובר בסעיף צר מימדים המאפשר לשר האנרגיה והמים ליתן הוראות קונקרטיות למאגרים ספציפיים בעניין ייחוד תצרוכת פנימית של גז טבעי בישראל, אך אינו יכול מבחינה משפטית ולשונית לשאת על גבו את ההסדר המקיף והרחב שמבקשת הממשלה לקבל במסגרת החלטתה. החלטה זו כוללת קביעת מדיניות כללית בשורה של נושאים ועוסקת בנטילתן של שורה של סמכויות והטלתן של מספר חובות שראוי שיתקבלו בהליך חקיקה מעמיק ומקיף של הכנסת המתאים למציאות הנוכחית במשק הגז הישראלי".