המפרקים מציעים את המכוניות של בטר פלייס למכירה - אך הן אסורות למכירה
ל"כלכליסט" נודע כי עשרות רכבי רנו חשמליים שבטר פלייס ייבאה לישראל ולא הספיקה למכור לפני תחילת תהליך הפירוק, אינם מותרים למכירה על פי חוק
בימים אלה נמצאות במחסני הערובה של קבוצת קרסו יבואנית רנו כ-60 מכוניות רנו פלואנס ZE חשמליות שהיו מיועדות ללקוחות בטר פלייס. כ-190 מכוניות נוספות נמצאות בנמל אשדוד. אלא שהחוק הישראלי קבע לפני כחמש שנים שמכונית חדשה חייבת להימכר בישראל לקונה תוך שנה ממועד היצור שלה. במידה שיבואן רכב אינו מצליח למכור אותה, עליו לרשום את המכונית על שמו לפני שתחלוף שנה ממועד היצור ואז למכור אותה כמכונית יד שניה. במקרה בו היבואן לא הצליח למכור את המכונית או לרשום אותה על שמו, עליו לייצא אותה מהארץ.
- המועמדות הסופיות לרכישת בטר פלייס: חניוני הצלחה והעמותה לקידום תחבורה חשמלית
- הרנו החשמלית איבדה מערכה והוסרה ממחירון לוי יצחק
- עוד מכשולים בפירוק בטר פלייס: הזיכיון לעמדות הטעינה בת"א כבר אינו בתוקף
במקור התקנה נועדה להגן על צרכנים מפני מצב בו יבואני הרכב ימכרו להם רכב שעמד שנים רבות במחסניהם - מה שהביא להידרדרות במצבו. אלא שבמקרה של בטר פלייס מדובר בתרחיש שונה: מבדיקת "כלכליסט" עולה כי עשרות רכבי רנו חשמליים הגיעו בדיוק לגיל שנה במהלך תהליך הפירוק, כך שלא היה ניתן לרשום אותם על שמו של הרוכש, או על שמה של בטר פלייס. המשמעות בפועל היא שרכבים אלה לא יוכלו להימכר כנכסים של החברה בתהליך הפירוק.
הבוקר (ד') בשעה עשר יתקיים בפני השופט אילן שילה בבית המשפט המחוזי מרכז דיון שיעסוק בשאלת מכירת הקבוצה ונכסיה. מפרקי בטר פלייס הזמניים, עוה"ד סיגל רוזן-רכב ושאול קוטלר, יציגו בפני השופט את ההצעות שקיבלו במהלך השבועות הקרובים לרכישת הפעילות של הקבוצה במלואה ובחלקה. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", שתי המועמדות המובילות הן חניוני הצלחה והעמותה לקידום תחבורה חשמלית בישראל.
ל"כלכליסט" נודע שבין ההצעות שהוגשו למפרקים, אשר צפויות להתקדם במידה שבית המשפט לא יפסוק לגבי המשך מכירה לאחד משני הגופים, נרשמו גם הצעות של גופים בתחום הליסינג וההשכרה שפעלו בשיתוף פעולה עם בטר פלייס לפני שהודיעה על הפסקת פעילותה. אותם גופים מציעים לרכוש מן המפרקים כל מכונית חשמלית בכ-30 אלף שקלים בלבד, זאת לעומת מחירן המקורי של המכוניות החשמליות, שהיה כ-123 אלף שקלים. גם לקוחות פרטיים הציעו הצעות דומות. כפי שפורסם השבוע ב"כלכליסט", לאור קריסתה של החברה הסיר לוי יצחק את רנו פלואנס החשמלית ממחירוני הרכבים המשומשים.
האיסור על מכירת הרכבים אינו המכשול היחיד בו נתקלו המפרקים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", חברת רנו העולמית הודיעה למפרקים שלא תסכים למכירת זכויות השיווק למכוניות החשמליות. גם בגזרת הקניין הרוחני של הקבוצה, המוחזק על ידי החברה השוויצרית של בטר פלייס, עדיין אין בשורות. בשבוע שעבר הודיעו המפרקים לבית המשפט כי יש לפעול בהקדם למימון הליכי הפירוק של בטר פלייס השוויצרית כדי שנכסי הקניין הרוחני לא ירדו לטימיון. הליכי המימון כוללים בין השאר שירות משפטי בארץ ובשוויץ.
למרות שכל המעורבים בעניין, ובהם נושי החברה ובעלי המניות בה, מסכימים על הצורך בנקיטת פעולה מיידית, הרי שכל גורם טוען כי לא הוא זה שצריך להוציא את הכסף מכיסו. כך, הודיעה החברה לישראל לבית המשפט כי אין זה באחריותה וכי היא כלל איננה בעלת מניות בבטר פלייס השוויצרית. לגרסת החברה לישראל, היא מחזיקה ב-30% ממניות חברת האם שמצידה מחזיקה במניות החברה השוויצרית. "אין כל הגיון", כתבה החברה לבית המשפט, "להטיל הוצאות אלו על בעלי מניות בחברה האם שאינם צפויים ליהנות מהתועלת".
התנערות דומה הגיע גם מצידו של שי אגסי עצמו, לאחר דממה ארוכה מאז נקלעה הקבוצה לפירוק, שגלגל בחזרה את האחריות למצבה הרע לפתחה של החברה לישראל. אתמול הגיש הכנ"ר את עמדתו, לפיה הוא תומך בפתרון של נטילת הלוואה מחברת האם או מאחת מחברות בטר פלייס הנמצאות בפירוק. ההלוואה תוחזר לאחר מימוש נכסי הקניין הרוחני. "ככל שלא יוחלט על מציאת פתרון מימוני", כתב לבית המשפט, "עשויה למצוא עצמה בטר פלייס השוויצרית, ברמה סבירה של ודאות, בהליך של פירוק עצמאי וכפוי בידי רשויות זרות, על השלכותיו, הן לעניין מעמד הקניין הרוחני שבה, והן לעניין נושי שאר חברות בקבוצה".
בשורה טובה לנושי בטר פלייס מסתמנת דווקא מכיוון אגף המכס והמע"מ. מפרקי בטר פלייס הזמניים טוענים כי ארבע החברות הנכללות בקבוצת בטר פלייס שבפירוק, שילמו יתרה למע"מ בסכום כולל של 10.7 מיליון שקל ומבקשים כי כספים אלו יוחזרו לקופת הפירוק "כשאין כל מחלוקת כי החברות זכאיות לקבלת כספים אלו על פי דין".
לפי המפרקים, מבדיקה שביצעו בספרי החברות, נמצא כי קיימת יתרה עודפת אותה זכאיות החברות לקבל ממע"מ, עבור החזרי מס תשומות שנדרש על ידן עד וכולל חודש אפריל 2013. סכום של כ-8.3 מיליון שקל הינו החזר בעבור מס תשומות לתקופה שקדמה לחודש אפריל, בעיקר עבור החודשים ספטמבר ועד דצמבר 2012. סכום נוסף של כ-2.5 מיליון שקל עבור החזר מס תשומות לחודש אפריל, החודש שקדם למועד הגשת בקשת הפירוק. לדברי המפרקים, "יש להורות על תשלום מיידי של הסכום להחזר קופות הפירוק של החברות".
מפרקי החברה מסרו: "מפרקי חברת בטר פלייס ערים לנושא ופועלים להסדירו בדרכים המקובלות".
ממשרד התחבורה לא נמסרה תגובה לדברים.