הרמטכ"ל: "צה"ל יעשה מאמצים גדולים לגייס 8-6 מיליארד שקל בתהליכים קשים וכואבים"
בני גנץ בכנס: אנחנו בפערים של 20 מיליארד שקל מול צורכי ההתעצמות של צה"ל. הוא הוסיף כי "חוסר היציבות האזורית מספקת הזדמנות לצה"ל לערוך שינויים"
- מקצצים: טייסות ויחידות ייסגרו, פחות אנשי קבע
- ליברמן על תקציב הביטחון: "לא יהיה ב-2015 שום פיצוי על הקיצוץ"
- כך הילדים שלי מבזבזים את תקציב הביטחון
לדבריו, "אנחנו נמצאים בפערים מאוד משמעותיים בתקציב מול צורכי ההתעצמות של צה"ל, פערים של 20 מיליארד שקל. נצטרך לעשות בדיקה מחודשת של כל הפרויקטים שאנחנו עושים. זה היקף משאבי אדיר, ב-12 השנים שאני עוסק במטה הכללי אני לא זוכר היקף כזה של השפעה ואת הצורך להתארגן. יש לנו 250 אנשים שבודקים נושא נושא".
גנץ הוסיף כי דווקא חוסר היציבות האזורית מספקת כעת הזדמנות לצה"ל לערוך שינויים. לדבריו, "כשאני מסתכל על הכיוונים העתידיים אני מבין שאנחנו צריכים לעשות מהלכים יחסית מהירים ולנצל את התקופה בה הסבירות למערכה יבשתית יחסית נמוך. לכן אנחנו צריכים לעשות מאמץ בתקופה הקרובה ולנצל אותה להשתנות".
"אנחנו צריכים להבין שלא השתנה טבע המלחמה, מה שהשתנה זה מאפייני המלחמה. נראה יותר אש ויותר אויב נעלם. נפעל לייצר עליונות יבשתית כמו שיצרנו עליונות אווירית או מודיעינית. מרכז הכובד יהיה על החטיבות שיצטרכו לפעול במערכה קצרה גמישה ודינמית".
גנץ לא הסתיר כי הקיצוצים יכללו סגירת יחידות. לדבריו, "נאלץ לסגור חלק מסדר הכוחות שלנו, לא אפרט - במהלך התקופה הקרובה. אנחנו לא עושים את זה בשמחה, רינה, אלא מתוך הסתכלות אחראית יציבה ושקולה. אנחנו מבינים שהתשואה לזה תבוא עוד שנתיים שלוש וארבע שאז יהיה לנו סדר כוחות יותר מצומצם, אך מצויד וגמיש. נהיה חייבים להעז ולהשתנות. מאוד קל ומאוד נוח להישאר בחממה של הדבר המוכר. מאוד לא סימפטי להיכנס למרחב לא מוכר ולנסות להתחדש. זה כמו מסע באופניים - אם אתה לא מפדל אתה נופל.
"בישראל, כמו כל חברה דמוקרטית, יש ריבוי ואצלנו זה ריבוי דעות בריבוע. אבל בסוף נצטרך לשבת להחליט וללכת קדימה. אין לנו שום ברירה. יהיה קשה שנה-שנתיים, אבל אני משוכנע שנצא מהתקופה של השנתיים הקרובות עם סדר עדיפויות רואה פני עתיד.
לקראת סיכום דבריו, ניצל גנץ את הבמה כדי לנסות ובכל זאת להרגיע את אנשי התעשיות הביטחוניות לקראת הקיצוצים הקרובים. גנץ אמר כי "התעשיות היבטחוניות בישראל הן נכס חשוב מאוד. הן מייצגות ידע, האנשים משרתים במילואים בעצמם, הם משלבים בעשייה שלהם את הידע שלהם וזה לא רק המוח היהודי - אלא גם הניסיון והיכולת להביא פנימה את הניסיון מהשירות. יש לנו יכולות מדהימות. אני לא מכיר טנק כמו המרכבה, יש לנו תעשיית מזל"טים מדהימה, תעשיית תקשוב מצויינת, כמעט כל תחום שקשור לביטחון ישראל מובילה. מדובר בנכס שצריך לשמר אותו לצרכים שלנו וגם כמנוע לייצוא. אנחנו נעשה ככל שאנחנו יכולים, ואני אומר שזה לא יהיה פשוט, לשמר את העוצמה התעשייתית, גם כי אנחנו מבינים כמה זה מביא בסוף לחברה הישראלית.
כמו כן התייחס גנץ לגיוס החרדים, ולתקרית הכאת החייל. גנץ אמר כי "כל יום פה יכול להסתיים אחרת מאיך שהוא התחיל, לכן אנחנו אמונים על ההיערכות והמעקב ופיתוח גמישות מירבית. מבחינה חברתית מאוד חשוב לשמר את הלכידות שלנו - לפתוח את השירות לכמה שיותר אנשים מכמה שיותר חברות. צה"ל יכול לשלב בתוכו חברות שונות. הכאה של חייל זה נראה לי פרדוקס. אנחנו מגינים על כל האזרחים בישראל". הוא הוסיף כי "ראוי שכל גורם בחברה הישראלית יקפיד כבוד רב במשרתים. ככה זה גם בצבא במוסד ובמשטרת ישראל, אנחנו לא משרתים את עצמנו וצריך שאנשים יידעו להעריך את זה".