ראיון כלכליסט
"הפעם זה לא רק מס שפתיים. צריך להציל את חברת החשמל"
שר האנרגיה והמים סילבן שלום רואה במצב הכספי הקשה של חברת החשמל הזדמנות היסטורית לרפורמה בה ובמשק האנרגיה כולו. בראיון ל"כלכליסט" הוא מבטיח שתעריף החשמל לא יעלה כמתוכנן בתחילת 2014, וחושף משא ומתן למכירת חשמל למדינות האזור
"הרבה מאוד שנים רק דיברו על רפורמה בחברת החשמל. אני מתכוון לעשות. בכלל, הממשלה הזאת קמה עם רפורמה כל יום והכל דיבורים שלא יוצאים אל הפועל. אני יותר חי בעשייה. אני יודע מתי לדבר ומהי שעת הכושר, הלכתי למהלך לא לפני שדיברתי עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני ועם יו"ר ועד חברת החשמל מיקו צרפתי" - כך מבטיח שר האנרגיה והמים סילבן שלום, שיתארח ביום רביעי בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט".
עוד על האתגרים הסביבתיים של ישראל בוועידה הכלכלית הלאומית ב-28 באוגוסט. מושב מיוחד בהשתתפות שר האנרגיה והמים סילבן שלום. להרשמה לחצו כאן
- חברת החשמל: הפסד של 613 מיליון שקל בינואר-יוני
- מערכת ב-500 מיליון שקל של חברת החשמל נמצאה כמסוכנת
- ועד חברת החשמל איים להשבית הפעילות, קיצוץ השכר יוקפא
שלום ממשיך ומסביר כי "צריך לבדוק איך הגענו למצב שחברת החשמל החלה את העשור הקודם עם רווחיות ומצב פיננסי טוב, דירוג אשראי טריפל A ויכולת גיוס ללא ערבות מדינה, ופתאום היא עם חוב 80 מיליארד שקל, דירוג אשראי BB+ ולא יכולה לגייס בלי ערבות. חברת החשמל טוענת שזה קרה ב־96 אחרי שהקימו את רשות החשמל. רשות החשמל אומרת שזה בגלל החברה. צריך לבדוק את כולם".
שלום מבטיח כי במסגרת הרפורמה תירשם ירידה של עשרות אחוזים בתעריפי החשמל והמים במטרה להוזיל את יוקר המחיה. כשהוא נשאל על ההעלאה המתוכננת של 4% בתעריף החשמל בתחילת 2014 הוא מפתיע בהבטחה חדשה ואומר כי "לא תהיה העלאת תעריף. לא אני קובע את התעריפים, אבל זה לא יקרה. בגלל זה התעריף עלה עכשיו (5.5% בחודש מאי ¬- ל"ג) ביותר ממה שהיה צריך, כדי שלא יעלו אותו שוב בשנה הבאה".
"הפופוליזם הגיע עד למחוזות המשפטיים"
נושא נוסף שעל סדר יומו של השר הוא יצוא הגז מישראל. שלום הוביל החלטה לצמצום מכסת הגז שמותרת ליצוא, אבל הנושא מחכה לפסיקת בג"ץ ב־17 בספטמבר. "ישראל מפסידה על כל יום שאין החלטה. הטענה לפיה הכנסת צריכה לקבל את החלטת היצוא ולא הממשלה היא טענה מופרכת מכוח הפרדת הרשויות", הוא אומר. "כנסת מחוקקת חוקים ¬¬- היא לא מקבלת החלטות. אומרים שחוק הנפט ישן, מ־1952, ולכן אין להסתמך עליו ביצוא הגז. החוקה האמריקאית מ־1789 ואין אחד שטוען שהיא עתיקה ולא קבילה. אצלנו אחרי 60 שנה אומרים שזה ישן. אין מסורת, אין עקביות".
שלום מתרעם על הגישה לפיה יש להגביל את יצוא הגז לפחות מ־40%. לדבריו, "השארנו בארץ גז לעוד 30 שנה. מי שמתנגד לזה לא מבין ורוצה לרצות המונים. לצערי הרב הפופוליזם הגיע למחוזות המשפטיים, ובינתיים אנחנו דוחפים את כל המשקיעים החוצה".
"המבחן האמיתי של לפיד הוא תקציב 2015"
תקציב המדינה שאושר לאחרונה לשנים 2013–2014 כלל גזירות חדשות על מעמד הביניים, החל מקיצוץ קצבאות הילדים וכלה בהעלאות מסים שונות, לרבות המע"מ. מבחינת שלום מדובר במוצר שנולד תחת אילוצים, כאשר המבחן האמיתי יגיע בעוד 7 חודשים בגיבוש התקציב הבא לשנת 2015.
"בתקציב הנוכחי יש הכבדה לא קלה על המעמד הבינוני והחלש", מודה שלום. "השאלה היא איך עושים תיקון תוך כדי תנועה. ביולי 2014, כששר האוצר יהיה ותיק, המבחן יהיה התקציב הבא. תבינו - היה צריך לכסות בור ענק, אבל בעוד 7 חודשים נעשה תקציב חדש וזה יהיה התקציב האמיתי. זה יהיה כרטיס הביקור של שר האוצר. יש לבצע הכל בצורה יותר מאוזנת. אל תשכחו שיש 300 אלף ילדים שלא משלמים שכר לימוד. זה 8,000 שקל בשנה חיסכון למשפחות שמישהו היה צריך לממן. העלינו את מס הכנסה שלילי. לא הכל רע".
ויהיה יותר טוב כמו שלפיד מבטיח?
"זה לא תלוי רק בנו. אנחנו נקודה בעולם ועד היום הצלחנו לדלג על המשבר בעולם בצורה קלה. גם מילים טובות צריך להגיד".
"ישראל תמכור חשמל ליוון ולקפריסין"
אחת התוכניות הבאות של השר, שנחשפת כאן לראשונה, היא חתימה על הסכם למכירת חשמל ברמה האזורית ליוון ולקפריסין. "הייתי בקפריסין, הרגשתי מה זה להיות מעצמה", הוא אומר. "אלו מדינות ותיקות באיחוד האירופי. אנחנו הולכים לחבר את כל איי יוון לרשת החשמל בעלות של כ־780 מיליון דולר. זה יאפשר לחברת החשמל למכור בעוד כמה שנים 500 מגה ואט חשמל ליום (כ־4% משיא הביקוש - ל"ג). חברת החשמל שלנו מנהלת עם חברת החשמל הקפריסאית משא ומתן ולהערכתי המכירה תחל ב־2020, כשיצרני החשמל הפרטיים בישראל ייכנסו לפעולה ותהיה רזרבת ייצור חשמל במשק. אני רואה בחיבור לקפריסין שת"פ אזורי. אני רוצה פרויקט שלום אזורי - הסכמים עם ירדן, מצרים, קפריסין ויוון"
האזור סביבנו בוער. זה בכלל ריאלי?
"תמיד עדיף שהם יתעסקו בעצמם ולא בנו. תראה את הסורים שטובחים בבני עמם והלבנונים שרואים בחיזבאללה כסוכנים של המשטר האיראני. אני רוצה לחבר את המדינות המתונות יותר ולמכור להן מים וחשמל. זה רק יחזק את מעמדנו באזור. הנושא נידון בימים אלו בשיחות עם הרשות הפלסטינאית", מסכם שלום.