פרשנות
6 שקלים יותר מדי
אין כל הצדקה טובה להטלת דמי ניהול על החוסכים הקטנים בקופות הגמל
ההסבר הרשמי של משרד האוצר למה לאפשר לחברות הביטוח ובתי ההשקעות לשים ידיהם על הכסף הזה הולך כך: "בקופות גמל קיימים למעלה משני מיליון חשבונות ישנים עם יתרות נמוכות שנפתחו לפני שנת 2008 ואינם פעילים עוד. חשבונות אלה מהווים כ-40% מסך החשבונות בקופות הגמל, לעומת משקלם הכספי מתוך סך הנכסים המנוהלים הנאמד בכ-1.5% בלבד. מצב זה יוצר עומס רב על המערכת".
עומס על המערכת? אם הקופות הקטנות האלה באמת יוצרות עומס על המערכת - אמירה לא ברורה בפני עצמה - הרי שמשרד האוצר היה יכול לתת לציבור החוסכים למשוך את כסף הכיס הזה מבלי לשלם מס, בלי שום קשר לשום דמי ניהול. אלא שמשרד האוצר בחר לתת לחברות הביטוח ובתי ההשקעות אפשרות לגזור קופון. אם לא תמשכו את כספכם עד ינואר 2016, הקופון הזה יבוא על חשבונכם.
למה להפלות בין מי המפקידים לפני ואחרי 2008?
הנזק לחוסכים היה גרוע בהרבה לולא התעקשותו של ח"כ חיים כץ לכופף את ידי האוצר. מאז אוקטובר האחרון הצליח כץ להוריד את האוצר על הברכיים, ולהקל מעט את הגזירה. במקור רצה האוצר לאפשר לקופות הגמל לגבות דמי ניהול גבוהים יותר - 9 שקלים בחודש - אבל כץ הצליח להוריד אותם ל-6 שקלים בחודש. במקור ביקש האוצר לתת פטור ממס למי שימשוך את כספו עד 5,000 שקל, אבל כץ העלה את זה ל-7,000 שקל. ובמקור האוצר רצה לתת תקופה של חצי שנה בלבד למשוך את הכסף ללא מס, אבל כץ הצליח להאריך את התקופה לשנה וחצי.
בקיצור, לולא כץ, הייתם משלמים יותר. כנראה שגם זו נחמה. רק דבר אחד כץ לא הצליח, בינתיים, להוציא מהאוצר, פשוט מפני שבאוצר לא עדכנו אותו. כספים שהופקדו בקופות הגמל אחרי 2008 לא יהיו פטורים ממס, אבל כן יחויבו בדמי ניהול מינימליים. למה? באוצר מסבירים שהמצב החוקי הנוכחי לא מאפשר לתת את ההקלה לכולם.
אם כץ לא יצליח להעביר הצעת חוק שתשנה את "המצב החוקי הנוכחי", המשמעות תהיה זו: מי שרחוק מאוד מגיל הפרישה - למשל, אנשים בשנות ה-30 לחייהם - ויש לו 100 שקל בקופת גמל שהופקדו אחרי 2008, ייפרד מהם לשלום בתוך שנתיים, כי דמי הניהול יאכלו לו את כל הקופה. מי שיש לו בקופה 500 שקל ייפרד מהם בתוך 7 שנים כי דמי הניהול יאכלו את הכל. מי שיש לו 1,000 שקל בקופה ייפרד מהם אחרי 14 שנה בגלל דמי הניהול. כך או אחרת, ללא תיקון, דמי הניהול האלה פשוט יאכלו את הקופות.
באוצר טוענים כי רק מיעוטו של הכסף - מתוך לפחות 2.5 מיליארד שקל - הופקד בקופות אחרי שנת 2008. נתונים מדויקים? לא, את זה לא מוסרים. האמת? זה לא כל כך חשוב. נניח שיש בקופות האלה "רק" 100 מיליון שקל מתוך 2.5 מיליארד. עזבו, נניח רק 50 מיליון. אפילו רק 25 מיליון שקל עלובים. אז מה? איזו הצדקה יש שהסכום הזה יתגלגל לכיסים של בתי ההשקעות וחברות הביטוח בלי סיבה?
באוצר אומרים כי בגלל הקשיים המשפטיים הנוכחיים, הם לא יאפשרו לבתי ההשקעות וגופי הביטוח לגבות את דמי הניהול המינימליים מקופות הגמל שנפתחו אחרי 2008 עד שהחוק יתוקן על ידי חיים כץ. ואחר כך, אחר כך זו כבר תהיה האחריות של החוסכים לשים לב, למצוא את הכסף שלהם, ולמשוך אותו, לפי שדמי הניהול ייכנסו לתוקף.
הצעד שנעשה אתמול הוא צעד משלים חשוב למנוע איתור כספי הפנסיה האבודים שהאוצר השיק בשנה שעברה. הוא יאפשר לאנשים שימצאו את קופת הגמל האבודה והקטנה שלהם למשוך את הכסף ללא מס, בהנחה שהם מספיק מודעים לחפש את קופת הגמל שלהם, ובהנחה שהם מצליחים לעבור את דרך החתחתים שכרוכה ביצירת קשר עם חברות הביטוח, חתימה על אינספור טפסים, עד שהכסף מגיע. אבל אין כל הצדקה טובה להטלת דמי ניהול על החוסכים האלה, פשוט אין, ובפרט אין כל הצדקה להפלות בין מי שהפקיד כספו לפני 2008 ומי שהפקיד כספו אחרי.