$
בארץ

לא מוותרת על יצוא הגז: המדינה מבקשת להקדים את הדיון בבג"ץ

בקשת המדינה הוגשה לאחר שבג"ץ דחה ללא נימוק את הדיון שהיה עתיד להתקיים בעניין ביום שלישי הקרוב לסוף אוקטובר

ליאור גוטמן 20:5012.09.13

משרדי רה"מ, האוצר והאנרגיה הגישו הערב (ה') באמצעות פרקליטות המדינה בקשה להקדים את הדיון בבג"ץ בדבר יצוא הגז. דבר הבקשה, שפורסם הבוקר ב"כלכליסט",הגיע לאחר שבג"ץ דחה אתמול (ד') ללא נימוק את הדיון שהיה עתיד להתקיים שיום שלישי הקרוב לסוף אוקטובר. בתעשיית הגז קיבלו את דבר הדחייה בתדהמה וציינו שעברה יותר משנה מאז הגיש מנכ"ל משרד האנרגיה, שאול צמח, את מסקנות ייצוא הגז לנתניהו וכשלושה חודשים מאז קיבלה הממשלה החלטה שמאשרת את הייצוא בפועל.

 

 

 

בנימוקי העתירה לבג"ץ עולה שהמדינה סבורה ש"קיימת דחיפות רבה בשמיעת העתירות וההכרעה בהן" ולכן למרות ש"המדינה מודעת לעומס הכבד המוטל על יומנו של בית המשפט" יש להקדים ככל האפשר את הדיון בנושא.

 

החלטה על יצוא הגז נקבעה בממשלה בסוף יוני האחרון, אז נקבע שניתן לייצא גז במכסה של עד 40% מנפח המאגרים המוכחים. בעתירה שהוגשה על ידי שורת ארגוני חברה, כמו גם ארבעה חברי כנסת (שלי יחימוביץ', אבישי ברוורמן, רובי ריבלין ומשה גפני) נטען שהחלטה מסוג זה היא הרת גורל לעתידה הכלכלי של המדינה ולכן יש להעבירה דרך הכנסת. מבדיקת "כלכליסט" עולה שההחלטה לדחות את הדיון התקבלה בהפתעה כיוון שאף צד לא ביקש אותו, ובחלק מחברות הגז הסבירו ש"המדינה הורגת את הענף לאט לאט".

 

לפי לוח הזמנים העדכני, בסוף אוקטובר יתכנס הרכב מיוחד של שבעה שופטים בראשות נשיא בית המשפט העליון הנשיא אשר גרוניס ויקבע האם למדינה מותר לאשר יצוא גז בהחלטת ממשלה או שיש להעביר את ההחלטה בחקיקה ראשית בכנסת. הנימוק של המדינה הוא שסעיף 33 לחוק הנפט מתיר לה לאשר יצוא גז, אולם חוות דעת משפטית הן של היועמ"ש לכנסת אייל ינון והן של המשנה ליועמ"ש אבי ליכט הסבירו שגם אם למדינה מותר להעביר החלטה כזאת בממשלה בלבד, ראוי לקדם את הנושא דרך הכנסת.

 

 

יגאל לנדאו. "כולם חושבים שהגז עף באוויר" יגאל לנדאו. "כולם חושבים שהגז עף באוויר" צילום: אוראל כהן

 

"כולם חושבים שהגז עף באוויר. זה מצחיק כיוון שהממשלה יכולה להחליט האם לתקוף את סוריה, אבל אסור לה להחליט לבד האם לייצא גז. אבל זה בסדר - שמחתי לקרוא בעיתון שבלבנון הפשירו 5 בלוקים ימיים לחיפושי גז ונפט. מעניין ממי הטורקים ירצו לקנות גז. בוא ננחש", אומר בציניות יגאל לנדאו, מבעלי רציו ששותפה (15%) במאגר הגז "לוויתן".

 

לטענת לנדאו, המדינה מפסידה מיליארד שקל בחודש כתוצאה מאי קבלת החלטה. החשבון של לנדאו פשוט: "ייצוא של 10 BCM (מיליארד מ"ק - ל"ג) בשנה זה שווה 5 מיליארד דולר. המדינה מקבלת 60 אחוז מס כולל מס ששינסקי, כלומר 3 מיליארד דולר בשנה, שהם כ-12 מיליארד שקל לשנה או כמיליארד שקל לחודש. אבל הפכו את זה לדיון של המחאה החברתית. איך זה קשור? הרי הייצוא בכלל אמור להפחית את נטל המס כיוון ש-4 חודשי ייצוא גז שווי ערך בהכנסות למדינה כאילו הורידו את המע"מ באחוז. אבל מה בוער ? עד היום אני לא מבין למה לממשלה לקח שנה לאשר את מסקנות ועדת צמח שהוגשו באוגוסט 2012. לא מצליח להבין. זה הכל משחקי מלים ופשוט חבל", אומר לנדאו

 

עיון בעתירה מלמד שלוחות הזמנים לשינוי המועד אינם גמישים: עו"ד דנה טבצ'ניק, שמייצגת את אדם טבע ודין, טוענת בתשובתה שהיא אמורה לשהות בחו"ל בין ה-18 בספטמבר לבין ה-17 באוקטובר, ומאחר שהיא היחידה שבקיאה בפרטי העתירה יקשה עליה להשתתף בדיון שיתקיים לאחר ה-18 לחודש. שאר המשיבים לא התנגדו להקדמת הדיון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x