$
שאול אמסטרדמסקי

הפצצה מתקתקת

אי אפשר להמשיך להתעלם מסכנת המשבר שמעורר שוק המשכנתאות הקיים

שאול אמסטרדמסקי 06:5216.09.13
סוף סוף, אחרי הרבה מאוד זמן, הסכימו בבנק ישראל להגיד את האמת. כלומר, את כל האמת. לא רק את זה שהם מודאגים מהביקוש הגבוה למשכנתאות, ולא רק שהם פועלים כדי להגן על הבנקים ממקרה של תרחישי קיצון. סוף סוף בנק ישראל אמר אתמול (א') במפורש, בקול רם וצלול, אחרי עבודת מחקר של שנה (שהמהלך האחרון של הפיקוח על הבנקים כבר נשען על מסקנותיה): היקף המשכנתאות והאופי שלהן בישראל 2013 הפכו להיות בעיה של ממש. בעיה שתתפוצץ בפנים של מי שלקח את המשכנתאות האלה, וייתכן שגם של הבנקים, אם האבטלה תעלה ל־10% (כפי שהיה ב־2002–2003) או אם הריבית במשק תעלה.

 

 

ממלכדים את העתיד בשביל דירת 4 חדרים

 

משפט המחץ של המחקר הזה נמצא כבר בפתיחתו: "בשנים 2008–2012 עלה מחירה של דירה ממוצעת בישראל ב־54%, בעוד שההכנסה הממוצעת של משקי הבית עלתה ב־20% בלבד". איך הקסם הזה עובד מבלי להתפרק? חוקרי בנק ישראל מביאים בהמשך המאמר את הנתונים הבאים, שמספקים תשובה עגומה: "בשנים 2009–2010 נפתח פער בין קצב הגידול של ההחזר החודשי לקצב הגידול של ההכנסה. פתיחת הפער נובעת בעיקר מהעלייה החדה בהיקף המשכנתא הממוצעת, שהביאה לעלייה של 55% בהחזר החודשי" (זאת אף שבאותה תקופה הריבית ירדה, דבר שהיה צריך להקטין את ההחזר).

 

דירה למכירה. ממלכדים את העתיד דירה למכירה. ממלכדים את העתיד צילום: אוראל כהן

 

המשפט האחרון מהמם ממש - יותר ויותר ישראלים פשוט מלכדו את העתיד שלהם בפצצת זמן כדי לממש את החלום על דירת 4 חדרים. וכך, אם ב־2009 שיעור ההחזר על משכנתא ממוצעת עמד על 23%, בשנה שעברה הוא כבר עמד על 31% והוא צפוי לעלות בתוך שנתיים ל־34%. נחשו מה קורה ב־40%.

 

הזוגות הצעירים ייפלו ראשונים

 

בנק ישראל לא אומר זאת במפורש במחקר, אבל מהנתונים שבידי החוקרים עולה כי מי שבעיקר סובל וצפוי לסבול עוד משיעורי ההחזר הגבוהים (ביחס להכנסה) הם אנשי מעמד הביניים. זאת משום שלאנשים בעשירונים העליונים שלקחו משכנתאות יש יכולת להשיג כסף בעת הצורך ממקורות שונים. לאנשי מעמד הביניים פשוט אין קסמים כאלה. ובתוך מעמד הביניים, האוכלוסייה החשופה מכולן היא הזוגות הצעירים, בני 25–30 שקנו משכנתאות עם חשיפה גבוהה מאוד לעליית ריבית, שעלולים למצוא את עצמם צריכים להחזיר לבנקים הרבה מאוד כסף. הזוגות הצעירים האלה, בשל היותם צעירים, טרם הספיקו לחסוך כסף ממקורות אחרים שיוכל לשמש אותם ביום סגריר. הם חשופים כמו במטווח ברווזים.

 

שיעור ההחזר ביחס להכנסה הוא פרמטר חשוב, משום ששיעור גבוה מדי מסכן מאוד את המשפחות שלקחו משכנתאות במידה שאחד מבני הזוג מאבד את מקום העבודה שלו. כל עוד ההחזר נמוך, ייתכן שגם משכורת אחת היתה מספיקה בשביל להחזיר את המשכנתא, לפחות לתקופה מסוימת, עד שהמובטל ימצא עבודה חדשה. אבל כאשר ההחזר הוא 40% ויותר מההכנסה (נטו) של שני בני הזוג, פשוט אי אפשר לעמוד בזה אם אחד מבני הזוג פוטר.

 

היופי במחקר הזה הוא שהחוקרים לא עשו שום דבר מרחיק לכת או דמיוני מבחינת ההנחות שעומדות בבסיסו. למעשה, לאורך המחקר הם מציינים שוב ושוב כי ההנחות שלהם משקפות כי מה שהיה הוא שיהיה: קצב ההתייקרות של הדירות ימשיך כמו שהוא, קצב עליית השכר ימשיך כמו שהוא והאינפלציה תהיה בהתאם לציפיות. הדברים היחידים שהם שיחקו איתם הם גובה הריבית ושיעור האבטלה במשק, והתוצאות ממש לא נעימות. אם מחירי הדירות ימשיכו לעלות אבל השכר של העובדים לא והמשק ייקלע למיתון, המשמעות תהיה משבר - פיצוץ רציני עבור אלה שכבר לקחו משכנתאות. הנה, הכתובת על הקיר, אומרים בבנק ישראל. שלא תגידו שלא אמרנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x