$
דעות

ההורים קנו לך דירה? יכול להיות שתיאלץ לחלוק אותה עם גרושתך

ביהמ"ש נוטה לראות בדירת מגורים שנתקבלה במתנה כנכס משותף. איך תבטיחו את זכותכם לדירה במקרה של גירושים או פרידה?

פנינה פרס 12:3823.09.13

זוגות נשואים היו שמחים להתחיל את חייהם המשותפים עם דירה במתנה מההורים, אבל מה קורה כשהזוגיות שובקת חיים? מה יעלה בגורלה של המתנה?

 

חוק יחסי ממון מציע, לכאורה, פתרון פשוט לסוגיה. על פי החוק, עם התרת הנישואים או פקיעתם, זכאי כל אחד מהצדדים למחצית השווי של כלל הנכסים המשותפים. זאת למעט נכסים פרטיים שהיו לכל אחד מהם ערב הנישואים, או שהתקבלו במתנה או בירושה בתקופת הנישואים.

 

זוג במעבר דירה. בהעדר הסכם, היא עלולה להחשב כרכוש משותף זוג במעבר דירה. בהעדר הסכם, היא עלולה להחשב כרכוש משותף צילום: שאטרסטוק

 

נושא המתנה מעורר בעיות רבות, מאחר שאין בנמצא כללים ברורים וחד משמעיים המקיפים את כל השאלות שעלולות להתעורר בחיי בני הזוג בעתיד. בית המשפט אמנם ידון וייבחן כל מקרה לגופו ועל פי נסיבותיו, אך בית המשפט כיום נוטה לראות בדירת מגורים שנתקבלה במתנה כנכס משותף, שנכלל בעת איזון המשאבים ולא להעניק הגנה מוחלטת למקבל המתנה.

 

הנה דוגמא לתרחיש אפשרי, שישלול את זכויותיו של מקבל המתנה: נניח שהדירה שניתנה במתנה נמכרה במהלך הנישואים ונרכשה אחרת תחתיה, תוך נטילת משכנתא. בהעדר הסכם שיתייחס למקרה כזה, עלול בעל הדירה למצוא עצמו נטול זכויות בה והיא תיחשב כנכס משותף. כך גם במקרה בו נעשו בדירת המתנה השבחות או שיפוצים בהיקף נרחב במהלך הנישואים, בין אם מהממון המשותף ובין אם מהממון הפרטי של בעל הדירה.

 

הדרך הפשוטה ביותר למנוע את המצב הבעייתי הזה היא לחתום על הסכם טרום-נישואים, שיתייחס לכל הסוגיות הרלוונטיות לעניין דירת המתנה ויאושר בבית המשפט לענייני משפחה. על ההסכם להתייחס מפורשות לתרחישים שונים כהולדת ילדים, משך הנישואים, תשלום משכנתא והלוואות, שיפוץ הדירה, קיומם של נכסים נוספים ועוד. אישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה יעניק הגנה נרחבת ככל האפשר לבעל הנכס, אך לא מבטיח שקט לצדדים.

 

מה יעשו אלה שלא חתמו על הסכם שכזה? כאשר בן-זוג מביא עמו דירה לנישואים ושותפו מסרב לחתום על הסכם טרום נישואים, ניתן לשקול שלא להתגורר עמו בדירת המתנה ולרכוש דירת מגורים משותפת אחרת מן המשאבים המשותפים, ואף לא להפקיד את דמי השכירות בגין דירה זו לחשבון המשותף.

 

כדאי לזכור, שגם בתקופת הנישואים ניתן לפנות ליעוץ משפטי מקצועי. מומלץ גם לערוך הסכם בפני עורך-דין עם ההורים נותני המתנה ולשקול רישום הערת אזהרה על הדירה, כך שכאשר נכנס לתמונה בן-הזוג, יובטחו זכויות מקבל הדירה או נותניה.

 

גם כאשר הדירה ניתנת במהלך הנישואים: יש לערוך הסכם ברור – בין ההורים נותני המתנה לבין בני-הזוג ובין בני הזוג לבין עצמם – שאם לא כן, בן הזוג שלא קיבל את הדירה עלול לדרוש מחצית הזכויות בה. ובמידה שבן-הזוג הזה אינו מוכן לחתום על הסכם, על ההורים לשקול היטב את הענקת המתנה.

 

ראוי לציין, שבמדינות שונות בעולם הונהגה חובה חוקית להסדיר את סוגיות הרכוש טרם נישואים. פעולה שכזו הנה מבורכת, ועל אף שיש בה לפעמים כדי לפגוע ברומנטיקה ובאווירת הקסם של זוג מאוהב טרם חתונתו, הרי שבעת הגירושים – לא עלינו – עשוי הסכם שכזה לחסוך זמן, כסף ועגמת נפש לכל הנוגעים בדבר.

 

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. לאתר לחצו כאן

 

הכותבת היא עו"ד העוסקת בדיני משפחה

 

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x