$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המיליארדר איירה רנרט בוחן רכישה של תעש עם אהוד ברק

רנרט, אחד היהודים העשירים בעולם המתגורר בארה"ב, ישתתף במכרז להפרטת החברה הביטחונית אשר צפוי להתפרסם בשבועות הקרובים. אמנם עדיין לא ברור אם גורמים זרים יורשו להתמודד בו, ובכל מקרה, ייתכן שחבירתו לרמטכ"ל לשעבר תסייע לו בכך

גולן חזני 06:4602.10.13

איש העסקים איירה רנרט מצטרף למירוץ לרכישת תעש יחד עם ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק. ל"כלכליסט" נודע כי רנרט וברק בוחנים התמודדות משותפת במכרז לרכישת החברה הביטחונית.

 

תהליך הפרטת תעש אמור לצאת לדרך בשבועות הקרובים. התנאים להפרטה אמורים להיקבע במסמכי מכרז ההפרטה לאחר שוועדת השרים תחליט רשמית על הפרטת החברה. משום כך עדיין לא ברור אם גורמים זרים יוכלו להתמודד. מהבחינה הזו ייתכן שרנרט יזכה להקלה מסוימת הן בשל יהדותו ומעורבותו בעסקים בארץ, והן בשל העובדה שהוא ניגש למכרז יחד עם ברק.

 

המיליארדר איירה רנרט המיליארדר איירה רנרט צילום: אימג'בנק, gettyimages

 

מקורב לראש הממשלה נתניהו וללימור לבנת

 

ברק פרש מהחיים הפוליטיים לפני פחות משנה וכיום הוא איש עסקים פרטי. באחרונה פורסם כי מנכ"ל הבנק השוויצרי ג'וליוס בר שכר את שירותיו של ברק כיועץ מיוחד לעניינים גיאו־פוליטיים ורגולטוריים.

 

הרקע הביטחוני של ברק - שימש כמפקד סיירת מטכ"ל ובהמשך גם כרמטכ"ל וכשר הביטחון - מאפשר לו להכיר מקרוב את הפעילות של תעש, ונראה כי היוזמה לחיבור עם רנרט באה מהכיוון שלו. לפי הערכות, גם אודי שני, מנכ"ל משרד הבטחון לשעבר, מעורב ביוזמה.

 

רנרט נחשב לאחד היהודים העשירים בעולם וכמי שמקורב לפוליטיקאים מהאגף הימני של המפה הפוליטית. הוא נחשב מקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרים נוספים, כמו לימור לבנת.

 

את הונו צבר רנרט באמצעות חברת רנקו על ידי רכישת אג"ח זבל - השתלטות על עסקים חלשים באמצעות רכישת אג"ח בעלות תשואה גבוהה ודירוג נמוך. הוא היה אחד המשקיעים האהודים פחות בשנות השמונים בעקבות עסקאות אלו. מאוחר יותר רכש את יצרנית רכבי השטח האמר שייצרה רכבים בעיקר לצבא ארה"ב, ומימש אותה ברווח נאה. הונו של רנרט מוערך כיום ב־4 מיליארד דולר.

 

האחוזה של רנרט בלונג איילנד האחוזה של רנרט בלונג איילנד צילום: Magnus Manske

 

רנרט, יהודי אורתודוקסי, סובל גם היום מחוסר אהדה בארה"ב, לא מעט בשל אחוזה ראוותנית שבנה בלונג איילנד ובה 29 חדרי שינה בבניין המרכזי, 39 חדרי אמבטיה ושירותים, שני מגרשי טניס, אולם כדורת ומגרש כדורסל מקורה עם מקום ל־200 צופים. תושבי השכונה נאבקו בו בזמנו כשהקים את האחוזה אולם לא הצליחו למנוע את בנייתה. ב־2008 פורסם בארה"ב כי הפסיד 200 מיליון דולר בהונאת הפונזי של ברנרד מאדוף.

 

בארץ הקים רנרט את מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים באוניברסיטת בר־אילן הקרוי על שם אשתו. הוא תורם, בין השאר, לבית הספר לאמנות בצלאל, לתזמורת הפילהרמונית הישראלית ולארגוני צדקה. הוא מרבה לתרום ספרי תורה לבתי כנסת בישראל, הוא תרם להקמת בית הכנסת במשכן הנשיא ונחשב לתורם גדול למוסדות קהילה דתיים ולהתנחלויות. רנרט גם מחזיק בבית מפואר ליד רחוב הנביאים בירושלים. פעילותו העסקית בישראל מתמצה בשותפות בקרן הנדל"ן פייר בשליטתם של זלמן שובל ושלמה גרופמן.

 

אהוד ברק אהוד ברק צילום: עטא עוויסאת

 

בתעש 1,000 עובדים עודפים והפסדי עתק

 

עד היום מתעניינים בתעש בעיקר אנשי עסקים מקומיים כמו מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר, שבסיבוב הקודם שבו כמעט יצאה החברה להפרטה, התכוון להתמודד על רכישת החברה יחד עם קבוצת L3 האמריקאית. גם סמי קצב הפעיל בתעשיות הביטחוניות אמור להתמודד וכך גם יו"ר תעש לשעבר אריה מזרחי, שמנסה בימים אלה לגבש קבוצת משקיעים. גורם נוסף שעשוי להשתתף הוא חברת אלביט מערכות שזקוקה לשם כך לאישור הממונה על הגבלים עסקיים.

 

מחזור הפעילות של תעש עומד על 1.9 מיליארד שקל בשנה וצבר ההזמנות שלה על 5.6 מיליארד שקל אבל עודף כוח אדם, והעובדה שהיא חברה ממשלתית, מקשים על החברה לעבור לרווחיות. בשנים האחרונות היא רושמת הפסד ממוצע של 250 מיליון שקל בשנה ונאלצת לקבל סיוע ממשלתי.

 

לתעש חטיבה שפעילותה סודית ומהווה מכשול בפני המכירה וייתכן כי תופרד מהחברה במסגרת ההליך. לפי הערכות, בחברה כוח אדם עודף של קרוב לאלף עובדים - כשליש מ־3,000 עובדיה - אולם החברה מעדיפה שלא לפטרם כדי לא להידרש לתשלומי הפיצויים והפנסיה שלהם. נכס מהותי בחברה היא החברה־הבת עשות אשקלון שרשמה בשנים האחרונות התאוששות משמעותית בעסקיה ועברה לרווחיות. עשות היא חברה ציבורית המעסיקה 500 עובדים. נכס מהותי אחר של החברה היא הקרקע שעליו יושב המפעל הגדול שלה, בין רמת השרון, תל אביב וכפר סבא.

 

אהוד ברק בחר שלא להגיב לידיעה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x