$
דעות

אי.די.בי: מכל קצווי תבל, וקצת מישראל

מתמודדים מכל העולם מצטרפים לקרב השליטה על אי.די.בי, אז למה הישראלים נותרים בשוליים?

אתי אפללו 08:1203.10.13

נראה שכרישים מכל העולם משייטים סביב נוחי דנקנר, המחפש דרך לשמור על נתח מהפירמידה שבנה. מארגנטינה הגיע אדוארדו אלשטיין, מאוקראינה אלכסנדר גרנובסקי, ועכשיו גם אחיו של נשיא ארה"ב לשעבר ניל בוש וקרן מסינגפור.  

גם בקומות נמוכות יותר בפירמידה ישנה התעניינות חובקת עולם, כמו משקיעים מתאילנד ומסין שלטשו עיניים לחברת הביטוח כלל. עם זאת, דווקא בשוק המקומי לא רואים אנשי עסקים נוהרים להצטרף לקרב השליטה, ואלו, אם כבר, מצטרפים כמיעוט לזרים (קבוצת נץ שמנסה לקחת נתח קטן עם גרנובסקי, ופוגל שחובר לניל בוש). הנה חמש הסיבות האפשריות שאין ישראלי שמתייצב מול, או אפילו לצד, דנקנר בקרב השליטה באי.די.בי:

 

1. מכיוון שאי.די.בי הוא קונגלומרט, וידו בכול, אנשי עסקים גדולים הפועלים בישראל, נמצאים באחד מהתחומים שפועל בו אי.די.בי, וברכישתו הם צפויים להיתקל בבעיית ריכוזיות. בעיה נוספת נוגעת לדרישה להפרדת פעילות ריאלית ופיננסית (אי.די.בי פעיל בשני התחומים).

 

2. החשש מאור הזרקורים: אי.די.בי שולט גם בחברות מפוקחות, ששליטה בהם דורשת היתרים וחשיפה בפני הרגולטור, וגם – חשיפה לביקורת ציבורית.

 

3. הסיבה השלישית היא כסף. מדובר בעסקה גדולה, שדורשת נזילות רבה או מממנים חזקים. מרבית אנשי העסקים בישראל שיש להם סכומים כאלו פועלים בתחום ההייטק והטכנולוגיה, ורכישה של קונצרן אחזקות ריאליות ופיננסיות, פחות מעניינת אותם.

 

ניל בוש ניל בוש צילום: בלומברג

 

4. סיבה נוספת לא קשורה למניעי כדאיות, אלא לקוד התנהגות. בימי תהילתו, דנקנר זכה למעמד כמעט מיתי בקרב קהילת העסקים בישראל, והיום "לא רוצים לדרוך על נוחי", סיפרו בשוק, אך לא הוסיפו אם מתוך כבוד או חשש. הכוונה – נוחי אמנם במצב מורכב, אבל אף איש עסקים ישראלי לא רוצה להיות זה שייזכר כמי שנוחי הפסיד לו את הפירמידה.

 

5. ולבסוף, הרי ניתן גם לעזור לנוחי ולא "לדרוך עליו", כלומר – לחבור אליו, כפי שעשה איש העסקים גרנובסקי. כאן ידעו לספר לנו, שלמעשה, כל מי שרצה לעזור לנוחי, כבר עשה זאת בהנפקת מניות אי.די.בי שזכתה לכינוי "הנפקת החברים", ונמצאת כעת תחת זכוכית המגדלת של הרשות לניירות ערך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x