בלעדי לכלכליסט
משרד האוצר במאמץ אחרון לדחוף לשחרור רווחים כלואים
חמישה שבועות לפני שפוקעת הוראת השעה שמאפשרת לחברות לשחרר רווחים כלואים במס מופחת, פונה רשות המסים לרואי החשבון של החברות בבקשה לסיוע במלאכת השכנוע. עד כה נגבו מיליארד שקל, בעוד שיעד הגבייה שנקבע עומד על 3 מיליארד שקל
07:0708.10.13
רשות המסים פונה לרואי חשבון ועורכי דין של חברות בעלות רווחים כלואים כדי שיעזרו לה לשכנע אותן לשחררם ובתמורה ליהנות ממס מופחת. זאת לפני פקיעת הוראת השעה המאפשרת את תשלום המס המופחת ב־11 בנובמבר השנה. כך נודע ל"כלכליסט".
קראו עוד בכלכליסט:
- מי יותר חזק: אינטל או הממשלה?
- אורמת מחזיקה רווחים כלואים של 23 מיליון דולר
- כיל לא מתכוונת לשחרר את 1.5 מיליארד הדולר הכלואים
משרד האוצר בירושלים צילום: עמית שאבי
עד כה נכשלה ההוראה ויעד הגבייה שהוצב לה לא הושג. עד כה נגבו רק כמיליארד שקל מכלל הרווחים הכלואים במשק, זאת לעומת היעד המקורי, 3 מיליארד שקל, שמשרד האוצר קבע בתקציב 2013. ככל הידוע, אין בכוונת רשות המסים לפעול להארכת ההוראה.
ברשות המסים מודים בלחץ שהם מפעילים, וגורם בכיר ברשות אמר ל"כלכליסט": "אני מקווה מאוד שהפוש האחרון יניב פירות ושיעור הגבייה יעלה לכיוון היעד שנקבע".
כך לדוגמה, רו"ח נדב גיל, ראש מחלקת תמריצים בחטיבת המס של דלויט בריטמן אלמגור זהר, סיפר: "פקידי שומה לוחצים באגרסיביות בתקופה האחרונה. יש לי חברה שמגיע לה החזר מס על דו"חות מתוקנים שהגשנו בנוגע לשינוי אזורי עדיפות בחוק עידוד השקעות הון, ומס הכנסה הודיע לנו שיקזז את המס כנגד חלוקת רווחים כלואים שיש לה. זה משהו שלא היינו חושבים לעשות ללא ה'עידוד' של פקיד השומה. אין התנפלות על זה מצד החברות, בטח לעומת הפוטנציאל ההתחלתי". הוא מסביר כי הדברים לא נכפים על החברות ומוצגים כהצעה בלבד, אלא שלרוב החברות קשה לסרב לרשות המסים והן מעדיפות לא להרגיז את פקיד השומה.
עו"ד בכיר העובד בצמוד לרשות המסים מספר גם כן על לחצים דומים ואמר ל"כלכליסט": "ברשות המסים פנו אלי כבר מספר פעמים וביקשו ממני לעזור להם בשיווק החוק. הם אמרו לי 'ככל שנצליח לשווק את החוק נוכל להוריד מסים במקומות אחרים'".
רווחים כלואים הוא מונח המתייחס לרווחיהן של חברות גדולות שהגיעו להסדר עם רשות המסים במסגרת חוק עידוד השקעות הון הישן (לפני ששונה ב־2011). על פיו, החברות קיבלו פטור מלא ממס כל עוד שמרו על הרווחים בתוך ישראל, למשל באמצעות השקעות במדינה. על פי נתוני רשות המסים, לחברות השונות בישראל רווחים כלואים בסכום כולל של כ־120 מיליארד שקל. בשל המצב שנוצר החליטה המדינה ליצור תמריץ לחברות לשחרור הרווחים הכלואים, ולכן חוקקה ב־2012 הוראת שעה שמאפשרת להן לעשות זאת בשיעורי מס מופחתים. על פיה, החברות יקבלו הנחה של 40%–70% על המס שהן אמורות לשלם, בהתאם לנסיבות. בשביל לקבל את ההנחה המרבית תצטרך חברה לשחרר את כלל רווחיה הכלואים ולהתחייב להשקיע את סכום ההנחה במס בארץ.
מרשות המסים נמסר בתגובה: "הרשות הקימה צוות משימה מיוחד בעניין הוראת השעה. הצוות התבקש לאתר את החברות הפוטנציאליות ולהביא לידיעתן ולידיעת המייצגים שלהן את האפשרות ליהנות מהטבה במסגרת הוראת השעה כנגד תשלום המס".