הפיטורים בטבע: מוציאים הכל על העובדים
השאלה החשובה שעולה מהקיצוץ בטבע היא מדוע בכיריה לא מוותרים על חלק משכרם ועוזרים לצמצם את היקף הפיטורים. אבל שאלה חשובה לא פחות היא מה המדינה יכולה לעשות כדי למנוע בעתיד מצבים כאלה בחברות שנהנות מהטבות מס
1. בחודש פברואר, בעיצומו של הוויכוח הציבורי על שיעור המס הנמוך שטבע משלמת בישראל, התגייסה החברה להגן על תרומתה למשק הישראלי, ופירטה מיוזמתה את היקף הכנסות המדינה ממסים כתוצאה מהפעילות שלה בישראל. טבע הודיעה אז כי התרומה להכנסות המדינה ממסים, רק מהעסקת העובדים בישראל, מגיעה ל־300 מיליון שקל בשנה.
כלומר כל אחד מ־7,397 עובדי החברה בארץ (נכון לשנת 2012) שילם מס ממוצע של כ־40 אלף שקל בשנה או כ־3,400 שקל בחודש. על פי מחשבוני רשות המסים לשנה הרלבנטית, אדם שזה היקף המס שהוא משלם משתכר ברוטו כ־19 אלף שקל בחודש בממוצע (בסטייה מסוימת למעלה או למטה, בהתחשב במספר נקודות הזיכוי ובהבדלי המיסוי, למשל, בין גברים לנשים).
- משרד הכלכלה: למרות הפיטורים - טבע לא תצטרך להשיב את המענקים
- טבע בהודעה דרמטית: תפטר 5,000 עובדים בעולם; הערכות: כ-800 בישראל
- טבע זכתה במשפט בהולנד: הפטנט על הקופקסון יהיה בתוקף עד 2015
לפני חודשיים חשפנו ב"כלכליסט" לראשונה את עלות שכרו של מנכ"ל טבע ג'רמי לוין - 14.7 מיליון שקל בשנה, שהם כ־1.2 מיליון שקל בחודש. שכרם של בכירי טבע נחשף רק לאחרונה במסגרת פשרה בתביעה ייצוגית נגד החברה, שבמשך שנים דיווחה על שכר כל הבכירים שלה במקובץ ולא בנפרד בהסתמך על כללי הדיווח החלים על חברות הנסחרות בישראל ובבורסה זרה בחו"ל.
צירוף שני הנתונים מגלה כי עלות שכרו של לוין, המדורג שלישי במצעד השכר של הבכירים בחברת ציבוריות, היתה גבוהה פי 64 מהשכר ברוטו של עובד ממוצע בחברה שלו - מה שהעמיד את לוין במקום הרביעי בישראל בדירוג הפערים הגדולים בין שכר המנכ"לים לעובדיהם.
צורת הדיווח של טבע כנגזרת מהיותה חברה דואלית לא מאפשרת להגיע לתוצאות מדויקות בנוגע לפער הזה - הוא עשוי להיות קטן יותר, כיוון שההשוואה היחידה שניתן לבצע היא בין עלות השכר של לוין לבין אומדן השכר ברוטו של עובדיו (ולא לעלות השכר).
מצד שני, השכר הממוצע לעובד בטבע חייב להיות נמוך מ־19 אלף שקל, מכיוון שעם 7,397 עובדי טבע נמנית גם ההנהלה הבכירה. השכר ברוטו של חברי ההנהלה, שמשתכרים מיליוני שקלים בשנה כל אחד, מעלה גם את ממוצע השכר של יתר עובדי טבע, והוצאתם מהחישוב תגלה שהפער בין השכר של לוין לזה של עובדיו גבוה בהרבה מפי 64.
ביולי השנה, כשחשפנו את עלות השכר של לוין, כתבתי כאן שמדובר בשכר גבוה אך לא שערורייתי בהתחשב בגודל של טבע, במספר העובדים, בגלובליות ובשווי השוק. מהלך פיטורים של 5,000 עובדים מעמיד את ההתייחסות לשכר של לוין באור שונה. כי ממי שמשתכר בערך כמו 64 עובדים שלו מצופה להפוך כל אבן בהתייעלות פנימית לפני שהוא מניף את הגרזן על פרנסת עובדיו.
אין ספק שלוין ודירקטוריון טבע באמת מאמינים שללא הקיצוצים הכואבים הללו החברה עשויה להיקלע לבעיה. אלא שבאופן אבסורדי המהלכים הקשים שאותם טבע נוקטת כעת כדי להתייעל צפויים להיטיב לא רק עם בעלי המניות של החברה, אלא גם עם לוין אישית, שיותר ממחצית עלות שכרו תלויה בביצועים התפעוליים של החברה שבראשה הוא עומד.
כלומר טבע תפטר עובדים, הביצועים התפעוליים ישתפרו, ועלות שכרו של לוין תגדל בהתאם. תוסיפו לזה מענק חתימה של מיליון דולר שייכנס לעלות שכרו בשנת 2013, ותקבלו כבר השנה פער הרבה יותר גדול מפי 64 בין עלות שכרו לבין עלות השכר של העובדים שייוותרו לטבע בישראל לאחר הקיצוצים הנוכחיים.
לכן, אם מצבה של טבע כל כך בעייתי, שיתכבדו נא בכירי החברה, ובראשם לוין, ויחילו על עצמם במקביל לפיטורים קיצוץ רוחבי בשכר של 10% לפחות. רק בדרך הזו ניתן יהיה לשכנע שהמהלכים שאותם נקטו הם מהלכים של "אין ברירה", ואולי המיליונים שייחסכו לטבע משכרם יצילו גם כמה עובדים בישראל מפיטורים.
2. המספרים שטבע חשפה מיוזמתה על תשלומי המס השנתיים של עובדיה לקופת המדינה מאפשרים להסתכל גם קצת אחרת על היקף הטבות המס שלהן החברה ראויה בישראל. על פי החישוב שלעיל, טבע שילמה לעובדיה בישראל כ־1.7 מיליארד שקל ב־2012. הטבת המס הממוצעת שקיבלה טבע מהמדינה בשלוש השנים שקדמו לכך עומדת על כ־2.2 מיליארד שקל בשנה (על פי נתונים שמסרה החברה לאחרונה במסגרת עתירה שהוגשה נגדה בנושא).
כלומר הטבות המס של טבע עוד לפני הפיטורים מסבסדות את עלות העסקת העובדים שלה בישראל ויותר מכך. אחרי פיטורים של 800 עובדים צפוי הפער הזה לגדול עוד יותר, כך שהמדינה חוסכת לטבע תשלומי מסים הגבוהים לאין שיעור מעלות העסקת העובדים בישראל. טבע תאמר מצדה שהמדינה מרוויחה ממנה גם מסים נוספים, למשל מס על דיבידנדים, ושהיא מספקת תעסוקה במעגלים השניים והשלישיים לאלפי ספקים שגם הם משלמים מס למדינה. היא צודקת בהקשר הזה. אלא שברגע שהטבות המס עולות בצורה כה דרמטית על התרומה הישירה של החברה בהעסקת עובדים, המדינה צריכה למצוא לעצמה לפחות מנגנון שמאפשר לה "להעניש" את החברה באמצעות ביטול הטבות מס על פיטורים כל כך מסיביים. אבל זה לא הולך לקרות.
לטבע אין כיום שום מחויבות להעסקת עובדים ישראלים. משנות התשעים היא עברה בהדרגה ממסלול של מתן מענקים עבור העסקת עובדים למסלול של הטבות מס. וגם כאשר כבר ניתנו לה הטבות כנגד העסקה, הן ניתנו כנגד העסקה בפועל ולא כהתחייבות על העסקה עתידית של עובדים.
לאחרונה הודיע שר האוצר יאיר לפיד כי יבחן מחדש את הטבות המס של טבע ואף נפגש בעניין עם לוין. מסקנות מהבחינה החדשה הזו של לפיד ביחס להטבות המס של טבע עדיין אין, אבל הפיטורים בישראל הם אולי הלקח העיקרי לכיוון הנדרש בשינוי המדיניות - רוצים לעודד חברות גלובליות באמצעות שיעורי מס אפסיים? מצוין, מצאו את המנגנון שיבטיח העסקה מוגברת של עובדים בישראל, או לפחות דרך לגבות פיצוי ראוי בדיעבד, שישמש אולי גם סוג של מנגנון הרתעה מפני פיטורים המוניים.