המערכת הלא נגמרת של זרוע היבשה בצה"ל
המבקר קובע כי למרות שהליך פיתוחה וטמעתה של מערכת שנועדה לשמש את עוצבות זרוע היבשה החל כבר בנובמבר 2002 – עד היום היא לא הותקנה במלואה, תוך פגיעה ביכולות המבצעיות של צה"ל
חלק אחר של דו"ח המבקר דן במערכת שנועדה לשמש את עוצבות זרוע היבשה, ולמרות שהליך פיתוחה וטמעתה החל כבר בנובמבר 2002 - עד היום היא לא הותקנה במלואה, תוך פגיעה ביכולות המבצעיות של צה"ל.
כמו כל דבר שקשור בצבא, גם כאן לא נמסר מהי המערכת, מה היא אמורה לעשות, ומי היה אמור לספק אותה עבור צה"ל. מה שכן נמסר הוא שצה"ל תיכנן עוד בשנת 2000 כי המערכת תהיה מבצעית ב-2005, ונכון למועד הביקורת (נובמבר 2012) טרם השתיים הליך פיתוח המערכת. הפרויקט סבל מעיכוב של 5 שנים עקב יציאת חברה זרה ממעורבות בו, אך גם בלוחות הזמנים המתוקנים הצבא לא עמד. בספטמבר 2012 הנחה המטכ"ל להתקין את המערכת כך שתגיע ל"אופטימום יכולות" , אך גם הנחיה זו לא יושמה בשטח.
המבקר מסכם כי "נוכח העובדה, כי המערכת הינה מערכת תשתיתית, וכי הפרויקט אינו עומד בלוח הזמנים המתוכנן ואינו מאפשר להפיק את התוצרים הנדרשים, על זרוע היבשה בשיתוף אגף תכנון ומשרד הביטחון להפיק את הלקחים הנדרשים מאופן ביצוע הפרויקט עד כה, ולפעול לביצוע השינויים המתחייבים בפרויקט ובבקרה עליו, כדי להביאו לידי גמר ולמצות ממנו בהקדם יכולות מבצעיות חיוניות. ראוי כי הלקחים שיופקו מהליך הפיתוח של המערכת בתחומי הניהול, המעקב והבקרה ישמשו את גורמי המטה בצה"ל ובמשהב"ט במסגרת ההובלה גם של פרויקטים דומים".
תגובת משרד הביטחון
"מערכת הביטחון מפתחת טכנולוגיות רבות ואמל"ח מתקדם לשימושים מבצעיים. מטבע הדברים, בפיתוחים מסוג זה, הנחשבים לפורצי דרך בתחומם בעולם, עשויים להיווצר קשיים טכנולוגיים אמיתיים, שיגרמו לעיכובים בהשלמת הפיתוח.
"במקרה המופיע בדוח המבקר, ביצעה מערכת הביטחון, בהובלת מפא"ת והזרוע הרלוונטית בצה"ל, סדרה של פעולות מול החברה המפתחת שחיזקו את מחויבותה לפרויקט, ושאפשרו בסופו של דבר את פריצת הדרך הטכנולוגית ואת קידום פיתוח המערכת, שאף עברה באחרונה ניסוי מוצלח.
"בעקבות הצלחת הניסוי, בימים אלה נמצאת המערכת בשלבי מבצוע באחת מיחידות צה"ל, לקראת הרחבת פריסתה לשאר היחידות הרלוונטיות".
תגובת דובר צה"ל
"צה״ל מקדם בברכה את דו״ח המבקר, לומד את עיקריו ויפיק את הלקחים הנדרשים. מדובר בפרויקט תשתיתי משלים אשר נועד לספק יכולות מבצעיות חלקיות. יכולות אלו עתידות להיבנות על בסיס פיתוח המערכת וההצטיידות בה. במהלך השנים האחרונות גיבשה זרוע היבשה תוכנית עבודה מדורגת, זאת על בסיס תעדוף היכולות המבצעיות ועל פי המורכבויות הטכנולוגיות".
"הבקרה על הפרוייקט במטה הכללי בוצעה בדיונים ודיווחים בנושא בזרוע היבשה אשר נערכו בתדירות גבוהה. צה״ל יטמיע את הלקחים שעלו מהביקורת במימוש תוכנית העבודה הנוגעת לפרוייקט, זאת על מנת להביא לביצוע כלל היכולות המבצעיות המוגדרות במסגרת תוכניות דומות".
"באשר לתוכנית להמשך פיתוח המערכת, המתווה החדש הוצג לגורמים הרלוונטים ויאושר כנדרש בעבודת מטה סדורה".