מהומה בחברת החשמל: מנהלים יצאו לחופש, הוכרז סכסוך עבודה
החברה הכריזה על מצב חירום. ברקע: דרישת הממונה על השכר מעובדים וגמלאים בחברה להשיב תוספות שכר ואש"ל שקיבלו לכאורה שלא כדין. הוועד: "כל פעם שישנה התקדמות במו"מ, המדינה מנסה לשלוף שפן חדש מהכובע, שמטרתו לפוצץ את המו"מ"
יו"ר ועד עובדי חברת החשמל דוד (מיקו) צרפתי הורה לפני שעה קלה לכלל מנהלי האגפים, סגניהם ושדרת הסמנכ"לים לצאת לחופשה יזומה לאלתר. הסיבה הרשמית - דרישה של הממונה על השכר קובי אמסלם להשיב תוספות אש"ל או שכר שניתנו להם לכאורה ללא רשות כאשר שיטת החזר הכספים תתבצע באמצעות קיזוז המשכורות העתידיות.
- תקלה במערכת הולכת הגז גרמה להפסקות חשמל בכל הארץ
- הממונה על השכר נגד עובדי חברת החשמל: החזירו כספים למדינה
- וינשטיין: "יש לפרק את קרן ההטבות של עובדי חברת החשמל"
במקביל, ההסתדרות הכריזה בשעה האחרונה על סכסוך עבודה בחברת החשמל. סכסוך העבודה נוגע לכלל 13 אלף עובדי החברה והוכרז בעקבות דרישת העובדים לחתום על הסכם עבודה קיבוצי אשר יסדיר את מכלול זכויות העובדים ותנאי העסקתם במסגרת הרפורמה. כמו כן בנוגע לצעדים חד צדדיים על רקע השינוי המבני ודרישת הממונה על השכר להפחתת זכויות העובדים.
גליקמן הורה לפנות לביה"ד לעבודה
מבדיקת "כלכליסט" עולה שמדובר בכמה מאות אנשים שאמורים לפקח על תפעול החברה. בשל הוראתו של צרפתי ובשל החשש שהדרג הניהולי בחברה לא יפקח על אספקת החשמל הכריז מנכ"ל החברה אלי גליקמן על מצב חירום והורה למחלקה המשפטית להגיש מיד עתירה לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה כדי למנוע את הפגיעה במשק החשמל. מצב החירום שהוכרז על ידי גליקמן זכה לגיבוי של היו"ר יפתח רון טל שקרא "לפעול בנחישות בכל הדרכים כדי למנוע פגיעה באספקה הסדירה של החשמל למשק".
אמסלם שלח את המכתב ביום חמישי האחרון בו טען שעובדי חברת החשמל מקבלים הקצבה כפולה עבור ארוחות. לפיכף, אמסלם שוקל לבקש החזרי שכר מכל עובדי החברה הקבועים (9,100 במספר) והגמלאים שנהנו בעבר מההטבה (כ-4,200 איש) שנהנו מההטבה, כאשר הבדיקה תקפה רק עבור המשכורות מאוקטובר 2010 ואילך, כאשר לכל עובד יש רשות לפנות אל אמסלם בתוך 60 יום ולהסביר מדוע אין לקזז משכרו את התוספות האמורות.
בנוגע לתוספות פיקודיות, לטענת אמסלם, מנהלי עבודה זכו לתוספת שכר של 18% לעומת 7.5% ואילו מנהלי מחלקות זכו לתוספת שכר של 21% לעומת 12.5%. גם סמנכ"לים שונים נמצאו כאילו קיבלו תוספת שכר של 26% למרות שהם לא זכאים לכל תוספת כיוון שהם מועסקים בחוזה מיוחד. לגבי חריגות אלו, אמסלם בוחן אותם מאוקטובר 2010 (עבור עובדים כיום) או מאוקטובר 2011 (עבור הגמלאים). מדובר בכמה עשרות עובדים שגם לגביהם דורש אמסלם להמציא אישורי תוספת שכר או הסברים לחריגה לכאורה תוך 60 יום, שלאחריה הוא ישקול השבת שכר.
בחברת החשמל ביקרו בחריפות את המכתב של אמסלם וטענו שהתזמון שלו תמוה כיוון שבימים אלו פועלת ועדה בין משרדית בראשות מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב לגיבוש רפורמה בחברת החשמל שם אמסלם משמש כנציג האוצר. נושא חריגות השכר אמור לידון שם.
בוועד חברת החשמל מסבירים שהחל מהיום הם פתחו בשביתה כללית של כל הדרג הניהולי. "100 מנהלים בדרגת סגן מנהל אגף ומעלה עוזבים ברגעים אלו, את משרדי החברה. ההחלטה על השביתה התקבלה בלית ברירה לאור החלטתו של המדינה לנהל את המשא-ומתן על השכר עם עובדי החברה, בחוסר הגינות"
לטענת הוועד, בחודשים האחרונים מתקיימים מגעים בין המדינה לבין ועד עובדי חברת החשמל בנושא הרפורמה במשק החשמל ובמבנה החברה, לרבות שכר העובדים. "בין הצדדים הוסכם כי המשא ומתן יתנהל בשקיפות ובאמון. אף על פי כן, ולמרות הבטחתם המפורשת של נציגי המדינה, החליט הממונה על השכר באוצר, באופן חד צדדי להפר את הסיכומים, ויצא בדרישה להשבת שכר מעובדים וגמלאים של חברת החשמל.
"כל פעם שישנה התקדמות במו"מ, המדינה פותחת באותו ריטואל קבוע ומנסה לשלוף שפן חדש מהכובע, שמטרתו לפוצץ את המשא ומתן. כך קרה ב-2008, ב-2010 וגם היום. בפועל, התרגיל המלוכלך של המדינה מוביל לדחיה במו"מ ולנזק במיליארדים למשק החשמל. בתגובה החלטנו כצעד ראשון כי דרג המנהלים יעזוב את משרדי החברה. אנו דורשים מהמדינה להמשיך לנהל איתנו את המו"מ באופן שקוף, אמין ובתום לב", סיכם יו"ר הוועד דוד (מיקו) צרפתי.