סמנכ"ל טבע בדיון בוועדת הכספים: "יפוטרו עובדים בוודאי. רק לא במספרים שאמרו"
איקה אברבנאל: "הגדרנו יעד - לחסוך 2 מיליארד דולר עד שנוכל להביא הכנסות חדשות במקום הקופקסון. אנחנו צריכים 3-4 שנים. הגענו למסקנה שמתוך ה-2 מיליארד, 250 מיליון דולר יהיו בנושא אנשים"
"יפוטרו עובדים בוודאי. רק לא במספרים שאמרו. אני לא יודע להגיד מה כן. יפוטרו גם מנהלים", כך הודה איקה אברבנאל, סמנכ"ל טבע, בדיון שנערך היום (ד') בוועדת הכספים בנושא הפיטורים המתוכננים בחברת התרופות הישראלית. אברבנאל אמר את הדברים בתום הדיון ולאחר שהופעל עליו לחץ מצד חברי הכנסת ויו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי לנקוב במספר המפוטרים המדויק.
- הסכמה בין ג'רמי לוין ועופר עיני: לא יהיו פיטורים בטבע ללא הסכמת ההסתדרות
- בנט מגן על טבע: "העליהום על עסקים גדולים יגרום נזק עצום"; צפו בסרטון
- מבקר המדינה על טבע: "במקום לשלם מס הם מפרסמים הודעה על פיטורי עובדים"
בתחילת הדיון אמר אברבנאל: "נכון שקיבלנו הטבות מס, אבל אתם יודעים שטבע הכפילה את כמות האתרים בישראל בעשור האחרון? עשינו 140 מיליארד שקל ייצוא. מכירים עוד חברה שעשתה זאת? פה לא עשו לנו טובות".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אברבנאל המשיך: "כביכול אנחנו הנענו את חוק עידוד השקעות הון. אנחנו נהנים מהחוק. אבל טבע תשלם את המס שהמדינה תקבע. אבל אנחנו חברה עסקית. כל המקצוענים יגידו שישראל מאד יקרה מבחינת עלות עובדים. היא כמעט כמו ארה"ב, ופי 5 מהודו. אז בגלל זה נהיה בהודו? בסוף בעלי המניות שלנו שואלים שאלות מאד בסיסיות: 'למי המחויבות שלנו?'. רוב בעלי המניות אמריקאים והם מסתכלים על יחסי התפוקה שלנו בביקורת מאד נוקבת"
"מישהו המציא את המספר 800"
אברבנאל לא נקב במספר העובדים שיפוטרו ואף הכחיש את המספרים שפורסמו בתקשורת בנושא: "אין לי הערכה למספר המפוטרים. במקומות מסוימים אנחנו יודעים לסגור אתרים. אני יכול להגיד שבישראל לא נסגור אתרים אבל בתוך אתרים נבצע התייעלות. מישהו בתקשורת המציא את המספר 800. הגדרנו שאנחנו נכנסים לתכנון. יצאנו להודעה לכל העולם כי כחברה ציבורית אנחנו מחויבים לצאת בהודעה".
אברבנאל טען כי הפיטורים הוא צעד ההתייעלות האחרון שטבע פנתה אליו: "חשובים לנו אנשים, גם בעולם וגם בישראל. פתחנו 100 פרויקטים של התייעלות. מרימים כל אבן. משנים את תהליכים הרכש מתהליכים מבוזרים לתהליך אחיד. בודקים את כל הנדל"ן. מוכרים כל בניין שלא צריך. הגדרנו יעד - לחסוך 2 מיליארד דולר כי בלי זה לא נסגור את חלון הזמן בשוק עד שנוכל להביא הכנסות חדשות במקום הקופקסון. אנחנו צריכים 3-4 שנים עד שנביא מוצרים חדשים. הגענו למסקנה שמתוך ה-2 מיליארד, 250 מיליון דולר יהיו בנושא אנשים. אם לא נעשה את המהלך היום, עוד 3-4 שנים נהיה בבעיה. מי שיעשה את בדיקת התכנון הם לא קבוצת חכמים שיושבים בפתח תקווה אלא מומחים בכל העולם. הם יבואו עם מספרים עד סוף ינואר ואנחנו נאשר בקפדנות רבה. יהיה מספר כלשהו בישראל. חלק מהאנשים מעוניינים להיכנס לפרישה מוקדמת. מספר המפוטרים יהיה קטן מהמספר הכולל שנגדיר".
גם ב-2012 טבע קיבלה הטבות מס
יוסי ירון מרשות המסים אמר כי גם ב-2012 יש הטבות מס לטבע, אך אין בידי הרשות את הסכום המדויק. ירון אף אמר כי יש עוד 4-5 שנים למסלול הטבות המס של טבע לפי חוק עידוד השקעות הון.
ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) שאל את ירון על הממצאים לפיהם טבע הקימה חברה פיקטיבית בסינגפור לצורך הטבות מס. ירון ענה כי הוא מחויב לחובת סודיות ולכן אמר רק כי "בשלושה חודשים האחרונים אנחנו במשא ומתן עם טבע גם לגבי הסוגיות האלו וגם לגבי הרווחים הכלואים".
"כשיש זכויות יש גם חובות"
יו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) הבהיר בתחילת הדיון: "המדינה לא מתערבת בחברה פרטית, אבל המצב הזה שונה. יש קשרים חזקים בין המדינה לחברה והמענקים מסתכמים בסכום מכובד. וכשיש זכויות יש גם חובות. יש למדינה חובה וזכות להיות מעורבת גם בפיטורים. פיטורי עובדים הם דיני נפשות. אדם שמפוטר, הסיכוי שימצא עבודה אחרת הוא כמעט אפס".
סלומינסקי הוסיף כי דיבר פעמיים עם ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע, אך לבסוף החליט לשלוח את הסמנכ"ל שלו. "הוא נתן לי להבין שהדברים לא סגורים עד הסוף ויש על מה לדבר".
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) אמרה כי היא מציעה למדינה להתייעל ולבטל את הטבות המס שהיא נתנה לטבע, כולל הרוווחים הכלואים: "ועדת חקירה ממלכתית צריכה לבחון האם הטבות המס וחוק הרווחים הכלואים הם תוצאה של עסקאות מפוקפקות בין גורמים בממשלה לבין עורכי הדין של חברות הענק".
אורי מקלב (יהדות התורה) אמר: "החברה שמפטרת היא חברה משגשגת, שמחלקת דיווידנדים רבים בכיריה. צריכה להיות הלימה מיידית בין פיטורי עובדים להטבות המס שהחברה תדע שהיא לא מרוויחה מכך".
גילה גמליאל (הליכוד) אמרה כי הוועדה צריכה לבחון כיצד ניתן לבטל את החוק לעידוד השקעות הון שמעניק לטבע עוד 5 שנים במסלול הטבות. גמליאל אף אמרה כי האישור של ההטבות הללו צריכות לבור בוועדת כספים: "לא מקובל שמיליארדי שקלים עוברים בלי הבקרה שלנו. צריך להעביר בחוק את הפיקוח על הדבר הזה".
ח"כ עופר שלח (יש עתיד) ציטט מהחוק ואמר: "פעילות ייצור שאינה מתבצעת בישראל תביא לפגיעה בהטבות המס".
"יפורטו גם מנהלים"
אברבאנל סיכם לאחר הערות הח"כים: "אנחנו חברה ציבורית על פי חוק ולכן כל צד אנחנו מחויבים להציג. אנחנו לא פועלים מאחורי הקלעים. שום דבר לא בשליפה. הכל נבחן. אנחנו עומדים בסטנדרטים. אין פה תרגיל. טבע אף פעם לא נדרשה לעשות צעד כזה. היא תעשה אותו ותצליח". אלא שסלומינסקי הקשה על אברבאנל בסיום הדיון ואמר "תן לנו תשובה האם יפוטרו עובדים או לא". אברבאנל השיב: "יפוטרו עובדים בוודאי. רק לא במספרים שאמרו. אני לא יודע להגיד מה כן. יפורטו גם מנהלים".
סלומינסקי סיכם כי "המדינה ברגע שהיא נותנת יצרה קשר מחייב בין טבע והמדינה. שמעתם את עמדת המדינה הנחרצת לגבי הפיטורים. קחו בחשבון כשאתם עושים בשיקול דעת שלכם".