דואר ישראל בסכנת סגירה? יש לו מה ללמוד מגרמניה ושוויץ
לדואר ישראל כדאי ללמוד ממה שקורה בעולם כאשר הוא נאבק בקשיים כספיים חריגים וגם מול עובדיו, שהודיעו אמש שיפסיקו את השיבושים בעבודתם. סגירת סניפים, שיתופי פעולה עסקיים והתרחבות לסלולר גורמים לדואר בחו"ל להצליח
עובדי דואר ישראל הודיעו אמש כי יפסיקו את השיבושים בעבודתם. העובדים וההנהלה התחייבו בפני בית הדין האזורי לעבודה בירושלים להיכנס למשא ומתן עד לדיון הבא. בשבועות האחרונים השבית הוועד את סניפי הדואר למשך יום אחד, התפרץ לישיבת הנהלה וגרם לפיזורה, ומיום ראשון הכריז על עיצומים שבמסגרתם נסגרו הסניפים מוקדם. הוועד טוען כי ההנהלה לא מציעה פתרון למשבר הדואר.
- הנהלת הדואר עתרה לבית הדין: השביתה בסניפים לא חוקית
- בצל מחלוקת כבדה: בריטניה מנפיקה את הדואר המלכותי
- הדואר בסכנת קיום באשמת האוצר ומשרד התקשורת
החיכוכים בין העובדים וההנהלה מצטרפים לדו"ח מבקר המדינה שהתפרסם בשבוע שעבר, שלא משאיר ספק ביחס למצבו הקשה של הדואר. המבקר כותב שחברת הדואר "נמצאת במשבר כספי מתמשך עד כדי סכנת קיום ממשית", ובכך מאשר את חששותיהם של הגופים המוסדיים שהשקיעו 400 מיליון שקל באג"ח הדואר, הזועקים כי החברה קרובה לחדלות פירעון.
באווירה הלחוצה הזאת צפוי להיכנס לתפקיד יו"ר הדואר חזי צאיג, מקורבו של שר התקשורת גלעד ארדן ולשעבר מנהל מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה. מינויו של צאיג מחכה לאישור ועדת המינויים בשירות הציבורי ואישור הממשלה. לפני כניסתו לתפקיד, מומלץ שיבדוק מה נעשה בסניפים דואר בעולם.
בעולם דווקא יש פתרונות
השוואה עולמית מגלה כי כמעט כל חברות הדואר במדינות המערב נאלצו להתמודד עם בעיות דומות בשני העשורים האחרונים. חברות הדואר סובלות מירידה מתמשכת בהכנסות המסורתיות שלהן ממשלוח מכתבים, כתוצאה מהופעת הדואר האלקטרוני ושאר האופציות האינטרנטיות והסלולריות. לפי נתוני ארגון הדואר העולמי, ב־2011 ירדה כמות המכתבים המקומיים שנשלחת בעולם ב־3.7% לעומת ירידה שנתית ממוצעת של 1.5% ב־2000–2011. במדינות המתועשות הירידה בנפח הפעילות חדה עוד יותר.
חברות הדואר במערב נאלצות גם הן להתמודד עם עלויות שכר גבוהות וכוח אדם עודף, תוצאה של ארגוני עובדים חזקים, כמו גם עם תעריפים מפוקחים על ידי הממשלה שלא מכסים את ההוצאות.
החברות המונופוליסטיות לשעבר צריכות להסתגל גם לתחרות גוברת מצד המגזר הפרטי כתוצאה מפתיחה של חלקים משוק הדואר לתחרות, כפי שבישראל נפתח תחום הדואר הכמותי לתחרות מ־2007. בדואר ישראל יכולים להתנחם בכך שמצבם עדיין טוב ביחס לזה של הדואר האמריקאי, USPS, שנאבק על חייו לאחר שרשם הפסד של 16 מיליארד דולר בשנה שעברה.
הדואר האמריקאי מנהל מאבק ארוך מול בתי המחוקקים כדי להפסיק לחלק דואר גם בשבת, ובכך לצמצם את ימי החלוקה משישה ימים בשבוע לחמישה ולהקטין את הוצאות התפעול שלו.
למרות האתגרים הלא פשוטים שמציב העידן הדיגיטלי, במדינות כמו שוויץ, שבדיה, גרמניה, קנדה ואוסטרליה הצליחו חברות הדואר להמציא את עצמן מחדש. המתכון ליצירת חברת דואר מצליחה מסתמן כשילוב בין קיצוץ חד בעלויות, מכירת נכסים יקרים, שימוש מושכל בטכנולוגיה ומציאת מקורות הכנסה חדשים.
אם אתם נמצאים באחת מערי גרמניה כרגע ומחפשים את סניף הדואר הקרוב, כדאי שתיגשו דווקא לסופרמרקט או לחנות מכשירי הכתיבה הקרובה. הדואר הגרמני (Deutsche Post), שהפך בשנת 2000 מחברה ממשלתית לחברה ציבורית הנסחרת בבורסה, מכר כמעט את כל 29 אלף המבנים שהיו בבעלותו, וכיום רוב סניפיו בגרמניה נמצאים בתוך עסקים אחרים.
הסוכנויות החדשות מעסיקות מספר עובדים קטן שמשלב בין מתן שירותי דואר לבין עבודה בחנות. חלק מסוכנויות הדואר מופעלות על ידי עובדי הדואר אך רובן מוחזקות על ידי בעלי החנויות עצמם, שמרוויחים מקור הכנסה נוסף ותנועה גדולה יותר של קונים. באזורים הכפריים בגרמניה ממוקמות סוכנויות הדואר בבתים פרטיים ומנוהלות על ידי פנסיונרים המשמשים כפקידים במשרה חלקית.
גם Posten, חברת הדואר השבדית, הבינה במהלך העשור הקודם כי היא לא יכולה להמשיך ולהחזיק סניפים יקרים, וכיום היא מציעה ללקוחות לאסוף חבילות ולקבל שירות בנקודות הממוקמות בחנויות נוחות ובתחנות דלק. השינוי בשבדיה וגרמניה הוכח כמשפר את שביעות הרצון של הלקוחות, שנהנים משעות פתיחה ארוכות יותר ומיקום מרכזי של הנקודות, ותורם להורדת הוצאות התפעול. "אנחנו נהיה איפה שאנשים קונים", זה המוטו.
בעוד הנפח הכולל של הדואר נמצא בירידה, בקטגוריה אחת של משלוח חבילות עד 2 ק"ג נרשם דווקא גידול מתמיד בעקבות הפופולריות של קניות דרך האינטרנט. הקהל הרוכש מוצרים ברשת הוא בדרך כלל צעיר יותר ואינו שש לגשת לסניף ולעמוד בתור כדי לאסוף חבילה או לחכות בבית לבוא השליח. כדי לפנות לקהל זה הכניסו חברות הדואר בטורקיה, צרפת, גרמניה ואנגליה מכשירים אוטומטיים לאיסוף חבילות, המפוזרים בנקודות מרכזיות ופועלים 24 שעות ביממה.
המכשירים האוטומטיים בנויים מתאים בגדלים שונים שאליהם מוטענות החבילות מבעוד מועד. תאים אלו נפתחים אוטומטית לאחר שבעל החבילה מקליד קוד אישי שנשלח אליו למכשיר הסלולרי או באמצעות דואר אלקטרוני - פתרון שמפחית עלויות ומגביר את שביעות הרצון של הלקוחות.
דרך נוספת לשימוש בטכנולוגיה מגיעה מפינלנד שבה הדואר המקומי - itella - מפעיל בשנים האחרונות שירות מצליח שמאפשר לקבל את המכתבים בדואר האלקטרוני במקום בגרסה המודפסת. כ־450 אלף פינים המנויים לשירות מקבלים דרך המייל חשבונות, קבלות, תוצאות מעבדה ומסמכים אחרים מ־10,000 מוסדות וארגונים שלא מספקים שירות כזה ישירות. בדנמרק נחסכת אפילו הדבקת הבולים, ובמקום זאת ניתן לרשום בפינה הייעודית על המעטפה קוד שנשלח ללקוח בהודעת טקסט. בדואר הדני מעריכים שהקלות והנגישות של הפעולה לא רק מקטינות הוצאות אלא גם מגדילות את מספר המכתבים שנשלחים.
מגוונים כדי לא להיעלם
מעבר לתהליכי ההתייעלות, צו השעה עבור חברות הדואר במערב הוא גיוון תחומי הפעילות שלהן. החברות ממנפות את הנכסים המשמעותיים שלהן - כמו פריסה רחבה של סניפים ונקודות, ומותג שנתפס כאמין בקרב קהל מבוגר יותר - כדי להיכנס לעסקים חדשים.
אחד מכיווני ההתפתחות הוא התחום הסלולרי. בעוד דואר ישראל מציע רכישת מכשירים סלולריים דרך אתר האינטרנט, חברות הדואר במדינות כמו איטליה, צרפת, פורטוגל ואירלנד כבר הקימו מותג סלולרי וירטואלי עצמאי, בדיוק כמו שרמי לוי וקבוצת אלון רבוע כחול (YouPhone) עשו בארץ. המותג של הדואר האיטלקי, Poste mobile, נחשב למצליח ביותר עם 2.4 מיליון לקוחות והכנסות שנתיות של יותר מ־300 מיליון דולר.
תחום התפתחות נוסף הוא עולם המשלוחים, שם הדואר נאבק בענקים כמו פדקס. הדואר השוויצרי מפעיל שירותי אקספרס ליליים ייעודים המעבירים בין השאר תרופות לבתי חולים, דגימות למעבדות ואפילו חלפים לרכב. הדואר בגרמניה בוחן כעת כניסה לעולם המתפתח של משלוחי מזון ברשת, וישקיע כ־750 מיליון יורו בבניית מערך חלוקה חדש.
על שולחנו של הקונגרס בארה"ב מונחת בימים אלו הצעת חוק שתאפשר לדואר לבצע משלוחים של יין ובירה ללקוחות. בדואר האמריקאי מעריכים כי מדובר בשירות שיכניס כ־50 מיליון דולר לשנה.
לא פעם הכניסה לתחומים חדשים היא עניין של ניסוי וטעייה, ולא כל היוזמות מצליחות. La poste, הדואר הצרפתי, ניסה להיכנס, ולא תמיד בהצלחה, לתחומים כמו קריאת מונים עבור חברות גז וחשמל ומשלוח תרופות לקשישים. הדואר הפיני מדווח כי הניסיון למכור תכשיטים וממתקים בנקודות השירות לא התגלה כרווחי במיוחד.
לעומת זאת, שירות של הדואר השבדי שנחשב יחסית מצליח כולל משלוח תמונות שצולמו בסלולרי דרך אפליקציה מיוחדת, וקבלתן כגלויות מודפסות.
את פסגת היצירתיות כובש כנראה הדואר האמריקאי, שהודיע מוקדם יותר השנה כי ישיק מ־2014 ליין ביגוד ואביזרים לכל מזג אוויר המבוסס על מדי הדוורים, עניין שעורר גיחוך בארה"ב.