נחתם הסכם עם המכללות הטכנולוגיות; יקבלו תקציב חירום של 108 מיליון שקל
לפי ההסכם, שכר הלימוד של ההנדסאים, שעומד כיום על 6,900 שקל, לא יועלה אך יוצמד למדד. הלימודים במכללות יתחדשו מחר
משרדי האוצר והכלכלה הגיעו להסכם הבנות עם פורום המכללות הטכנולוגיות והתאחדות הסטודנטים לגבי המתווה הרב שנתי לפתרון המשבר במכללות הטכנולוגיות. שנת הלימודים במכללות הטכנולוגיות, בהם לומדים מעל ל-22 אלף סטודנטים, תיפתח רשמית מחר, באיחור של 8 ימים.
- בנט: "אם המכללות יסכימו למודל הדיפלומות נסגור הסדר ב-10 דקות"
- משבר המכללות הטכנולוגיות: התקרבות בין עמדות האוצר והכלכלה לפורום המכללות
- המכללות הטכנולוגיות החלו בשביתת רעב
לפי ההסכם, יינתן למכללות תקציב חירום של 108 מיליון שקל במשך 6 שנים. המכללות דרשו 140 מיליון שקל בעוד המשרדים הסכימו לתת 90 מיליון שקל. חלק מהתוספת התקציבית תינתן לצורך הוספת מועדים לבחינות הגמר של הסטודנטים. כיום יש רק מועד אחד בשנה לבחינות הגמר וכך סטודנטים מעוכבים בשנה שלמה על מנת לסיים. כמו כן תקציב המכללות יינתן לפי שיעור המסיימים בפועל ולא מספר הלומדים.
הסכמה נוספת היא ששכר הלימוד של ההנדסאים שעומד כיום על 6,900 שקל לא יועלה, אך יוצמד למדד בדומה לשכר הלימוד של הסטודנטים במכללות האקדמאיות.
בנוסף, הסטודנטים יהיו זכאים ליהנות מקרן הסיוע לסטודנטים נזקקים - בסך 8 מיליון שקל - של הוועדה לתכנון ולתקצוב שאחראית על המוסדות האקדמאים.
כמו כן זכויותיהם של הסטודנטים המשרתים במילואים והסטודנטיות במילואים יקבעו בהתאם להנחיות המועצה להשכלה גבוהה. עד היום הזכויות היו תלויות בהחלטת כל מכללה בנפרד.
"אני שמח לבשר על החתימה על המכללות הטכנולוגיות. ההסכם הזה הוא חלק מחזון כולל שלנו של חברה וכלכלה המבוססים על חדשנות וטכנולוגיה והעובדה שהנכס הראשוני ש המדינה הוא לא גז ולא פוספאטים אלא המוחות בנמצאים במדינה הזאת. הסיכום כולל כניסה למודל של דיפלומות", אמר שר האוצר יאיר לפיד. הוא הודה "לאחיו נפתלי בנט שר הכלכלה" ולשאר הגורמים והוסיף: "בזכות הרצינות הגענו למתווה שיצעיד את המכללות קדימה".
"אנחנו יוצאים למהפכה אדירה של הטובים לטכנולוגיה", אמר בנט. "המהפכה שאנחנו מובילים היום תבוא בהגדלת התקציב ב-70% ומעבר למודל של תפוקות ולא סתם לפי מספר התלמידים הנרשמים. אני שמח על שיתוף הפועלה וטוב שכולנו נעזרנו בסבלנות עוד כמה ימים כדי להגיע לתוצאה כל כך חשובה. התהליך הוא הדרגתי ומתון כדי שכל הגורמים יערכו אליו על פני שש שנים. עוד כמה שנים נוכל להצביע אחורה ולהגיד ששם הכל התחיל".
יו"ר התאחדות הסטודנטים אורי רשטיק אמר: "זהו הסכם מאד משמעותי וחשוב. אנחנו לוקחים על עצמנו לשקם את מעמד הסטודנט ההנדסאי".
יו"ר הפורום ד"ר יוכבד פנחס אמרה בתגובה: "זה היה מאבק ואני שמחה שהוא מסתיים כאן. צריך להבין שזהו יום חדש למכללות הטכנולוגיות. יום המבשר תקציבים חדשים ופעילות חדשה. אבל צריך לזכור שאילולא אותו מאבק המכללות שנה הבאה לא היו מתקיימות. אבל אסור לטעות, זוהי תחילתה של רפורמה. הדרך היא ארוכה ברמת השיפור של תנאים, ברמה של איך משיגים את הדיפלומה וללכת איתנו יד ביד כדי לראות איך מקיימים את המערכת לאורך זמן".
ח״כ עפר שלח, יו״ר סיעת יש עתיד, שהיה מעורב בגיבוש ההסכם: ״אני מודה למשרדי האוצר והכללה ופורום המכללות הטכנולוגיות על הרצון הטוב שהם גילו בפתרון הנושא הסבוך״.
ח"כ חיים כץ יו״ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות: ״חבל שחווינו גרירת רגליים ועקשנות לא מובנת של משרד הכלכלה. ההשכלה הטכנולוגית היא נדבך חשוב לקידום התעשייה הישראלית".
ח"כ יצחק (עבודה) ויו"ר השדולה לקידום החינוך הטכנולוגי: "הובלנו מהלך חשוב ועיקש מול הממשלה. חבל שזה היה צריך להיגרר זמן רב ולהביא את המכללות עד כדי השבתת הלימודים ללמעלה מ-20,000 סטודנטים".