קרלוס סלים ניסה לרכוש את Waze ב־700 מיליון דולר
משלחת אנשי עסקים מישראל שהגיעה עם הנשיא שמעון פרס למקסיקו נפגשה עם המיליארדר המקסיקני, ושמעה על אכזבתו מפספוס העסקה
המיליארדר המקסיקני קרלוס סלים התעניין ברכישת חברת הניווט הישראלית ווייז (Waze), אך זו העדיפה, בסופו של דבר, את ההצעה של גוגל. כך התברר במהלך ביקורו של נשיא המדינה שמעון פרס במקסיקו.
- המיליארדר קרלוס סלים: "נגיע לישראל בשנה הבאה ונמשיך להשקיע בהייטק"
- קרלוס סלים מתכוון להשתלט על חברת התקשורת ההולנדית KPN
- ביל גייטס לוקח בחזרה מקרלוס סלים את תואר "האיש העשיר בעולם"
המשלחת הישראלית שהוביל הנשיא סיימה בסוף השבוע ביקור שהוגדר כמוצלח מאוד על ידי אנשי העסקים שהתלוו לפרס. גולת הכותרת של הביקור היה המפגש בחברת קארסו, עם הבעלים קרלוס סלים ובנו. במסגרת המפגש ענה סלים
לשאלה שהופנתה אליו וסיפר, כשקולו לא מסתיר את הצער והאכזבה, כי ניהל מגעים לרכישת חברה ישראלית אבל זו העדיפה להימכר לגורם אמריקאי.
ל"כלכליסט" נודע כי מדובר בווייז. סלים, מספר 2 ברשימת האנשים העשירים ביותר בעולם, סיפר בשיחות פרטיות כי הציע 700 מיליון דולר עבור החברה, אולם התאכזב כשעוד לפני שמוצה התהליך עמו, היא נמכרה לחברה האמריקאית תמורת מיליארד דולר.
אנשיו של סלים הטילו וטו על טקס הדלקת נר ראשון
סלים היה ידידותי, אולם שמר בקשיחות על הכללים שלו וסירב בתוקף לתת ראיון לכלי תקשורת ישראלי כלשהו. סלים אינו מתכוון לבקר בישראל, אבל באפריל הקרוב יעמוד בנו בראש המשלחת של קארסו שתגיע במטרה לבחון השקעות בחברות טכנולוגיה ישראליות. חדשנות וטכנולוגיה הן התחומים היחידים שמעניינים את המיליארדר.
קשה לומר שמדובר בתואם לטיני של לי קא־שינג הסיני, שהשקיע מאות מיליוני דולרים בחברות ישראליות ותרם לטכניון 140 מיליון דולר. ההשקעות של סלים ייבחרו בפינצטה ויתרכזו רק בתחומים שמשיקים לתחום התקשורת והטלפוניה שלו.
אנשי המשלחת הישראלית ביקשו גם להדליק נר ראשון של חנוכה במהלך הטקס, אולם אנשיו של סלים, שמולם נערכו הסידורים ותכנון האירוע, סירבו לבקשתם.
סלים הוא ממוצא לבנוני נוצרי והקפיד לשמור על אווירה עסקית ממלכתית במפגש, מבלי להיכנס לטקסים דתיים שאולי יקבלו פירוש לא נכון. הקשר שלו הוא עם פרס ועל כך הקפיד לשמור.
פרס לא הגיע למפגש עם סלים לאחר שחש ברע, וסלים נהג בעצמו אל המלון שבו התאכסן הנשיא, שם התקיימה הפגישה ביניהם. יש במיליארדר המקסיקני עממיות מסוימת וחביבות של מי שזוכר מהיכן צמח ומקפיד להציג את הצד הפילנתרופי שלו.
הרגולטור המקסיקני מתחיל לאתגר את קרלוס סלים
אבל עם כל החביבות מדובר בתאגיד חזק ודורסני, ואזרחי מקסיקו רחוקים מלאהוב את המיליארד קרלוס סלים. "הוא מבטח את המכונית שלהם, גובה מהם סכומים לא קטנים עבור שיחות טלפון ועל הטלוויזיה בכבלים ומעורב למעשה בכל פעולה יומיומית שלהם", סיפר לנו גורם מקומי.
הפעילות מתבצעת בעיקר באמצעות חברת התקשורת Telmex, המפעילה 90% מקווי הטלפונים, ו־telcel, המפעילה 80% מהקווים הסלולריים. סלים פועל גם בתחום התשתיות, בנדל"ן לבנייה למגורים ומסחרי, ובתחומים נוספים. עסקיו של סלים מהווים למעלה ממחצית משוק המניות במקסיקו ותורמים 7% מהתמ"ג המקסיקני.
מדובר בטייקון ריכוזי שלאחרונה החל הממונה על הגבלים המקומי לאתגר אותו. מקומיים מספרים כי כשחברה מגיעה לעסקה עמו הוא מפנה אותה לבנק שבבעלותו כדי לקבל מימון. דוד ברודט, יו"ר בנק לאומי, שנפגש עם הרגולטור המקסיקני ועם סלים, ידע לספר שהבנק המרכזי מטיל על הבנק של סלים דרישה להלימות הון של 20% לעומת 10% בבנקים הרגילים.
מקסיקו היא הכלכלה ה־14 בגודלה בעולם, עם תמ"ג של 1.088 טריליון דולר, והכלכלה השנייה בגודלה באמריקה הלטינית אחרי ברזיל. מקסיקו רשמה ב־2012 צמיחה של 3.6% ובשנת 2013 צפויה הצמיחה להתמתן ל־1.2%.
שמעון פרס זכה במקסיקו ליחס של סופרסטאר
קשה היה שלא להתרשם מהיחס המדהים עד כדי הערצה שקיבל פרס, גם מהנשיא המקסיקני הצעיר אנריקה ניאטו, שזוכר לפרס את העובדה שעוד לפני שנבחר התקבל לפגישה בלשכתו של פרס. היחס לישראל במקסיקו הוא מהאוהדים ביותר בעולם. ביום חמישי נערכה קבלת פנים לפרס במרכז של הקהילה היהודית, שם התקבל באהדה חסרת תקדים.
סלים ופרס הכירו לפני 11 שנה כשפרס הגיע כשר חוץ למקסיקו. השניים נפגשו ושמרו על קשר חברי לאורך השנים. הידידות ביניהם תורגמה מיידית למגזר העסקי.
היטיב לבטא זאת גיורא אורון, סגן נשיא אודיוקודס הנסחרת בנאסד"ק, כשנטל את רשות הדיבור בכינוס הסיום ואמר לנשיא: "לפני 15 שנה פתחת לנו את הדלת לכאן על ידי ההיכרות שלך עם סלים. עשינו עסקים יפים, אבל אז הדלת נסגרה. הסינים באו והורידו אותנו מכאן. בעקבות הנאומים שלך כאן הדלת נפתחה מחדש".
מבשלים עסקאות עבור התעשיות הביטחוניות
80 המנכ"לים והסמנכ"לים שליוו את הנשיא באו מחברות קטנות ובינוניות ולא מהשורה הראשונה של התעשייה הישראלית. חלקם הצליח לייצר קשר עם אנשי תאגיד קארסו שבבעלות סלים, לטובת פגישות המשך שעשויות להניב גם חוזים בעתיד.
במהלך הביקור קודמו מספר עסקאות בין התעשיות הביטחוניות של ישראל ומקסיקו כששני הנשיאים מעורבים במהלך. מאחורי הקלעים מתקיימים מגעים מתקדמים כשהחברות הבולטות שנכחו כאן הן אלביט מערכות והתעשייה האווירית. על פי ההערכות שתי החברות עומדות בפני הסכמים גדולים עם המקסיקנים.
חברת מקורות, שהמנכ"ל שלה שמעון בן־חמו הגיע לסיור במקסיקו, חתמה על הסכם לבדיקת עשרה אקוויפרים במדינה שהממשלה מבקשת לשקם, אבל ההערכות הן שבפעולת השיקום יזכה דווקא אחד השחקנים הגדולים בתחום, למשל ואופיה הצרפתית.
חברת אל.אר שפעילה בתחום החקלאות ונמצאת בבעלות רועי בן ימי ועמי לוסטיג סגרה הסכם חקלאי בהיקף 1.5 מיליון דולר. יואל ליאור, נשיא חברת דיגניר, החברה הבת של אל אר, ייחס לפרס את העסקה ובמפגש הסיכום אמר כי נוכחותו קיצרה את תהליך החתימה בחמישה שבועות.
חברת מים אחרת, דורות, שכבר יש לה נוכחות במקסיקו ויוצגה במשלחת על ידי סמנכ"ל הכספים יעקב טננבאום, קבעה מועדים לפגישות המשך עם התאגיד של סלים.