$
בארץ

פנייה לממונה על ההגבלים: החמר עם תנובה בגין אי קבלת פטור מהסדר כובל עם טירת צבי

התובע הייצוגי נגד תנובה בגין העלאת מחירי הקוטג': "ישנו אינטרס ברור במניעת הסדרים כובלים, בכל תחום שהוא, אך בוודאי בתחום הנוגע למחיר המזון". תנובה: "פועלים בשיתוף פעולה עם הרשות, ומקווים לקבל את המשך הפטור בתקופה הקרובה"

תומר גנון 14:3102.12.13
התובע הייצוגי נגד תנובה בגין העלאת מחירי הקוטג', עו"ד אופיר נאור, פנה לממונה על ההגבלים העסקיים, דיוויד גילה, בדרישה לפעול בחומרה נגד ענקית המזון, וזאת בגין אי קבלת פטור מהסדר כובל (קרטל) להסכם הפצה בלעדי עם יצרנית הנקניקים טיב טירת צבי. תנובה הודתה בסוף השבוע שלא פנתה במשך שלוש שנים לרשות כדי שתבחן מחדש את מתן הפטור, שאושר על ידה עד שנת 2010.

 

בפנייה שהעביר נאור באמצעות בא כוחו, עו"ד שחר בן מאיר, הוא הלין על כך שחלפו 8 חודשים מאז שלח גילה לתנובה מכתב התראה בנושא, אולם עד היום הרשות לא נקטה בצעדים נגדה. "ישנו אינטרס ברור וחד משמעי במניעת הסדרים כובלים, בכל תחום שהוא, אך בוודאי בתחום הנוגע למחיר המזון", כותב בן מאיר. "הימנעות הרשות להגבלים מלפעול כנגד תנובה כראוי, מהווה לדעתו של מרשי עידוד עבריינות לכאורה על חוק ההגבלים העסקיים".

 

דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים צילום: אוראל כהן

 

על פי מכתב שנשלח לתנובה וטירת צבי בחודש אפריל, גילה שוקל להטיל עליהן קנס מינהלי, שעשוי להגיע ל-24 מיליון שקל, בגין הפרה זו של החוק. כן שוקל גילה להטיל קנס מינהלי שעשוי להגיע לעד מיליון שקל על נושאי משרה בכירים בחברות. תנובה וטירת צבי אינן רשאיות לשאת בעלות הקנסות האישיים לנושאי המשרה, אם יוחלט בסוף להטילם.

 

תנובה: קיבלנו הארכה לפטור פעמיים

 

הסכם ההפצה בין החברות כולל התחייבות לפיה תנובה תפיץ רק את מוצרי טירת צבי, וחברת הנקניקים מצדה לא תפיץ את מוצריה דרך אף חברה אחרת. כמו כן הוא מאפשר לטירת צבי לקבוע את המחיר ותנאי האשראי שבהם תמכור תנובה ללקוחותיה, למשל רשתות השיווק, את מוצרי טירת צבי.

 

ההסכם הובא לראשונה לאישור רשות ההגבלים בשנת 2000 במסגרת עסקה שבה רכשה תנובה 50% מטירת צבי. הממונה על ההגבלים דאז, דוד תדמור, אישר לחברות לפעול על פי ההסכם (מתן פטור מהסדר כובל) עד לשנת 2005. לאחר מכן הוארך שוב הפטור עד לשנת 2010. אלא שמאז תנובה וטירת צבי לא פנו שוב לרשות ההגבלים כדי שתבחן את תנאי השוק ותחליט אם להאריך את הפטור.

 

זו הפעם השלישית במהלך כהונתו של גילה שהוא בוחר שלא לפעול נגד תנובה במסלול פלילי, בגין הפרה לכאורה של החוק. בדצמבר 2012 שילמה תנובה במסגרת צו מוסכם שלושה מיליון שקל בעקבות אי העברת מסמכים לרשות הגבלים. הרשות חשדה שתנובה לא העבירה אליה דו"ח של חברת הייעוץ מקינזי שהוכן עבור אייפקס לפני רכישת השליטה בתנובה בסוף 2007. חלק ממסקנות העבודה היו כי תנובה יכולה להעלות את מחירי הקוטג', הגבינה הצהובה והגבינה הלבנה ב־15% לפחות מבלי שהביקוש למוצרים ייפגע.

 

במקרה נוסף שאירע בדצמבר 2011, העבירה הרשות למכון למיחזור פסדים העמק שבבעלות תנובה מכתב שלפיו המכון "עושה שימוש לרעה בכוח מונופוליסטי". במכתב נטען שהמכון "הודיע למשחטות שעמן עבד כי אם לא יעבירו אליו את כל חומרי הגלם שהן מייצרות, המכון יסרב לקלוט מהן פסדים כלשהם ויפסיק ההתקשרות עמן". בעקבות פניית הרשות תנובה הודיעה למשחטות כי היא חוזרת בה מדרישתה, וההליך הסתיים.

 

מרשות ההגבלים לא נמסרה תגובה.

 

מתנובה נמסר: "תנובה פעלה כל השנים תחת אישור של הרשות להגבלים עסקיים ואף קיבלה הארכה פעמיים. לאחרונה רשות ההגבלים הסיבה תשומת ליבנו שלא הארכנו את הפטור. אנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם הרשות ומקווים לקבל את המשך הפטור בתקופה הקרובה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x