$
דעות

תוואי ריבית בנק ישראל יקבע מעבר לים

הניסיון לחזות את תוואי ריבית בנק ישראל הפך למסובך יותר

דודי רזניק 11:1315.12.13

אחד הפרמטרים המרכזיים בתחזיות האנליסטים לקראת שנת 2014 הינו התוואי העתידי של ריבית בנק ישראל. מלבד היותה כלי מרכזי ליישום מדיניות בנק ישראל, ריבית בנק ישראל משפיעה עלינו בהיותה עוגן מרכזי לקביעת ריבית הפיקדונות ותמחור האשראי במשק. יתרה מכך, תוואי ריבית בנק ישראל משמעותי במיוחד לבעלי המשכנתאות והלוואות אחרות בהיותה משפיעה ישירה על רמת ריבית הפריים (הנגזרת מרמת ריבית בנק ישראל) וכך בעצם מכתיבה חלק משמעותי מסכום ההחזר החודשי של בעלי המשכנתאות. 

מאז עבר חוק בנק ישראל החדש, החלטות הריבית בישראל נקבעות על ידי ועדה המוניטרית המונה בדרך כלל 6 חברים כאשר יו"ר הוועדה הינו נגיד בנק ישראל. בנוסף יו"ר הוועדה מקבל קול נוסף במקרה שהקולות שקולים על מנת ליצור הכרעה לאחד הכיוונים.

 

אחד מחברי הועדה המוניטרית היוצאים (בארי טאף) התבטא לאחרונה כי בתקופה האחרונה מוקדש בדיוני ישיבות הוועדה המוניטארית משקל גבוה להתפתחויות בחו"ל, זאת להבדיל מדיונים דומים שהתקיימו בעבר בהם דנו בעיקר בפרמטרים מקומיים. אין זאת אומרת שאין התחשבות בפרמטרים מקומיים, אולם נראה כי בתקופה האחרונה הולכת וגדלה ההשפעה של הסביבה מוניטארית העולמית בעיקר לאור ירידת הריבית בארץ כמעט לרמות השפל של כל הזמנים והתמעטות ההשפעה על שער החליפין במסגרת הניסיונות להחליש השקל.

 

נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג צילום: אוראל כהן, אימג'בנק/thinkstock

 

הורדת הריבית האחרונה של בנק ישראל בהחלטת הריבית לחודש אוקטובר, באה במעט אחרי החלטת הפד, בה להפתעת השוק החליט הבנק המרכזי של ארה"ב לדחות את מועד הפחתת כמות רכישות הנכסים החודשית אותה הוא מבצע מאז ספטמבר 2012. החלטת הפד הפתיעה את העולם, שציפה כי הפד יתחיל ליישם צעדי יציאה ממדיניות הרכישות המוניטאריות שלו, והעניקה רוח גבית לבנק ישראל להעמיק את המדיניות המוניטארית המרחיבה בה הוא נוקט.

 

במבט לשנת 2014, בהיעדר לחצים אינפלציוניים מחד ומצב תעסוקה טוב יחסי מאידך נראה כי החלטות הריבית של הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יושפעו בצורה משמעותית מהסביבה המוניטרית בעולם וממצבו של שער החליפין של השקל. ככל שיקדים הפד ליישם צעדי יציאה ממדיניות הרכישות הפיננסיות שלו כך ילך ויגבר הדיון בעיתוי מועד ראשית העלאות הריבית בארה"ב תוך בנייה הולכת וגוברת של ציפיות לחזרה הדרגתית למדיניות מוניטארית מרחיבה פחות. במקביל לכך, ואולי עוד לפני כן, יגבר הסיכוי כי במהלך המחצית השנייה של 2014 בנק ישראל יחזור וישקול העלאות ריבית מתונות על מנת לחזור בהדרגה לרמות ריבית "נורמליות" שהינן גבוהות מהריבית הנוכחית.

 

לסיכום, נראה כי תוואי הריבית של בנק ישראל בשנה הקרובה יושפע יותר מתמיד ממהלכים שיתרחשו מעבר לים. במידה מסוימת הניסיון לחזות את תוואי ריבית בנק ישראל יהפוך למסובך יותר על רקע רמת חוסר ודאות גבוהה יותר הכרוכה בתלות זו.

 

הכותב הוא מנהל דסק מחקר מקרו – לאומי שוקי הון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x