כוח נשי: המנהלות החזקות ביותר במשק
שלוש מנכ"ליות של בנקים, שלוש יורשות לעסקים המשפחתיים וחמש רואות חשבון; אלו הנשים שעומדות בראש החברות הציבוריות הגדולות בישראל
בשבוע שעבר ניפצה ג'נרל מוטורס האמריקאית את תקרת הזכוכית בתעשיית הרכב הנחשבת למעוז גברי כאשר מינתה למנכ"לית החברה את מרי בארה, אישה שהחלה את דרכה כמתמחה ביצרנית הרכב. עם מינויה הפכה בארה לאישה שמנהלת את החברה הגדולה ביותר מבחינת מחזור מכירות. למרות שנשים כמו מג ווייטמן, מנכ"לית HP ומאריסה מאייר מנכ"לית יאהו מגיעות לכותרות, רק ב-4.2% מהחברות הציבוריות הגדולות בעולם מנוהלות על ידי נשים.
- גבירותי, מהפך: נשים איישו 60% מהמשרות החדשות בהייטק בארה"ב
- הסיבה המפתיעה שבגללה נשים מרוויחות פחות מגברים
- אשה תקבל שכר נמוך ב־17% מזה של גבר על עבודה דומה
בישראל ישנן לא מעט נשים בעמדות מפתח, אם כי עדיין, את רובן הגדול של החברות הציבוריות מנהלים גברים. בקרוב, שלושה מתוך חמישה הבנקים הגדולים בישראל יהיו מנוהלים על ידי נשים. רקפת רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי, הגיעה לראש רשימת המנהלות בחברות הציבוריות בישראל כמי שעומדת בראש חברה ששווי השוק שלה הוא מעל 20 מיליארד שקל. ברשימה מדורגות גם שלוש נשים שירשו את העסק המשפחתי והובילו אותו לשגשוג וצמיחה, מדובר בעופרה שטראוס, ליאורה עופר ואתי רוטר. ההכשרה הנפוצה בקרב המנכ"ליות היא חשבונאות, כאשר חמש מתוך 14 הנשים שהגיעו לרשימה הן רואות חשבון בהכשרתן. מיהן המנהלות שעומדות בראש החברות הציבוריות הגדולות בישראל?
1. רקפת רוסק עמינח
תפקיד: מנכ"לית לאומי
שווי שוק: 20.5 מיליארד שקל
רקפת רוסק עמינח מונתה ב-2004 לניהול החטיבה העסקית של בנק לאומי והייתה אז, בגיל 38, חברת ההנהלה הצעירה ביותר בבנק. לאחר שבע שנים מונתה למשנה בכיר למנכ"לית בנק לאומי וממלאת מקום המנכ"לית גליה מאור במקביל לתפקידה כראש החטיבה העסקית. במאי 2012 החלה לכהן כמנכ"לית בנק לאומי. באפריל 2013 נאלצה להתמודד עם ביקורת ולחץ ציבורי עקב החלטת הבנק לוותר לגנדן שבשליטת נוחי דנקנר על חוב של 150 מיליון שקל מתוך הלוואה בהיקף של 450 מיליון שקל שהעניק לאומי לגנדן. הקשר עם בנק לאומי החל עבור רוסק עמינח כבר לאחר שחרורה מהצבא כאשר שימשה במשך שנתיים כעוזרת לגליה מאור, שהייתה אז משנה למנכ"ל הבנק. רוסק עמינח היא כלכלנית ורואת חשבון בהכשרתה.
המנהלות הבכירות בחברות שאינן ציבוריות
ישנן נשים שהשפעתן וכוחן אינם מעורערים, אך החברות בראשן הן עומדות לא נסחרות בבורסה
מעין מנלה
לכתבה המלאה 2. סטלה הנדלר
תפקיד: מנכ"לית בזק
שווי שוק: 16.5 מיליארד שקל
סטלה הנדלר החלה באפריל השנה לכהן כמנכ"לית בזק במקום אבי גבאי שהודיע בינואר על התפטרותו. לפני כן כיהנה הנדלר כיו"ר קבוצת HOT ופרשה מתפקידה זה בתחילת ינואר 2013 לאחר שהחברה חדלה מלהיות ציבורית. הנדלר זוכה להערכה רבה מצד בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ'. ב-2007, כאשר הוא רכש את 012 קווי זהב מידי אליעזר פישמן, הוא מיזג את החברה עם סמיילי-אינטרנט זהב שבבעלותו. הנדלר, שניהלה את 012 נבחרה לכהן כמנכ"לית החברה הממוזגת. ב־2009 הנדלר היתה מעורבת ברכישת השליטה בבזק עבור אלוביץ'. בעקבות המהלך נאלצה חברת 012 סמייל למכור את עסקי האינטרנט והשיחות הבינלאומיות לצד שלישי (פרטנר) והנדלר, מנכ"לית דומיננטית ומצליחה עברה איתם. באפריל 2011 פטריק דרהי מינה את הנדלר ליו"ר קבוצת HOT.
3. עופרה שטראוס
תפקיד: יו"ר קבוצת שטראוס
שווי שוק: 6.9 מיליארד שקל
עופרה שטראוס, ביתו של מיכאל שטראוס שניהל את חברת המזון, ירשה את אביה בתפקיד ב-2001 ומאז מכהנת כיו"ר הקבוצה. היא סיימה את לימודיה בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב ב-1987. שימשה כמנהלת אזור בחברת אסתי לאודר בניו יורק ומאז 1989 כיהנה במספר תפקידים בעסק המשפחתי. בשנת 2009 דורגה במקום ה-12 ברשימת נשות העסקים המשפיעות ביותר בעולם של ה'פיננשל טיימס' ובשנת 2010 דורגה במקום ה-16 באותה הרשימה.
4. לילך אשר טופילסקי
תפקיד: לעתיד מנכ"לית קבוצת דיסקונט
שווי שוק: 6.9 מיליארד שקל
באוקטובר השנה החליט דירקטוריון דיסקונט על מינויה של לילך אשר טופילסקי למנכ"לית קבוצת דיסקונט. אשר טופילסקי כיהנה בתפקידי ניהול מגוונים בבנק הפועלים מאז שנת 1998, ושימשה בין השאר כעוזרת האישית של המנכ"ל לשעבר שלמה נחמה. משנת 2009 ועד היום היא מכהנת כמשנה למנכ"ל בנק הפועלים ציון קינן וכחברת הנהלה הממונה על החטיבה הקמעונאית. היא בוגרת תואר ראשון בכלכלה וניהול מאוניברסיטת תל אביב ובוגרת תואר שני במנהל עסקים מבית הספר הגבוה של קלוג באונ' נורת'ווסטרן שבארה"ב.
5. ענת לוין
תפקיד: לעתיד מנכ"לית מגדל אחזקות
שווי שוק: 6.3 מיליארד שקל
בנובמבר השנה מונתה ענת לוין למנכ"לית חברת מגדל אחזקות במקומו של יונל כהן. לוין שימשה לפני כן כמשנה למנכ"ל בנק הפועלים ובעבר כיהנה כמנהלת ההשקעות הראשית של מגדל. לוין, שנענתה להצעתו של שלמה אליהו, תמונה לתפקיד מנכ"לית חברת האחזקות הציבורית שמחזיקה ב-100% מחברת הביטוח מגדל לאחר תקופת צינון מבנק הפועלים ועוד שלושה חודשי הודעה מראש. זוהי סגירת מעגל עבור לוין אשר במרץ 2010 עזבה את תפקידה במגדל כמנהלת ההשקעות הראשית, ועברה לכהן כמשנה למנכ"ל בנק הפועלים.
6. סמדר ברבר צדיק
תפקיד: מנכ"לית הבינלאומי
שווי שוק: 5.6 מיליארד
לתפקיד מנכ"לית הבנק הבינלאומי מונתה סמדר ברבר צדיק בשנת 2007, והפכה אז לאישה השנייה שעומדת בראש בנק גדול בישראל. זה קרה כשנתיים לאחר שמונתה למשנה למנכ"ל בבנק ושימשה כדירקטורית. ברבר צדיק היא רואת חשבון בהשכלתה ומאחוריה תפקידי ניהול רבים כולל במשרד רואי החשבון סומך חייקין, חברת בינו אחזקות ופיבי.
7. ליאורה עופר
תפקיד: יו"ר חברת מליסרון
שווי שוק: 4 מיליארד שקל
ליאורה עופר היא יו"ר ומבעלי השליטה בחברת הקניונים מליסרון. היא ביתו של יולי עופר, ז"ל. לעופר השכלה תיכונית בלבד אך היא אשת עסקים מנוסה שניהלה חברות בתחום הנדל"ן וההשקעות ומכהנת כחברה בדירקטוריונים רבים כולל בבנק מזרחי טפחות. את תפקידה כיו"ר הדירקטוריון של מליסרון היא החלה במרץ 2007.
8. סגי איתן
תפקיד: מנכ"לית קבוצת נכסים ובנין
שווי שוק: 1.5 מיליארד שקל
את תפקידה כמנכ"לית קבוצת נכסים ובניין מקבוצת אי.די.בי החלה סגי איתן בשנת 2004, לאחר ששימשה כמשנה למנכ"ל חברת אזורים במשך כעשר שנים. היא מכהנת גם כיו"ר דירקטוריון וכדירקטורית בחברות נוספות בקבוצת נכסים ובנין. לאיתן תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות מאוניברסיטת בר אילן והיא רואת חשבון מוסמכת.
9. לימור גנות
תפקיד: מנכ"לית משותפת באלון רבוע כחול
שווי שוק: 900 מיליון שקל
לימור גנות מונתה באפריל השנה למנכ"לית משותפת בחברת אלון רבוע כחול ובכך החלה לנהל את ענקית הקמעונאות המפעילה את רשתות המזון מגע, עדן טבע מרקט, AM:PM וזול בשפע, לצד רשתות הנון־פוד נעמן, ורדינון וכפר השעשועים. את דרכה בחברה החלה גנות, רו"ח מוסמכת, כבר בשנת 2004 ותפקידה האחרון לפני שקודמה לניהול החברה היה סמנכ"לית פיתוח עסקי ומיזוגים ורכישות.
10. אתי רוטר
תפקיד: מנכ"לית משותפת בקסטרו
שווי שוק: 590 מיליון שקל
אתי רוטר החלה לעבוד בחברה אותה הקימו הוריה, לינה ואהרון קסטרו, כשהייתה כבת עשרים לאחר שנישאה. "עד שהתחתנתי ההורים נתנו לי ליהנות מהחיים. אף פעם לא נדרשתי לעבוד. אבל אחרי החתונה אבא אמר: 'מהיום את צריכה להתחיל להתפרנס'"', סיפרה פעם בראיון למוסף "כלכליסט". רוטר, בעלת תואר במדעי המדינה, עומדת בראש החברה המפעילה 164 חנויות אופנה בישראל, היא משמשת כדירקטורית בקסטרו וחברות נוספות.
11. שנית פאר צפוני
תפקיד: מנכ"לית בבילון
שווי שוק: 471 מיליון שקל
שנית פאר צפוני מונתה בנובמבר השנה למנכ"לית חברת סרגלי הכלים בבילון במקום אלון כרמלי. פאר צפוני שימשה כסמנכ"לית הכספים בחברה מאז שנת 2009 ולפני כן עבדה בחברת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג. יומיים לאחר ההודעה על מינויה של פאר צפוני זימנה בבילון כ-50 עובדים (30% מכוח העבודה בחברה) לשימועי פיטורים. כהונתה של פאר צפוני תהיה ללא ספק מאתגרת.
12. אילנה קאופמן
תפקיד: מנכ"לית גולף
שווי חברה: 448 מיליון שקל
אילנה קאופמן עומדת בראש חברת האופנה גולף מקבוצת כלל תעשיות למעלה מ-18 שנה. קאופמן, מהנדסת מזון במקצוע הפסיקה לנהל את החברה למשך כשנה וחצי בהן שימשה כראש אגף שיווק וסחר ברבוע כחול, תפקיד שאותו עזבה בין היתר על רקע חילוקי דעות עם יורם דר, המנכ"ל דאז. ב־2004 היא נקראה שוב לדגל, וחזרה לכיסא המנכ"לית. לפני שלוש שנים דורגה קאופמן במקום הראשון בדירוג המנהלים של "כלכליסט" לשנת 2010, ואמרה אז במסגרת ראיון ל"כלכליסט" כי " לא קידמו אותי כי אני אשה. מי שרוצה להתקדם יכול להתקדם ומי שרוצה להצליח יכול להצליח. אחת הבעיות של נשים היא שהן לא רוצות, לא שהן לא יכולות. אתן לך דוגמה: את המעט גברים שיש בחברה מעניין על איזה כיסא הם יישבו, איך החדר ייראה, איזה אוטו יהיה להם. הם מודעים ורעבים להצלחה ולטייטל, הנשים לא".
13. כנרת סויצקי
תפקיד: מנכ"לית ביולייןשווי חברה: 217 מיליון שקל
ד"ר כנרת סויצקי החלה את דרכה בחברת פיתוח התרופות ביוליין בשנת 2004 וכיהנה כמנכ"לית החממה של החברה וסמנכ"לית פיתוח תרופות. בשנת 2010 החליפה את המנכ"ל ד"ר מוריס לסטר ובניהולה עברה החברה באותה השנה לרווח, לראשונה בתולדותיה.
14. פנינה פישמן
תפקיד: מנכ"לית כן פייט ביופרמה
שווי שוק: 175 מיליון שקל
פרופ' פנינה פישמן היא המייסדת של חברת כן פייט ועבודתה המדעית עומדת בבסיס החברה. מלבד עבודה מדעית ואקדמית פישמן שימשה בתפקידים ניהוליים כולל שבע שנים כמנכ"לית חברת מור ריסרץ' אפליקיישן (MRA), אשר הייתה מופקדת על מיסחור הקניין הרוחני מבתי החולים ומרכזי המחקר של כללית שירותי בריאות.