$
ועידת תחזיות 2014
ועידת תחזיות מעודכן

ועידת התחזיות

לפיד: "אנחנו צריכים להעביר את המדינה מתרבות של קצבאות לתרבות של עבודה"

שר האוצר בוועידת "תחזיות 2014" של "כלכליסט": "אנשים עובדים לא צריכים לשלם את החשבונות של אנשים שהחליטו שלא בא להם לעבוד. עשינו כבר לא מעט צעדים במסגרת קבינט הדיור, אבל המחירים עדיין לא ירדו ואנחנו צריכים להמשיך ולא להרפות מפני שדור שלם קורס סביבנו"

נורית קדוש 10:0530.12.13
"זה כנס תחזיות, אז עולה השאלה מה התחזית שלי לשנה הקרובה? לשנתיים הקרובות? לשלוש השנים הקרובות? התחזית שלי היא שנמשיך לעבוד קשה ולהיאבק כל יום. זה השיעור שלימדה אותנו השנה האחרונה. זו התזכורת שאנחנו מקבלים כל יום מחדש. שהמאבק אף פעם לא נגמר", כך אמר הבוקר שר האוצר, יאיר לפיד, בוועידת "תחזיות 2014" של "כלכליסט".

 

"כשהממשלה הוקמה היו חמש דקות שבהן אנשים עוד זכרו מה השגנו. הם זכרו שכבר שנים רבות לא הוקמה פה ממשלה בלי המפלגות החרדיות, שיש בה 22 שרים בלבד ואין בה שרים ללא תיק. הם זכרו את הימים שבהם לא עלה בדעתם אפילו שיש סיכוי שהם יחיו במדינה שבה יש שעון קיץ כמו באירופה, שמתנה תקציבים לבתי הספר בלימודי ליב"ה, שקיצצה את תקציב הישיבות הלא ציוניות בחצי, וביטלה את הקריטריון השערורייתי לזכאות בדיור הקרוי "וותק בנישואין".

 

"אני יודע שלא זכרתם את זה, ואתם צודקים, זה לא תפקידכם.

 


 

"ואחר כך הגדלנו את התקציבים לניצולי השואה ב-785 מיליון שקל, הפסקנו את המינויים הפוליטיים בחברות הממשלתיות, והארכנו את שנת הלימודים בשלושה שבועות, עמוק לתוך חופשת הקיץ, ושילשנו את השיטור העירוני, והגדלנו את תקציב החינוך ב-8.5 מיליארד שקל. ואני יודע שלא זכרתם גם את זה ואתם צודקים, גם זה לא תפקידכם.

כי חמש הדקות עברו, והאנשים הסתכלו עלינו ואמרו לנו – בצדק גמור – "למה אתם מחכים? למחיאות כפיים? בשביל זה בחרנו בכם, זאת העבודה שלכם, ועכשיו לכו ותמשיכו לעבוד בשבילנו.

 

"והם צודקים גם הפעם. כי כל מה שעשינו הוא רק התחלה צנועה. הנחנו את היסודות, אבל בואו לא נטעה ולא נתבלבל, אנחנו עוד לא שם. אנחנו רחוקים מאוד מהמטרות שהצבנו לעצמנו, ממה שמעמד הביניים הישראלי מצפה מאתנו. ה-to do list שלנו, רשימת הדברים שעלינו עוד להשיג, ארוכה הרבה יותר ממה שכבר השגנו.

 

"אנחנו עדיין צריכים להעביר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית את השיוויון בנטל ולהוציא עשרות אלפי חרדים צעירים לשוק העבודה כי אנחנו כבר לא יכולים לשלם את החשבונות שלהם. אנחנו צריכים להעביר את המדינה כולה מתרבות של קצבאות לתרבות של עבודה כי אנשים עובדים לא צריכים לשלם את החשבונות של אנשים שהחליטו שלא בא להם לעבוד.

אנחנו עדיין צריכים – לא צריכים, מוכרחים! – להוריד את מחירי הדיור. עשינו כבר לא מעט צעדים במסגרת קבינט הדיור, ואנחנו מוכנים להפסיד כסף על הקרקעות, אבל המחירים עדיין לא ירדו ואנחנו צריכים להמשיך ולא להרפות מפני שדור שלם קורס סביבנו.

 

"אנחנו עדיין צריכים להעביר את ברית הזוגיות, מפני שהמדינה לא צריכה להגיד לאנשים איך לאהוב אחד את השני.

אנחנו עדיין צריכים ליישם את רפורמת המזון, כי ההוצאה על מזון היא כ-16% מעלות המחיה של משפחה ממוצעת וזה הרבה יותר מדי.

 

"אנחנו עדיין צריכים לשנות את כללי המשחק מול הוועדים הגדולים כמו ברפורמות שאנחנו מובילים עכשיו בחברת החשמל ובנמלים.

 

יאיר לפיד, שר האוצר יאיר לפיד, שר האוצר צילום: נמרוד גליקמן

 

אנחנו עדיין צריכים להשלים את הסדרת עולם המס מול החברות הגדולות. הממשלה הזאת אינה עוינת את המגזר העיסקי, להיפך, רק אתמול הצבענו בממשלה על הפחתת מס המעסיקים ואנחנו זוכרים תמיד שהמגזר העיסקי הוא זה שמספק מקומות עבודה ויוצר את הצמיחה במשק. מצד שני התחלנו מול חברות הענק הישראליות תהליך שגרם להן לשלם מיליארדים ברווחים כלואים ושינינו את החוק לעידוד השקעות הון ואנחנו נמשיך לעבוד כדי שהטבות המס לא יהפכו לעיוותי מס.

 

"אנחנו צריכים להעביר את כל המשק הישראלי לגז טבעי. כל משאית, אוטובוס ומפעל בישראל צריכים להיות מופעלים בגז טבעי, נקי וזול, שימנע זיהום אוויר ויהפוך אותנו לתחרותיים יותר בשווקים הבינלאומיים.

 

"ואנחנו עדיין צריכים להביא הסדר עם הפלסטינים. כי הגיע הזמן להפרד מעליהם. אנחנו לא מחפשים חתונה עם הפלסטינים, אנחנו רוצים להתגרש מהם סוף סוף כי אנחנו לא יכולים לבלוע אל קרבנו יותר מ-4 מיליון פלסטינים ולהמשיך להיות מדינה יהודית וציונית.

 

"אלו דברים שונים מאוד, ובו בזמן הם חלק מאותו דבר. הם חלק מהמשימה הגדולה שלנו, לשפר את מצבו של מעמד הביניים הישראלי. לעזור למעמד הביניים לגמור את החודש, ולעזור לשכבות החלשות להתחיל את החודש ולהפוך את יוקר המחיה בישראל לנסבל.

 

"והתחזית שלי היא שזה מה שיקרה.

 

"יש לא מעט אנשים שהם ציניים לגבי זה, אבל להיות ציני פירושו לעמוד מן הצד. ציניקנים לא בנו דבר בעולם הזה. אנחנו לא עומדים מן הצד. אנחנו הולכים וגורמים לדברים לקרות.

 

"זו לא עבודה זוהרת במיוחד. אנחנו עושים אותה באהבה ובאמונה ומתוך תחושה עמוקה של שליחות, אבל זו בעיקר עבודה בחומר ובלבנים של הפרטים הקטנים.

 

"אם אתה רוצה שיטור עירוני זה לא מספיק להכריז על זה, בסוף אתה צריך ללכת ולקושש איכשהו 565 תקנים לשוטרים כי הפקחים העירוניים לא יכולים להסתובב לבד ברמלה או בלוד.

 

"אם אתה רוצה שיהיה פה דיור להשכרה, אתה לא יכול להסתפק בהצהרות גדולות, אתה צריך ללכת ולעשות פיילוט אגרסיבי ולשחרר במהירות שיא, תוך חמישה חודשים, מכרז של 268 דירות בחיפה, 215 בהרצליה ו-246 ברמת השרון. זו אמנם טיפה בים הביקוש, אבל עד שאנשים לא יראו טרקטורים חופרים באדמה הם לא יאמינו שזה אפשרי.

 

"אלו רק שתי דוגמאות של מהלכים שהשלמנו בשבועות האחרונים. ככה זה עובד. אין קיצורי דרך, וככה הדברים יקרו גם בהמשך. מהפיכות לא קורות בן לילה. הדברים יקרו כמו שקורה כל דבר בממשלה ובכנסת: לאט מדי, מתסכל, מרגיז לעתים קרובות. הם יקרו למול כוחות גדולים שינסו לטרפד כל צעד שנעשה.

 

"מול הנסיון שלנו להקל על יוקר המחיה של מעמד הביניים בנושאים כמו הדיור או מחירי המזון עומדים האינטרסים הכלכליים הכי גדולים במשק הישראלי. הם לא יכנעו ללא קרב.

 

"מול נושאים כמו ברית הזוגיות ושינוי שיטת הממשל, עומדים כוחות פוליטיים שהתרגלו במשך שנים לטרפד כל נסיון לשנות את הסטטוס קוו. הם משומנים, הם יעילים, וגם הם לא יכנעו ללא קרב.

 

"המערכת לא רוצה להשתנות. אז נצטרך להכריח אותה. כל הדברים שאותם ציינתי פה יקרו. במוקדם, במאוחר, בקלות או בקושי, אבל הם יקרו. מפני שיש דבר אחד שלמדנו: אין שום דבר בעולם הזה שיכול לעמוד בפני קבוצה נחושה של אנשים שיש להם את הרעיונות הנכונים והערכים הנכונים.

 

"זה לא שלא נפסיד לפעמים. זה קרה כבר, זה עוד יקרה הרבה. אז נאסוף את עצמנו, נלמד מהר איפה טעינו, ונתחיל מחדש מכיוון אחר. אתה אף פעם לא יכול לדעת מה יקרה, אבל אתה יכול לדעת מה המטרות שלך, ואם אתה הולך לעשות משהו, לעולם – לעולם, לעולם, לעולם – אל תוותר. זו התחזית שלי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x