בלעדי לכלכליסט
ועדת יוגב: ההוזלה במחירי החשמל תתפרס על פני 5 שנים
הוועדה לגיבוש רפורמה בחברת החשמל החליטה לאמץ הצעה שנכללה במצגת של ועד העובדים, ותמליץ לפרוס את ההפחתה שתוכננה ל־2015 בגובה 20%–30% על פני חמש שנים, כדי להקל על חברת החשמל
ועדת יוגב תמליץ לבטל את הפחתת תעריפי החשמל בגובה 20%–30% שמתוכננת לתחילת 2015, ולפרוס אותה על חמש שנים כדי להקל על חברת החשמל. כך נודע ל"כלכליסט". חברי הוועדה, שמגבשת רפורמה ארגונית בחברת החשמל, סבורים שפריסת ההפחתה תקל על החברה להתייצב פיננסית ולתכנן את תזרים ההכנסות שלה.
- מה מסתירה חברת החשמל במצגות שהגישה לרפורמה
- הרפורמה בחשמל תידחה שוב, הפעם לתחילת 2014
- האוצר לא יוכל לדרוש מעובדי חברת חשמל השבות שכר עד מרץ 2014
חיבור מאגרי הגז הימיים לישראל והכנסת הגז הישראלי לתמהיל הדלקים של חברת החשמל צפויים להוריד מהותית את עלויות הייצור של החברה. בעקבות זאת צפויה המדינה להורות על הפחתה של 20%–30% בתעריפי החשמל לצרכנים. אלא שבוועדת יוגב מתכוונים להמליץ להמיר את ההפחתה החד־פעמית במתווה הפחתה קבוע בפעימות של 4%–6% בשנה למשך חמש שנים. למעשה, מדובר באימוץ אחת מהצעות ועד עובדי חברת החשמל, כפי שהופיעה במצגת שהגיש הוועד לוועדה. לפי הערכות ועדת יוגב, הרפורמה בחברת החשמל תחל בפועל במחצית השנייה של 2014.
תעריף החשמל נקבע אחת לשנה בידי רשות החשמל, שאינה כפופה למשרדי הממשלה. העדכון מתבצע לרוב ברבעון הראשון של השנה הקלנדרית לאחר שקלול עלויות התפעול של חברת החשמל בשנה שהסתיימה. עם זאת, בשנים האחרונות נאלצה רשות החשמל לעדכן את התעריף כמה פעמים, לאחר שהמדינה החליטה לפצות את חברת החשמל על אובדן הגז המצרי הזול והשימוש בסולר יקר במהלך 2011, 2012 והרבעון הראשון של 2013.
לכן, מאז אוגוסט 2011 ועד היום זינק תעריף החשמל ביותר מ־32%. לאחר ההעלאה האחרונה בגובה 5.5% בחודש מאי האחרון התייצב תעריף החשמל לצרכנים ביתיים על כ־64 אגורות לקוט"ש.
לפי המלצת ועדת יוגב, רשות החשמל תמשיך לקבוע את תעריף החשמל, אולם היא תיצמד לעוגן תמחירי קבוע שאותו תקבע הוועדה, תוך אפשרות "משחק" קלה עם הנתונים. זאת לאחר שקלול צריכת הדלקים של חברת החשמל, ותוך התחשבות גם בכמות החשמל שהמערכות הסולאריות שיחוברו השנה למערכת הארצית יוסיפו למשק החשמל.
אך עד שנת 2015 נכונו למשק החשמל עוד חודשים קשים וארוכים. לפי הערכות ראשוניות במשק האנרגיה, בתחילת שנת 2014 עשויים תעריפי החשמל דווקא לעלות בשיעור של 2%–5%. עלייה זו נובעת מכך שחברת החשמל השתמשה בדלקים יקרים להפקת חשמל לאחר שנותקה אספקת הגז ממצרים, ומחיבור מתקנים סולאריים פרטיים למשק החשמל שמסובסדים בידי המדינה.