רשות ההגבלים העסקיים שוקלת לאסור על חברת חשמל להגדיל את כושר הייצור שלה
הסיבה: למנוע פגיעה בתחרות מול יצרני החשמל הפרטיים. במכתב הזמנה לשימוע נכתב: "תכניות הפיתוח של חברת החשמל גורמות או עלולות לגרום לפגיעה משמעותית בציבור או בתחרות בעסקים"
רשות ההגבלים העסקיים הודיעה הבוקר (ד') לחברת החשמל כי היא שוקלת לאסור עליה להגדיל את כושר ייצור החשמל שלה, במטרה למנוע פגיעה בתחרות מול יצרני חשמל פרטיים. ההוראה צפויה לאפשר את התבססותם של יצרני החשמל הפרטיים ולמנוע פגיעה בתמריץ של יצרני חשמל השוקלים להיכנס לשוק, מלעשות כן.
- רשות החשמל מסרבת להכיר לחברת החשמל בעלויות הסופה
- הרפורמה בחברת החשמל תיבחן שוב אחרי 5 שנים
- רשות החשמל שכרה חברה חיצונית לבחינת תעריפי החשמל
בהתאם למידע שבידי הרשות, חברת החשמל מחזיקה כיום בכ-90% מכלל כושר ייצור החשמל המשקי וכושר ייצור החשמל שלה עומד על כ-13,307 מגה-וואט. ממידע המצוי בפני הרשות עולה עוד, כי בהתאם לתכניות הפיתוח של חברת החשמל, היא מתכננת להגדיל את כושר ייצור החשמל שבידה.
במכתב השימוע נכתב, כי "מקטע ייצור החשמל הינו בעל פוטנציאל תחרותי מובהק... במצב הדברים הנוכחי בו חברת החשמל מחזיקה בכ-90% מכלל כושר ייצור החשמל המשקי, הרי שתכניות הפיתוח שלה גורמות או עלולות לגרום לפגיעה משמעותית בציבור או בתחרות בעסקים. הגדלת כושר ייצור החשמל על ידי חברת חשמל בהכרח תבוא על חשבון הקמת תחנות ייצור חשמל אחרת שעשויות לקום על ידי יצרני חשמל פרטיים, המתחרים בחברת חשמל".
התחרות על ייצור החשמל מתאפשרת בשני מישורים. האחד, מול מנהל המערכת שמחליט לגבי הפעלת תחנות הייצור בהתאם לביקוש לחשמל, לעלות הייצור השולית ולמגבלות תפעוליות. כיום חברת החשמל היא זו השולטת באופן בלעדי בניהול המערכת, וכן במקטעי ההולכה, החלוקה והאספקה. המישור השני הוא תחרות אל מול צרכני קצה, אשר יכולים לבחור לרכוש חשמל ממספר יצרני חשמל המתחרים ביניהם. בשל התחרות האפשרית בשני המישורים הללו לחברת החשמל קיים תמריץ להפריע ליצרנים פרטיים להתחרות במקטע הייצור.
לחברת החשמל ניתנה האפשרות להציג את עמדתה בפני הממונה עד ל-10 בפברואר 2014.
יצוין שהקביעה של גילה מגיעה באמצע רפורמה במשק החשמל אותה מוביל מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב. הרפורמה אמורה להתגבש במסגרת דיוני ועדה בין משרדית שאינה כוללת את הממונה על ההגבלים העסקיים.
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל תלמד את ההחלטה. החברה נחושה להמשיך ולקדם את הרפורמה במשק החשמל כיעד מרכזי וחיוני למשק החשמל בשנת 2014".