$
בארץ

ליידרמן: קביעת "שער רצפה" לדולר תהפוך לבלתי אמינה כעבור כמה שבועות

לדברי היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, ניסיון העבר מלמד שהתערבות אפקטיבית בשוק המט"ח צריכה להיות בלתי צפויה. "ההיסטוריה מלמדת שכוחות השוק והכוחות הבסיסיים הם אלה שמכתיבים את המגמה לאורך זמן"

אמנון אטד 11:3108.01.14
אם בנק ישראל היה קובע גבול תחתון לשער הדולר מול השקל, הדבר היה הופך להיות בלתי אמין כעבור כמה שבועות, כפי שקרה במקרים רבים בעבר, ולכן טוב עשה בנק ישראל כשפעל כפי שפעל בשוק מטבע החוץ. כך אמר הבוקר (ד') פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים בהרצאתו בכנס פורום CFO באילת.

ליאו ליידרמן ליאו ליידרמן צילום: צביקה טישלר

 

המהלך האפשרי שעליו דיבר ליידרמן הוא קביעת "שער רצפה" לדולר מול השקל, שבכל פעם שהמטבע האמריקאי יגיע אליו יהיה בנק ישראל חייב לרכוש מטבע חוץ כדי למנוע התחזקות נוספת של השקל. מהלך דומה הפעיל לפני חודשיים הבנק המרכזי של צ'כיה, והבנק המרכזי של שווייץ פועל כך כבר כמה שנים. בשבועיים האחרונים מתרבים הקולות שקוראים גם לבנק ישראל לנקוט בצעד דומה כדי למנוע את התחזקות השקל ולסייע בכך ליצואנים. הבעיה במהלך כזה היא שהצהרה על מדיניות הגנה על שער חליפין מסוים עלולה להזמין מתקפות על השקל, שיחייבו את בנק ישראל לרכוש כמויות עצומות של מטבע חוץ. רכישות עתידיות אלה יגדילו עוד יותר את יתרות המט"ח של ישראל ויגרמו לבנק ישראל הפסדים גדולים כתוצאה מניהול היתרות.

 

לדברי ליידרמן, ניסיון העבר מלמד שהתערבות אפקטיבית בשוק מטבע החוץ צריכה להתבצע בדרך שאינה מספקת "ביטוח" לשחקנים בשוק לגבי כמה, מתי, ובאיזו רמה של שער החליפין הבנק המרכזי יקנה או ימכור מט"ח. מסיבה זו ההתערבות האחרונה של בנק ישראל בשוק מטבע החוץ ורכישות הדולרים המזדמנות שהוא ביצע הייתה מאד אפקטיבית, שכן היא הייתה בלתי צפויה ורבת עצמה, והיא היוותה הצהרת כוונות על דאגתו של בנק ישראל מהתנודות האחרונות בשער החליפין של השקל.

 

"בבנק ישראל מבינים היטב שבנק מרכזי אינו יכול להשפיע לאורך זמן על מגמת שער החליפין הריאלי", אמר עוד ליידרמן, "ההיסטוריה הקצרה יחסית של שוק מט"ח חופשי בישראל לימדה אותנו שבסופו של דבר כוחות השוק והכוחות הבסיסיים הם אלה שמכתיבים את המגמה לאורך זמן. יחד עם זאת, מקובל לחלוטין שבמידה והבנק המרכזי מזהה חריגות חדות מהמגמה, יש מקום להתערבות מסוימת במסחר".

 

עוד אמר ליידרמן כי ההתחזקות שנרשמה בזמן האחרון בשער השקל אינה נובעת מספקולציה קצרת טווח של משקיעים זרים, אלא משקפת את המשך הכניסה של השקעות ריאליות על ידי תושבי חוץ ואת הנתונים הטובים בחשבון השוטף של מאזן התשלומים. להערכתו, בעתיד שער החליפין יושפע לא רק ממדיניות בנק ישראל, אלא בעיקר מהסחר העולמי ומשערי החליפין בעולם.

 

בהמשך דבריו הזכיר ליידרמן כי אנליסטים שונים טוענים כי צפוי תיקון מדוד והדרגתי בכיוון של פיחות השקל, וכי האסטרטגים של בנק אוף אמריקה המליצו בסוף השבוע שעבר למכור את שקלים תמורת סל שמחציתו דולר ומחציתו אירו. "קשה מאד לחזות סנטימנטים של משקיעים", הוא אמר, "אך לדעתי זאת התפתחות מאד חיובית מבחינת תפקודו של שוק מטבע החוץ, שנוצר עכשיו מגוון רחב של דעות, שרק חלק מהן מאמינות בייסוף נוסף של השקל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x