ההפרטה כבר בפתח, אבל תעש ממשיכה לבקש כספים מהמדינה
תעש תבקש בבוקר מהמדינה הלוואה של 140 מיליון שקל, אף שהיא חייבת לה כבר 2.75 מיליארד שקל, ומודה כי "קיים חשש סביר שלא תוכל לעמוד בהחזרים". הפרטת החברה צפויה לצאת לדרך רק בעוד כמה חודשים, כשהאוצר יסיים לנסח את המכרז
חברת התעשיות הצבאיות תעש תבקש בבוקר מוועדת הכספים לאשר לה הלוואה בסך 140 מיליון שקל "לאור מצבה התזרימי הקשה".
- הפרטת תעש: החברה תוכל להימכר רק ל"חברה ישראלית"
- ועדת הכספים אישרה הזרמה של 70 מיליון שקל לתעש; העובדים הפסיקו העיצומים
- ועדת השרים אישרה את מתווה ההפרטה של תעש
בחודשיים האחרונים ועדת הכספים כבר אישרה לה הלוואה של 170 מיליון שקל עבור תשלומי משכורות לעובדים, שהצטרפה להלוואות קודמות בסך כולל של 2.75 מיליארד שקל אשר מועד פירעונן חלף. תעש אף מציינת בבקשת ההלוואה החדשה כי "קיים חשש סביר שלא תוכל לעמוד בהחזרי ההלוואה".
בדצמבר אישרה ועדת השרים לענייני הפרטה את הפרטת תעש, בין היתר לאור לחץ שהפעילה ועד הכספים . בדיון אמר יו"ר ועד הכספים ניסן סלומינסקי: "בזמנו היה נוהג, שהמשיך עשר שנים לפחות, שמגיעים לוועדת הכספים ומאשרים 70 מיליון שקל בכל שלושה חודשים למשכורות לתעש. כולם יודעים שהמצב הזה לא סביר. אנחנו בוועדה החלטנו שאנחנו מפסיקים עם זה (...) ואמרנו: לא יעזור, הכסף לא יעבור עד שלא תיפתר הבעיה".
ארוכה הדרך להפרטה
הפרטת החברה אמנם אושרה, אך הדרך להשלמת התהליך עדיין ארוכה. באוצר רק החלו לעבוד על המכרז, שצפוי להתפרסם בעוד כחמישה חודשים. עד אז הנהלת החברה נערכת לפרישה של יותר מ־1,000 עובדים במסגרת מתווה ההפרטה המוצע, ונציגי הממשלה, העובדים והחברה מגבשים טיוטות סופיות של ההסכמים הרלבנטיים.
במסגרת ההסכם תעש תופרט כמקשה אחת (למעט יחידה מסווגת אחת שתישאר בידי המדינה) ותוקם חברה חדשה בשם תעש מערכות. עוד סוכם כי משרד הביטחון יבצע רכישות עתידיות מתעש בשווי של מאות מיליוני שקלים; חלק מבסיסי הקריה וצריפין יפונו לטובת בנייה למגורים; ופעילות הייצור של תעש תעבור לנגב במקביל לפינוי מרבית שטח החברה באזור רמת השרון.
משרד הביטחון יכריע
המכריע על זהות הרוכש יהיה משרד הביטחון. הבעלים החדשים ימשיכו להיות כפופים לכל תקנות המשרד, שימשיך להיות הרגולטור הראשי על החברה והלקוח הגדול ביותר שלה, כמו גם הגוף שמאשר לה לייצא.
בין הגורמים שהוזכרו בעבר כמתמודדים פוטנציאליים לרכישת החברה: אלביט מערכות, מאיר שמיר, סמי קצב, שלמה פוגל, אריה מזרחי (יו"ר תעש לשעבר) וחברת מיגון כלי הרכב פלסן.