$
קיימות בעולם

גדול מכדי לשלם

ג'יי.פי מורגן צ'ייס שילם בשנה האחרונה כ־20 מיליארד דולר בקנסות, אבל הבנק הגדול בעולם אמור היה לשלם הרבה יותר

איתי להט 08:4722.01.14
הבנק הגדול בעולם הוא גם הבנק המסוכן בעולם: ג'יי.פי מורגן צ'ייס הוכרז בסוף 2013 לצד HSBC כבנק שמסכן ביותר את הכלכלה הגלובלית אם יתמוטט. ההכרזה הגיעה מצדה של ה־Financial Stability Board, גוף בינלאומי שנועד לתאם את הרגולציה הגלובלית הפיננסית, שהזהיר כי ג'יי.פי מורגן צ'ייס הוא אחד משני המוסדות הפיננסיים שפשוט אסור לתת להם ליפול - גדול מדי מכדי לקרוס. אבל ג'יי.פי מורגן הוא לא רק גדול מכדי לקרוס, אלא גם גדול מכדי להיענש ברצינות. זאת למרות שורה כמעט בלתי נתפסת של עבירות פיננסיות, רמאויות, הונאה, מניפולציה של שווקים, אי־עמידה בחוקים רגולטוריים ומה לא, שבהם הואשם הבנק בפחות מחמש שנים. הוא הואשם וגם שילם. הבנק הגדול והמסוכן בעולם שילם 20 מיליארד דולר בקנסות רק בשנה החולפת. הנה טעימה קלה מהתעלולים של ג'יי.פי מורגן, שמסכנים לא רק את משקיעיו אלא גם את כלכלת העולם.

 

 

1. עצימת עין בפרשת מאדוף - הבנק ידע ולא דיווח על הונאת הפונזי

הקנס האחרון ששילם הבנק בהנהגת ג'יימי דיימון (שנחשב לבנקאי החביב על הנשיא אובמה) הוא 2 מיליארד דולר על עצימת עין בפרשת בארני מאדוף. הבנק, ששילם בהסכם מיוחד שעליו אני ואתם יכולים רק לחלום, הואשם בהתנהגות פלילית שכללה המשך מכירה של כלים פיננסיים מבוססי מאדוף, גם אחרי שידעו שמדובר בהונאת פונזי. הס מלהזכיר את החובה לדווח לרשויות על ההונאה, שהבנק הגדול בעולם לא חשב שחלה עליו. אותו הסכם אמנם עלה ביוקר לבנק, אבל הוא גם כלל הגנה מפני הניסיון הרשלני שלו לשבש את הליכי החקירה.

 

ג'יימי דיימון מנכ"ל ג'יי.פי מורגן. הבנקאי האהוב על אובמה ג'יימי דיימון מנכ"ל ג'יי.פי מורגן. הבנקאי האהוב על אובמה צילום: בלומברג

 

2. משכנתאות מפוקפקות - 6 מיליארד דולר חזרו למשקיעים

באמצע נובמבר, בהסכם אחר עם משרד המשפטים האמריקאי, שילם ג'יי.פי מורגן סכום עתק של 13 מיליארד דולר כקנס על חלקו במכירה של משכנתאות מפוקפקות למשקיעים. 6 מיליארד דולר חזרו למשקיעים, 4 מיליארד דולר לממושכנים והשאר הוא הקנס. זה הסכם הפיצויים הגבוה בהיסטוריה האמריקאית ששולם לממשלה הפדרלית על ידי תאגיד. אבל העדויות שהצטברו מלמדות שהבנק יצא בזול, טיעונים משכנעים מלמדים שהסכום היה צריך להיות גדול פי 22 מזה ששולם. הממשל אולי יצר מורווח, אך גם כך הבנק עצמו.

 

3. עמלת שירות פיקטיבית - הבנק גבה כסף על שירות שלא בוצע

בתחילת נובמבר הבנק שילם כמעט 300 מיליון דולר עבור הונאת משקיעים: הבנק פשוט שיקר למשקיעים בנוגע לאופן התשלום על השקעה בניירות ערך מגובי משכנתאות, וגם בנוגע לאיכות ההשקעה עצמה. באוקטובר הוא שילם עוד 300 מיליון דולר להסדיר האשמות שרימה לקוחות בגביית עמלת שירות על שירות שלא בוצע מעולם. ובאותו החודש שילם סכום דומה על חבלול 93 עסקאות אג"ח מוניציפליות של 31 מדינות באמריקה. חלק מהן נאבקות לשלם לבנק בעוד הן עצמן לא מסוגלות לשלם לפנסיונרים שלהן.

 

4. אין אפילו ש"ג להאשים - איש בג'יי.פי מורגן לא נושא באחריות

בל נשכח את פרשת הלווייתן מלונדון, שעלתה לבנק 6.2 מיליארד דולר בהפסדים, מבלי לספור את הקנסות שחצו את רף מיליארד הדולרים. אז 20 מיליארד דולר קנסות בשנה. סכום לא מבוטל, אבל אף לא מנהל זוטר אחד, לא ש"ג ולא מנכ"ל, ספגו עונש על הקנסות הללו בדרך הפקת הלקחים הנהוגה בשאר העולם. זה עלה לבנק 7.3% מהרווח השנתי שלו ביחס לשנה הקודמת, אבל עבור מי שמנהל 2.3 טריליון דולר בנכסים, מה הם 20 מיליארד? והשאלה היא כמובן: אם בארזים אחז ריקבון פיננסי, מה יגידו אזובי הקיר?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x