$
דעות

המספר: 3.1 מיליארד שקל

כמה דמי ניהול "עודפים" שילמו החוסכים לפנסיה מאז 2006 ועד היום

אתי אפללו 08:3023.01.14

השבוע פורסמו הנתונים על דמי הניהול הממוצעים שנגבו בקופות הגמל - והתוצאות: לאחר 6 שנים של חגיגות, ולאחר התערבות הרגולטור (תוך מאבקים אימתניים בחברות הביטוח וסוכני הביטוח), ירדו בשנת 2013 דמי הניהול בקופות הגמל וחזרו לרמה הממוצעת שהיו בה ב־2006.  

 

בעת ההיא בתי ההשקעות וחברות הביטוח קיבלו לידיהם את הקופות שרכשו בכסף רב מהבנקים, והעלו את דמי הניהול ככל שהתאפשר — עד שהצעקה הציבורית בלמה את החגיגה. ב־6 השנים שחלפו מאז, ועד להתערבות הרגולטורית, שילמו החוסכים "שכר לימוד" בשל המצב החדש שנוצר בשוק, שבו הקופות עברו למוסדיים. כמה עלו 6 השנים הללו לחוסכים?

 

ניקח את דמי הניהול הממוצעים ב־2013 - 0.7%, כשיעור בסיס מייצג, ונניח שהם היו נשארים על רמה כזו לאורך כל התקופה בין 2007־2012. כעת נחשב מה היה שיעור דמי הניהול הממוצע מעל הבסיס המייצג בכל שנה, ונתרגם שיעור זה לשקלים, מסך הסכום שנוהל בקופות הגמל. נגלה כי בסך הכל, שילם הציבור "שכר לימוד" של 3.1 מיליארד שקל. לדוגמא: בשיא, בשנת 2009, דמי הניהול הממוצעים היו 0.98%. כלומר, "רק" 0.28% מעל הבסיס המייצג של שנת 2013, אבל בשוק שגודלו 280 מיליארד שקל, מדובר בעודף דמי ניהול של 784 מיליון שקל, וזאת בשנה אחת בלבד.

 

דמי הניהול בחסכונות הפנסיונים מטעים למראית עין. לכאורה, מדובר רק בכמה עשיריות אחוז קטנות ובודדות, אבל במספרים הגדולים של שוק החיסכון הפנסיוני, זו העברת כסף עצומה. וכעת, שחזרנו לדמי ניהול של 0.7%, האם אפשר לנוח על זרי הדפנה? לא. עבור החוסך כל עשירית האחוז היא משמעותית ויש להמשיך ולהתמקח מול המוסדיים. בנוסף, מבנה דמי הניהול עדיין מעוות: העובדים בעלי השכר הנמוך (אשר ממנו תגזר פנסיה נמוכה), ושאינם מחוברים לוועדים הגדולים - ישלמו את מקסימום דמי הניהול, בהיעדר כוח מיקוח משמעותי, ויסבסדו את החוסכים החזקים יותר.

 

ובקופות הגמל? בטח ימשיכו לספר לנו שהם בקושי גומרים החודש. ואז הם יחלקו משכורות נדיבות, ייסעו לתאילנד וירשמו רווחים נאים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x