בלעדי לכלכליסט
הבינתחומי מאיים: אם לא בארץ, יכירו בנו כאוניברסיטה בחו"ל
פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא המרכז הבינתחומי, התלונן בפני פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במל"ג, על אפליה: "אם לא יאפשרו לנו להקים מסלול לתואר שלישי במשפטים, נבקש הכרה ממוסד בינלאומי"
"אם ישראל לא תכיר במרכז הבינתחומי כמוסד להשכלה גבוהה, נבקש הכרה ממוסד בינלאומי". כך אמר בשבוע שעבר פרופ' אוריאל רייכמן, נשיא המרכז הבינתחומי הרצליה, לפרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, בפגישה שקיימו בבית קפה בתל אביב.
- למה אנחנו לא מצליחים לעמוד בתקציב שקבענו
- בלעדי ל"כלכליסט": הבינתחומי על הכוונת של רשות המסים
- לראשונה בבחינות לשכת עורכי הדין: מכללה עקפה האוניברסיטאות באחוז העוברים
ה"איום" של רייכמן בא לאור נושא אחר שעמד במרכז הפגישה - התעלמות לכאורה של המל"ג מיוזמה של המרכז הבינתחומי להקים מסלול לימודים לתואר שלישי במשפטים בשיתוף עם האוניברסיטה העברית בירושלים, שהונחה על שולחנה כבר לפני כמה שנים, אך טרם נבחנה.
אם יקבל הבינתחומי הכרה כאוניברסיטה ממוסד בינלאומי, הוא יוכל להקים תוכניות דוקטורט ומחקר מול המוסד הבינלאומי, ולא יזדקק יותר למל"ג. היות שהבינתחומי אינו מוסד מתוקצב אלא מוסד פרטי, הוא אינו נהנה כלל מתקציבי מל"ג ולא יקבל כאלה גם אם יוכר כאוניברסיטה.
עוד התלונן רייכמן על כך שהמרכז בראשותו סובל מאפליה ולא מקבל את היחס המגיע לו כמוסד אקדמי מכובד, ועל כך שהוא מוצא את עצמו מחזר אחר המל"ג כדי לזכות בהכרה ובכספי מחקר.
הדרישה להכיר במרכז הבינתחומי כאוניברסיטה עלתה כבר לפני כעשור ולא נענתה, לטענת המל"ג, מפני שאין צורך באוניברסיטה נוספת, אך מנגד - דרישת מכללת אריאל להכרה דומה, שעלתה במקביל, אושרה בינתיים.
בעקבות סירוב המל"ג להעניק למוסד את ההכרה המבוקשת, שוקלים שם לפנות לגוף בינלאומי שתפקידו להעניק הכרה למוסדות אקדמיים. מדובר בהליך ארוך, שטרם החל.
הגדרת המוסד כאוניברסיטה תאפשר למרכז הבינתחומי לנהל את עצמו בחופש רב יותר.
לדוגמה, כיום הבינתחומי אינו יכול למנות פרופסורים מן המניין ואינו יכול לקבוע בעצמו תוכניות לימודים לתואר שני ללא אישור המל"ג, ואילו היה מוכר כאוניברסיטה, היתה לו האפשרות לעשות כן.
מלשכתו של טרכטנברג נמסר בתגובה כי הוא "מקיים תדיר פגישות עם ראשי מערכת ההשכלה הגבוהה בנושאים שעל סדר היום".
מהמרכז הבינתחומי נמסר בתגובה: "הפגישה התקיימה לבקשתו של פרופ' רייכמן. במרכז השיחה עמדו טענותיו, שלפיהן חלפו כארבע שנים מעת שהגיש המרכז הבינתחומי הרצליה בקשה לפתיחת תוכנית לתואר שלישי במשפטים, ועד היום לא החל אפילו דיון בבקשה, זאת בשעה שגדולי המשפט הישראלי נמנים עם הסגל האקדמי בו. הדיון התנהל גם סביב טענות הבינתחומי על אפליה נוכח רמתו האוניברסיטאית בהענקת סמכויות אקדמיות".