שנת מאסר בפועל לסמנכ"ל הכספים של עופר השקעות על הרצת אג"ח
גולן מדר הורשע בהרצת אגרות החוב של החברה הבת מליסרון. הברוקר אלי העליון נידון לשלושה חודשי מאסר - שירוצו בעבודות שירות
שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, חאלד כבוב, גזר היום (א') שנת מאסר בפועל, 9 חודשי מאסר על תנאי וקנס של 100 אלף שקל על סמנכ"ל הכספים של חברת עופר השקעות, גולן מדר, שהורשע בהרצת אגרות חוב של חברת הבת מליסרון.
- פרקליטות המדינה ערערה על זיכוי מליסרון מהרצת אג"ח
- קרב הירושה במשפחת עופר הוכרע: ליאורה תחזיק 51% מעופר השקעות
- התיק נגד בכירי מליסרון להכרעה: "ההנפקה לא היתה זקוקה לעזרה"
"מדר לא הבין את חומרת המעשים ועשה אותם לטובת החברה", קבע כבוב. "הוא אומנם פעל בתרמית בארבעת הימים הקודמים להנפקת אג"ח ד' של מליסרון, אולם לא ביצע עבירה למטרת בצע כסף אישי". בא כוחו, עו"ד ז'ק חן, ביקש לעכב את ביצוע גזר הדין ל-45 יום כדי לשקול ערעור.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
על הברוקר אלי העליון, אשר על פי הכרעת הדין ביצע בפועל את העסקאות התרמיתיות בהנחיית מדר, גזר השופט 3 חודשי מאסר שירוצו בעבירות שירות וקנס של 25 אלף שקל. על החברות עופר השקעות ועופר פיתוח, שהורשעו בעבירות של תרמית בניירות ערך על חלקן בפרשה, גזר כבוב קנס כספי של 1.010 מיליון שקל לכל אחת. כבוב ציין שעל פי התיקון לחוק כיום ניתן להטיל על החברות קנס של כ-26 מיליון שקל, אולם העבירות בתיק זה בוצעו טרם התיקון.
"אין מחלוקת על כך שזו הרשעה תקדימית בכל הנוגע לברוקרים בשוק ההון", כתב כבוב. הוא הוסיף כי "אצל הברוקרים קיימת תפישת עולם לפיה יש לבצע את הוראת הלקוח גם כשהן מנוגדות לחוק". לדברי כבוב "כעת בית המשפט מבהיר כי הוא רואה התנהלות מסוג זה כאסורה, אולם יש לנהוג בצורה מדורגת בענישה".
מדר נקב ביעד
כתב האישום בפרשה הוגש לפני כשנתיים. על פי הכרעת הדין, בחודש נובמבר 2009 המליץ אבי לוי, מנכ"ל מליסרון הפועלת בתחום הקניונים, לדירקטוריון החברה לגייס כסף באמצעות הנפקת אגרות חוב. במהלך אותו חודש פעלו לוי ומדר לגיבוש פרטי ההנפקה על דרך הרחבה של סדרת אג"ח ד' של מליסרון שנסחרה בבורסה. השניים הסכימו ביניהם לעשות שימוש בחשבונות קבוצת עופר על מנת לבצע רכישות של אג"ח ד' בתקופה שקדמה למכרז למשקיעים המוסדיים.
לצורך ביצוע תוכנית ההשפעה נעשה שימוש בחשבון ניירות הערך של עופר פיתוח בפועלים סהר שאליו הוזרמו 20 מיליון שקל מחשבונות עופר השקעות. בימים שקדמו למכרז למשקיעים המוסדיים, השבוע האחרון של חודש נובמבר 2009, העביר מדר הוראה לברוקר העליון לבצע פעולות במסחר שיעלו את שער אג"ח ד' לפני המכרז למוסדיים, או ימנעו את ירידתו. ביום המסחר האחרון מתוך ארבעה, מדר אף נקב ביעד וביקש מהעליון להביא את אג"ח ד' לשער של 117 אגורות.
מדר הגדיר להעליון את התקופה הקריטית לביצוע הפעולות - הימים שקדמו למכרז המוסדיים. ביום האחרון למכרז זה, מדר העביר להעליון 10 מיליון שקלים נוספים לשימושו לביצוע פעולות שיעלו את שער אג"ח ד' או ימנעו את ירידתו. ככל שמועד ההנפקה התקרב, הגבירו מדר את הלחץ על העליון. בהתאם לכך פעילותם התרמיתית הפכה אינטנסיבית יותר. "הראיות בתיק", כתב כבוב בהכרעת הדין, "מוכיחות שמדר, מי שנתן את הוראות הפעולה ועקב אחר ביצוען, פעל במודעות מלאה לעובדה שהוא פועל, בדרכי תרמית, במטרה להשפיע על השער".
על פי הכרעת הדין, כתוצאה מפעילותם של המעורבים בתקופת ההרצה, עלה שער האג"ח בתוך כשבוע משער של 115.72 אגורות לשער של 116.9 אגורות. בתקופה זו רכשה עופר פיתוח אג"ח ד' בסכום כולל של כ-23.9 מיליון שקל. רכישות אלו היוו כ-70% מתוך המחזור המצטבר באג"ח מסדרה זו. בכל תקופת ההרצה פעלה עופר פיתוח רק בצד הקניות והיוותה בין 62% לבין 97% מסך מחזור הקניות של אג"ח ד'. המכרז המוסדי נסגר במחיר של 116 אגורות, והוא היווה את מחיר המינימום במכרז לציבור. כמה ימים לאחר מכן דווחה מליסרון לבורסה כי קיבלה הזמנות מהציבור בסכום כולל של כ-170 מיליון שקל.
כתב האישום בפרשה כלל גם את מנכ"ל מליסרון לוי ואת החברה עצמה, שזוכו ממנו. המדינה ערערה על זיכויה של מליסרון, אולם לא ערערה על זיכויו של לוי שיוצג על ידי עורכות הדין נוית נגב וגל הררי גולדמן.
את מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) ייצגו בתיק עורכי הדין עמית בכר ויעל ענתות; את גולן מדר ייצגו עורכי הדין ז'ק חן ועינת בן משה; את אלי העליון ייצגו עורכי הדין גרשון גונטבניק ועודד גזית; את עופר השקעות ועופר פיתוח יצגו עורכי הדין נבות תל-צור ופיני רובין.