"אם שואלים אותך למה פעלנו בנייר של אי.די.בי, תגיד שהאמנו במניה"
ממכתבי השימוע עולה כי הפרקליטות חושדת כי בזמן ביצוע התרמית לכאורה במניית אי.די.בי אחזקות, ניסה הברוקר איתי שטרום למנוע מעד המדינה עדי שלג לחשוף אותה בעתיד. כעת שוקלים בפרקליטות להוסיף עבירה זו לכתב האישום נגדו
"אם באים ושואלים אותך למה פעלנו בנייר, תגיד שהאמנו במניה". כך, על פי החשד, אמר הברוקר איתי שטרום לעדי שלג, עד המדינה בפרשת הרצת מניות אי.די.בי אחזקות, ביום האחרון לתרמית לכאורה שבוצעה במניית החברה בפברואר 2012. על בסיס אמירות אלה וראיות נוספות - שלפי מכתבי השימוע בפרשה - מבססים חשד לכאורה לניסיון של שטרום לגרום לשלג להסוות את הפעילות האסורה - שוקלים כעת בפרקליטות להגיש נגד שטרום כתב אישום גם בגין עבירה של הדחה בחקירה.
בתקופה שלאחר ההרצה שטרום גם ניסה לקרב אליו את שלג משום שחשש שיפנה לרשויות, והזמין אותו לאירועים פרטיים שבהם שוחח איתו על הנושא.
- הפרקליטות תגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד נוחי דנקנר על תרמית בני"ע
- פרשת הרצת המניות באי.די.בי אחזקות: עדי שלג הגיע להסדר עם הפרקליטות
- רשות ני"ע: תשתית ראייתית להעמיד את נוחי דנקנר לדין
שלג שנחשד במעורבות בתרמית חתם על הסדר עד מדינה שבמסגרתו יעיד נגד המעורבים בפרשה. התיק נגד אישתו, מאיה שלג, שנחקרה אף היא באזהרה בפרשה, נסגר במסגרת ההסכם.
שטרום זומן בתחילת החודש עם נוחי דנקנר, בעל השליטה לשעבר באי.די.בי אחזקות, והחברה עצמה, לשימוע בטרם הגשת כתב אישום בגין עבירות של תרמית בניירות ערך, פרט מטעה בתשקיף, הפרת חובת דיווח ועשיית פעולה ברכוש אסור. השימועים בפרשה צפויים להתקיים בחודש מרץ.
על פי ממצאי חקירת רשות ניירות איערך, ביומיים שקדמו להנפקת מניית אי.די.בי אחזקות בפברואר 2012, שבה גויסו מהציבור 342 מיליון שקל, ביצעו שטרום ושלג, בעלי חברת ISP ומנכ"לה בהתאמה, עסקאות בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים, וזאת כדי לתמוך בשער גבוה למניה ולשפר את סיכויי הצלחת ההנפקה. על פי החשד, דנקנר - שחשש מכישלון ההנפקה - רקם תוכנית להריץ את מניית אי.די.בי אחזקות עם שטרום, וגם היה אחראי על מימונה. כמו כן, דנקנר ניסה לכאורה גם לנצל את מעמדו וקשריו מול הבנקים כדי להשיג לשטרום מימון בהיקפים גדולים, וזאת כדי שיוכל להוציא לפועל את התוכנית ולהריץ את מניות אי.די.בי.
חשד שדנקנר העביר פיצוי של 8 מיליון שקל לשטרום
כך למשל העידה ברשות, בין היתר, מנהלת במחלקת ניירות ערך בבנק הבינלאומי בשם ניצה זעפרני, שבמסגרת תפקידה מאשרת אשראי לגופים הסוחרים בשוק המניות. היא טענה בחקירתה כי דנקנר דיבר איתה בטלפון בסמוך להנפקה שביצעה אי.די.בי וביקש שתסייע לחברת ISP, שבבעלות שטרום, במתן אשראי. זעפרני אינה חשודה בפרשה.
כמו כן חושדים ברשות שבסמוך לסיום ההנפקה העביר דנקנר לשטרום 8 מיליון שקל כפיצוי על הפסדים שנגרמו לו כתוצאה מהמסחר במניות אי.די.בי. הכסף ניתן, כך על פי החשד, לאחר שמקורבים לדנקנר "חילצו", כלומר רכשו במחיר נמוך ממחיר השוק, מניות שרכש שטרום לפעולת ההרצה. 8 מיליון השקלים כיסו, לכאורה, חלק מההפסדים שנגרמו לשטרום.
שטרום טען בחקירתו כי רכש מניות של אי.די.בי משום שהאמין במניות החברה - גרסה שעל פי החשד החדש ביקש גם משלג לחזור עליה - וכן שהכסף שקיבל מדנקנר היה הלוואה שניתנה לו לאחר ההנפקה, ואין לה כל קשר להפסדים שנגרמו ל־ISP כתוצאה מהפעילות שביצעה במניית אי.די.בי.
כן טען שטרום שלא קיבל ולא השתמש באשראי מהבינלאומי לצורך רכישת מניות אי.די.בי.
נאמני החברה ביקשו לא להגיש כתב אישום נגדה
בתוך כך, נאמני אי.די.בי אחזקות לביצוע הסדר הנושים, חגי אולמן ואייל גבאי, ממתינים לתגובת הפרקליטות לבקשתם: לא להגיש כתב אישום נגד החברה בפרשה, וזאת בשל העברת השליטה בחברה מדנקנר לאדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה. החשש של הנאמנים, מעבר להעמדה לדין, הוא גם מקנס כספי גבוה שיושת על החברה אם תורשע בסוף ההליך. במסגרת תיקון לחוק ניירות ערך מינואר 2011, ניתן להטיל קנס כספי מקסימלי של 5.5 מיליון שקלים על הרשעה של חברה בעבירה של תרמית בניירות ערך.
מעוה״ד נוית נגב ואיריס ניב סבאג המצייגות את שטרום נמסר: "התייחסותנו לטענות שהועלו כלפי איתי שטרום, על ידי הפרקליטות, תינתן בשימוע".
מבא כוחו של נוחי דנקנר, עו"ד אלי זהר, לא נמסרה תגובה.
מבאי כוחם של עדי ומאיה שלג, עוה"ד גיל דחוח וגלית רוטנברג, נמסר: "איננו מוצאים לנכון להגיב לפרסומים".
ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) לא נמסרה תגובה.