נורת אזהרה? HSBC לא מאפשר למשוך סכומי כסף גדולים
הבנק השני בגודלו בעולם, מונע מלקוחותיו למשוך סכומים גבוהים - לטעמו - מתוך הפיקדון שלהם, ועורר סערה
ואחרי כמה אירועים מעוררי חשד כאלו ב־HSBC - שהוא לא רק הבנק השני בגודלו אלא גם החברה הציבורית השישית בגודלה בעולם - הטפטוף הפך למבול.
1. אין הסבר - אין כסף
הבנק דורש נימוקים ומסמכים
מאות לקוחות ביקשו בשבוע החולף למשוך סכומים של אלפי ליש"ט או דולרים מהבנק ונתקלו בסירוב. הבנק דרש מהם להסביר מדוע הם זקוקים לכסף, ולהציג מסמכים שמגבים את ההסברים. שוב, לא מדובר בהלוואות, אלא במשיכת כסף מהפיקדונות שהפקידו הלקוחות עצמם. הבנק מצדו הודיע כי מדובר בשינוי מדיניות מנובמבר שאינו מהווה שינוי בתנאי החוזה עם הלקוחות. מעכשיו HSBC רוצה שהלקוחות שלו יסבירו לו למה הם צריכים את הכסף שלהם, לפני שהם מושכים אותו. אם ההסבר לא משכנע, אין כסף.
2. לזה יש כסף
הלבנת כספים לקרטלי סמים
HSBC הוא אותו הבנק שבינואר 2013 הודה בפומבי בהלבנת כספים עבור קרטלי סמים ממקסיקו וקולומביה בסכום של 881 מיליון דולר. זהו גם אותו הבנק שהודה באותה הזדמנות כי עשה שימוש בשיטות שונות כדי להזיז מאות מיליוני דולרים למדינות שעליהן, על פי החוק האמריקאי והאירופי, חלות סנקציות בשל קשרים ותמיכה בארגוני טרור. וזה אותו הבנק שעוזר לארגוני טרור ולקרטלי סמים לטפל בכספים שלהם. הבנק שילם על כך קנס של 1.9 מיליארד דולר, שמהווים עבור HSBC רווח של חמישה שבועות.
3. משבר נזילות חמור
הניתוח הפיננסי שמפחיד את הלקוחות
מעבר לרצון הלקוחות פשוט למשוך כספים באופן שוטף, כפי שנוהגים בבנקים בכל העולם, בשבוע האחרון גבר הזרם בשל שמועות על מצבו הפיננסי של HSBC. את החששות מוביל ניתוח של בית האנליסטים Forensic Asia הטוען כי הבנק במשבר נזילות חמור ובמאזנו בין 63 ל־92 מיליארד דולר של נכסים "מפוקפקים". לפי אמנת באזל 3 לפיקוח הלימות הון בבנקים, נראה כי HSBC זקוק להזרקה של בין 60 ל־111 מיליארד דולר. כך שיש לו סיבה למנוע מלקוחותיו מלמשוך את כספם. אבל זה רק הגביר את הקצב.
4. בחזרה למדיניות הישנה
הבנק שינה גישה בעקבות הביקורת
דאגלס קארסוול (Douglas Carswell), חבר הפרלמנט השמרני הבריטי מטעם מחוז קלאקטון, ניסח ביום שישי האחרון את התנהגות הבנק באופן חד. "כל הרגולציה החדשה שהוטלה על בנקים מאפשרת להם לבצע פרשנות עצומה", אמר. "היא למעשה יוצרת מהלקוחות אינפנטילים. במובן מסוים, הכסף שלך כלקוח בבנק הופך לדמי כיס, והבנק הופך להיות ההורה של הלקוח". בעקבות הסערה הציבורית, HSBC התנצל ושינה את המדיניות. אבל השיטה לא השתנתה, ומה יקרה אם יום אחד כל הבנקים יתחילו לנהוג כמותו?