בלעדי לכלכליסט
התעשיינים דורשים מוועדת אנדורן לעגן את המענקים בתקציב המדינה
מסמך ששלחה התאחדות התעשיינים לוועדת אנדורן חושף את תמיכת הארגון בעמדת משרד הכלכלה, ולפיה יש להעדיף מתן מענקים על פני הטבות מס. כמו כן הם דורשים שהיקף המענקים יעמוד על 0.3% מהתקציב ויהיה חסין מפני קיצוץ רוחבי
התעשיינים מבקשים להגדיל פי שלושה את המענקים לתעשייה במסגרת החוק לעידוד השקעות הון, וכן לעגן את הסכום כך שיעמוד על כ־0.3% מתקציב המדינה ויהיה חסין מפני קיצוץ רוחבי - כך עולה ממסמך המדיניות של התאחדות התעשיינים שהוגש לוועדת אנדורן בימים אלה והגיע לידי "כלכליסט". ועדת אנדורן בוחנת בשבועות האחרונים את החוק לעידוד השקעות הון, על רקע הביקורת הציבורית על הטבות המס המפליגות שהוענקו במסגרתו למספר זעום של חברות ענק.
- הרבה ניסוי וטעייה, מעט נתונים
- "במחקר של משרד הכלכלה שתומך במתן מענקים אין כלום"
- ציפי לבני מחכה לוועדת אנדורן
התאחדות התעשיינים מבקשת גם להגדיל את הטבות המס שניתנות כיום למפעלים מייצאים, אך בעיקר מתמקדת במסלולי המענקים - בדומה לעמדת מרכז ההשקעות ומשרד הכלכלה, שהציגו לוועדה מחקר שביצעו בנושא. כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט", באוצר טוענים כי המחקר משולל כל יסוד ואינו יכול להוכיח דבר על מדיניות עידוד השקעות הון, אך באותה נשימה לא פוסלים את ההנחה שיש לחזק את מסלול המענקים בחוק על חשבון מסלול הטבות המס.
לפי עמדת התעשיינים, פרט להצמדת תקציב המענקים ל־0.3% מתקציב המדינה, יש גם להעדיף מפעלים קטנים ובינוניים וכן ליצור "מסלול ירוק" עוקף בירוקרטיה להשקעות קטנות. כמו כן, התעשיינים מבקשים לשנות את החוק לעידוד השקעות הון כך שמטרותיו יכללו גם השבחת הון אנושי, הכשרת עובדים, שיפור אקולוגי ושדרוג טכנולוגי.
סעיף נוסף שהוצע למטרת חיזוק ועידוד התעשייה הוא תוספת של 5% לכל המענקים שמקבל מפעל חדש, בהנחה שיעמוד בקריטריונים של פריון גבוה, תעסוקה איכותית וחדשנות.
אחת הביקורות על החוק לעידוד השקעות הון במתכונתו הנוכחית היא שהוא מתנה את המענקים או את ההטבות בקריטריון שלפיו 25% מהמכירות יופנו ליצוא, ובכך מקפח מפעלים הפונים לשוק המקומי. כעת מציעים התעשיינים כי מפעלים לא יחויבו בתנאי זה לשלוש שנים, אם יציגו תוכניות לפיתוח היצוא.
שינויים נוספים שהציעו התעשיינים נוגעים להפחתת שיעור המס למפעלים מייצאים ומתן הטבות נוספות למפעלים קטנים ובינוניים.
בפרק המס ממליצים התעשיינים להחזיר את מס החברות לשיעור של 25% כדי לא לפגוע במפעלים שאינם עומדים בקריטריונים שקובע החוק לקבלת הטבות מס, וכן להפחית את שיעור המס למפעלים מייצאים מ־16% ל־14.5% במרכז ומ־9% ל־7.5% בפריפריה.