פשרה במתווה הטבות המס: יותר הטבות לחלק מהיישובים
31 יישובים בצפון הארץ ו-14 יישובים בדרום יקבלו הטבות מוגדלות ובהם קרית שמונה וירוחם. המפה החדשה תוצג על ידי האוצר לאחר שבג"ץ כפה על המדינה לקבוע קריטריונים מסודרים להנחות במס, אולם היא תיכנס לתוקף רק בשנה הבאה
פשרה במתווה הטבות המס. צוות החשיבה של משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר סיכם על מתווה חדש במסגרתו יישארו כל 419 היישובים שאמורים להופיע במפת הטבות המס אולם הטבות מיוחדות ינתנו ל-31 ישובים צפוניים המוגדרים "יישובי גדר".
- "במחקר של משרד הכלכלה שתומך במתן מענקים אין כלום"
- ההכרעה נדחתה: צוות מיוחד יבחן הקריטריונים למתן הטובות מס ליישובים
- הטבות המס לפריפריה: בורחים מהחלטה
הטבות מוגדלות יינתנו גם ל-13 יישובים בדרום הארץ. כך למשל יזכו תושבי קרית שמונה מצד אחד ותושבי ירוחם, להטבות מס מוגדלות, זאת כפועל יוצא מרצון הממשלה לעודד הגירה ליישובים אלה ולמנוע עזיבה של אוכלוסיה חזקה מתושבי ערים אלה.
לפני כשבועיים דנה הממשלה בהצעת ההחלטה של שר האוצר לפיד למתן הטבות מס לשורה של ישובי פריפריה.
ההצבעה נדחתה לאחר שהשרים העלו שורה של השגות על ההצעה, בהן גם ההשגה על כך שהיא כוללת רשימה של כ-35 התנחלויות מבודדות שיזכו לתמיכה.
לפיכך, הורה ראש הממשלה בנימין נתניהן על הקמת צוות בדיקה שבראשו עמד הראל לוקר מנכ״ל משרד רה״מ וכן שר האוצר לפיד, שבחן את ההצעה. מזכיר הממשלה, אביחי מנדלבליט, היה שותף בצוות.
הצוות המשותף לאוצר ולמשרד ראש הממשלה הותירו כאמור את הצעתו של לפיד על כנה, אך הוסיפו לה רבדים ולפיהם תינתן העדפה בשיעור ההטבה ליישובים בטווח של עד שני קילומטרים מגבולות של מדינות שאין להם הסכם שלום עם ישראל וכן ליישובים עירוניים עיריות ומועצות מקומיות במחוז הדרום.
בשנים האחרונות הוגשו שורה של עתירות נגד מפת הטבות המס המקנות זיכוי במס לתושבי יישובים מסוימים. בעתירות נטען כי רשימת היישובים המוטבים נקבעה לאורך השנים באופן שרירותי ומפלה בהתאם ללחצים פוליטיים. ברשימה המקורית לא הופיעו יישובים ערבים.
בג"ץ הורה למדינה מספר פעמים לקבוע קריטיריונים מסודרים שלפיהם יקבע הרכב הרשימה ולאחר שהמדינה נמנעה מלעשות זאת, נתן המדינה דד ליין לבג"ץ לתקן את הרשימה עד לסוף חודש פברואר ולא יוציא ממנה מספר יישובים שהתווספו בחטא. לפיכך הציע משרד האוצר לקבוע שלושה קריטריונים לכניסת ישוב לרשימת מקבלי ההטבה: מרחק היישוב מהגבול - תשעה ק״מ מגבול הלבנון או שבעה ק״מ מגבול אחר, קריטריון גיאוגרפי-דמוגרפי - לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וקריטריון חברתי-כלכלי.
הקריטריונים החדשים הותירו ברשימה יישובים כמו בית שאן, חצר הגלילית, ערבה תיכונה חבל אילות ועוד. כאשר לרשימה נוספו גם יישובים ערבים. יחד עם זאת, משרד האוצר החליט שהתקציב להטבות המס ייקבע רק בדיונים לקראת 2015 מה שהותיר חוסר וודאות ביחס להיקף ההטבות שינתן. בחלק מהיישובים חששו שהרחבת הרשימה ללא הרחבת התקציב תגרור ירידה בשיעור ההטבות שניתן לכל אחד מהתושבים ביישובי הרשימה. לאור הביקורת הזו הוחלט כאמור שמספר מסוים של יישובים יקבל הטבות מס גדולות יותר ביחס ליתר היישובים ברשימה. מדובר בהטבות הניתנות כנקודות זיכוי לתושבי הישובים ברשימה. ההטבות יכולות להגיע למאות עד אלפי שקלים בחודש והן ניתנות למרות שקיימת מחלוקת ביחס למידת ההשפעה שלהן על הגירה שלילית מיישובים. דו"ח מבקר המדינה קבע בעבר כי ההטבות הללו ניתנות בעיקר לאוכלוסיות חזקות (שמגיעות לתקרת המס) ולכן שורה של המלצות קבעו שבמקום הטבות מס עדיף לתמוך ביישובים מרוחקים באמצעות השקעה בתשתיות ובתעשייה. יחד עם זאת, הטבות המס נחשבות לפצצה פוליטית רגישה ולכן לא ממהרת המדינה לבטל אותן למרות הספק ביחס למידת השפעתן.