צו על תנאי נגד תוכנית משרד התחבורה לרכישת אוטובוסים זרים
בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד תוכנית המשרד בעקבות עתירה שהגישה חברת הארגז, הטוענת כי המהלך יפגע בתעשייה המקומית ויוביל לפיטורי מאות מעובדיה
הרכב של שלושה שופטי בג"ץ, בראשות נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, השופטת עדנה ארבל ופרופ' דפנה ברק-ארז, הוציא היום (ה') צו על תנאי נגד כוונת משרד התחבורה, המקדם רכש של אוטובוסים זרים לתחבורה הציבורית.
- חברת הארגז נגד שר התחבורה: המכרז לרכישת אוטובוסים יוביל לפיטורי אנשים
- משרד התחבורה: תקציב הקמת המטרונית זינק בכ-200% לכ-1.6 מיליארד שקל
- חוק הרישוי: שר התחבורה יוכל לבטל רישיון ליבואן רכב שפגע בתחרות
לטענת העותרת, חברת הארגז, המייצרת את מרכבי האוטובוסים הישראליים, הרכש יפגע בתעשייה הישראלית בכלל ובחברת הארגז בפרט, ואף יוביל לפיטורי מאות אנשים. עוד נטען כי הממשלה הבטיחה בעבר לעודד תעשייה ישראלית, כך שרכש אוטובוסים זרים מהווה לכאורה הפרת הסכם.
בחברת הארגז טוענים כי על בסיס הבטחה שלטונית זו הקים האלוף (מיל') חגי שלום, בעלי הארגז, מפעל חדש ליד קריית מלאכי, בהשקעה של מעל 200 מיליון שקלים.
משרד התחבורה ישיב על הטענות עד ה10 באפריל הקרוב. יצוין כי דו"ח מבקר המדינה מאוקטובר האחרון מתח ביקורת על משרד התחבורה על כך שאינו מקיים מכרזים לרכש אוטובוסים.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "הממשלה עומדת על כך כי לא ניתנה התחייבות שלטונית כל שהיא לחברת הארגז בנושא רכש האוטובוסים ותנמק בתוך חודשיים מדוע אין שום הבטחה שלטונית בנושא. זאת ועוד בג"ץ גם לא התייחס כלל לדברי הבלע והטחת ההאשמות של חברת הארגז כפי שצויינו בעתירה".
לטענת משרד התחבורה בג"ץ לא הוציא כל צו המונע מהממשלה לממש את מדיניותה בנושא רכש האוטובוסים, כך ש"התחרות בענף תימשך. הממשלה החליטה על הפסקת מעורבותה ברכש האוטובוסים במסגרתה תבוטל קרן ההצטיידות של אגד ודן שהתנהלה ללא פיקוח ובקרה וזאת, במטרה לשפר את השירות ולהוזיל את מחירי האוטובוסים. רכישת האוטובוסים במחירים מוזלים יותר תאפשר לאגד ודן להצטייד באוטובוסים נוספים ולשפר את השירות לציבור באופן ניכר. ביטול מעורבותה של הממשלה בקרן ההצטיידות תיושם בתוך זמן קצר", לשון התגובה.
חברת 'צ'יינה מוטורס', המייבאת לישראל אוטובוסים מתוצרת "YUTONG", בירכה על החלטת בית המשפט: " חברות ההרכבה הישראליות הן דואופול רכש האוטובוסים מהן זכה לביקורת נוקבת מצד מבקר המדינה והחלטת בג"ץ מהווה סממן משמעותי לפתיחת שוק התחבורה הציבורית בישראל ותחרות בינלאומית שתוביל להוזלת עלויות לקופת המדינה ולציבור".