ביהמ"ש קבע: אבנר קופל ישלם 7 מיליון שקל לרשות המסים
מדובר בפסק דין שניתן לאחרונה בביהמ"ש המחוזי בבאר שבע והותר היום לפרסום. רשות המסים טענה כי יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר והחברות בבעלותו רוקנו את חברת רב אור, אף היא בבעלותו מנכסים ומאמצעים שאפשרו לה לשלם את חובות המס שלה
- כתב אישום נגד אבנר קופל והפניקס: רימו את רשויות המס
- הכדורסל הישראלי לא ישתנה מלמעלה
- מפרק זמני מונה לסוכנות הביטוח "רב אור" של אבנר קופל
מדובר בהליך ייחודי שבו נקטה רשות המסים, שיוצגה על ידי אמנון שילה מפרקליטות מחוז דרום-אזרחי, במטרה לגבות את חובות המס של חברת "רב אור" שבבעלותו של קופל, מקופל עצמו באופן אישי ומחברה נוספת, בשם ק.מאי המצויה אף היא בשליטתו.
במרכז המחלוקת דרישת תשלום של רשות המסים מלפני כחמש שנים מקופל לסילוק חוב של חברת רב אור שעומד על כ-7.6 מיליון שקל. ברשות טענו כי רב אור העבירה לידי קופל נכסים וכספים וכי לכן עליו לשלם את חובה.
במסגרת ההליך בבית המשפט, טענה עוד רשות המסים כי קופל והחברות "שלחו יד בכספיה ובנכסיה של רב אור, רוקנו אותה לחלוטין מנכסים ומאמצעים שיאפשרו לה לשלם את חובות המס שלה". עוד נטען כי קופל הניע את רב אור לחתום על הסכמי שומה ושומות מס עצמיות בגובה של מיליוני שקלים, בעוד הוא מושך ממנה סכומי עתק. לפי הרשות, קופל והחברות מנסים לחמוק מלשלם לה את הכספים שמשכו מרב אור ומשיכתם כאמור הותירה את רב אור "ככלי ריק".
קופל טען מנגד כי לא מדובר בנכסים או כספים שהועברו כי אם בהלוואות ומשום כך לא מדובר בהעברת כספים מרב אור לקופל ולא התקיימה העברה של נכסים ללא תמורה. עוד לפי קופל, לא נמצאה בטענות הרשות כל בדל של ראיה לפיה הוא נטל נכס מנכסי החברה. לגרסתו, הנכס של רב אור נותר ברשותה ונושיה יכולים להיפרע הימנו על פי הדין במסגרת הליכי חדלות הפירעון המתקיימים נגדה.
"לטעמי", כתבה השופטת נחמה נצר בפסק הדין, "יש יותר מאשר ראשית הודאה מצידו של קופל שהכספים שהועברו, לא היו בגדר הלוואה". לדברי השופטת, קופל פעל במשך שנים רבות לסכל גביית חובות מס בחברת רב-אור, חתם על הסכמים עם מס הכנסה לתשלום מסים בסכומים גבוהים, הגיש שומות עצמיות על חובות מס גבוהים ומנגד פעל לרוקן את חברת "רב אור" מנכסים ומכספים.
באשר לגרסתו בבית המשפט של קופל, קבע בית המשפט כי הייתה זו "עדות מתחמקת, מתחכמת ונפתלת עד מאוד" וכי זו "לא הוסיפה לאמינות טענתו". באשר לגרסתו של קופל על כך שהכספים הוצאו מרב אור כהלוואה, צוין כי ייתכן וגרסה זו "נוצרה בדיעבד" ורק לאחר שהוצאה דרישת התשלום לקופל ולחברות. פסק הדין קובע עוד כי יש איסור לנישום לפעול באופן שיסכל את גבייתו של מס – גם כשמדובר במס שאינו סופי.
קופל עצמו, המיוצג על ידי עו"ד יובל קינן, ביקש למנוע את פרסומו של פסק הדין, והיום (ג') דחה בית המשפט את בקשתו והתיר את הפרסום. השופטת נצר הדגישה בהחלטתה כי קיים אינטרס ציבורי לחשיפת המעשים והוסיפה כי "יש בהחלט מקום לחשוש כי הותרת צו איסור הפרסום, תסייע בידי קופל להמשיך ולהבריח רכוש של החברה החייבת ואף לנסות למלטו מאימת נושי החברה".
יש לציין, כי במקביל להליך זה, הגישה רשות המסים בנובמבר האחרון כתב אישום נגד קופל ומעורבים נוספים. בכתב האישום שהוגש לבית משפט השלום בתל אביב, נטען כי חברת רב אור לא שילמה מס במשך שנים וצברה חובות במיליוני שקלים וכי בכירים מהפניקס שיתפו פעולה עם מעשיו של קופל וסייעו לו לקבל במרמה כספים שעוקלו על ידי רשויות המס. המשפט עודנו מתנהל.
עו"ד יובל קינן, המייצג את קופל, מסר: "פסק הדין כולל קביעות שונות שלא כולן מקובלות עלינו ואנחנו חושבים שבחלקן בית המשפט טעה. אשר על כן הגשנו ערעור לבית המשפט העליון והוא יידרש לשאלות שבמחלוקת".