$
בארץ

חברת החשמל הציבה "דד ליין" לפלסטינים: 4 ימים לתשלום החוב

אף שברשות הפלסטינית מבקשים לפרוס את החוב, המסתכם ב-1.4 מיליארד שקל, בחברת החשמל סירבו לתנאים, ודורשים תשלום מיידי של מחציתו; בתוך כך לכלכליסט נודע כי ההנפקה הציבורית של חברת החשמל תעלה מ-15% ל-20%

ליאור גוטמן 17:0202.03.14

בחברת החשמל, יחד עם הממונה על הפעולות בשטחים, הקימו צוות ייעודי לטיפול בחובות של הרשות הפלסטינית לחברה שנאמדים כיום בכ-1.3 עד 1.4 מיליארד שקל. את הפלסטינים מייצגים נציג חברת החשמל המזרח ירושלמית ונציג משרד האנרגיה ברשות הפלסטינית. לשיחות הצטרף גם נציג מתאם הפעולות בשטחים.

מדיונים מקדימים שנערכו בשבוע שעבר העבירו הפלסטינים שורת דרישות לרבות קבלה של הנחת תעריף לשמל של 3% במקור ולו בשל העובדה שהם מוכרים לרוב הכפרים את החשמל במכירה מרוכזת. בנוסף ביקשו ברשות הפלסטינית לבצע פריסת חוב לתקופה ארוכה כדי שתהיה בידם האפשרות לשלם את החוב.

 

 יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל. התנאי להסכם הוא קבלת המחאות זכות של בנקים זרים כנגד החוב יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל. התנאי להסכם הוא קבלת המחאות זכות של בנקים זרים כנגד החוב צילום: ענר גרין

 

חברת החשמל מנגד סירבה לקבל את התנאים והציבה את יום חמישי הקרוב כ"דד ליין" להסדרת החוב. הבעיה העיקרית של חברת החשמל היא שרואי החשבון שמבקרים את החברה העמידו תנאי משל עצמם ולפיו אם החוב לא יוסדר הוא ירשם בדו"ח החברה כחוב מסופק או כחוב אבוד. לפיכך, חברת החשמל הסכימה לחלק את החוב כך שהרשות הפלסטינית תשלם 50% ממנו מיידית ואת השאר בפריסת תשלומים חודשיים לשנה שלמה, כאשר התנאי להסכם הוא קבלת המחאות זכות של בנקים זרים כנגד החוב ולחילופין חתימה על אפשרות לקיזוז מיידי של החוב מכספי המסים של הרשות הפלסטינית. 

 

בתוך כך, לכלכליסט נודע כי ההנפקה הציבורית של חברת החשמל תעלה מרף של 15% במקור לרף חדש של 20%. המהלך, שצפוי להיכלל במסקנות הסופיות של ועדת יוגב לגיבוש הרפורמה בחברה, יתבצע בשני חלקים כאשר חלקה הראשון של ההנפקה יתבצע במהלך 2015 והשני במהלך 2018. במקור חברת החשמל שאפה להנפיק רק 15% אולם אז התגלה שהנפקה מתחת לרף של 20% יכניס את החברה לרשימת שימור, כלומר הגבלת אפשרות המסחר במניות החברה וברמה נמוכה ממה שהמדינה רוצה לעשות. במשרד האוצר שקלו להיפגש עם הנהלת הבורסה ולנסות ולשכנע אותם שמדובר בהנפקה חריגה של רפורמה חריגה ולכן אפשר לתת אישור חריג למהלך של הנפקה מתחת לרף של 20%, אולם לאחר התייעצות שניה בין חברי ועדת יוגב הכוונה נגנזה.

 

 שר האנרגיה, סילבן שלום. אישר את הדיווח על ההנפקה שר האנרגיה, סילבן שלום. אישר את הדיווח על ההנפקה צילום: עמית שעל

 

שר האנרגיה סילבן שלום אישר את חשיפת כלכליסט על כוונות ההנפקה של חברת החשמל, ואמר: "אני מאמין שאנחנו צריכים להפוך את חברת החשמל לחברה ציבורית, או על ידי הנפקת מניות, או על ידי הנפקת אגרות חוב להמרה נקבל החלטה דרמטית בנושא הרפורמה שאנחנו מתכננים לעשות בחברת החשמל, באמצעות ועדת יוגב. הוועדה כבר עומדת להגיש את המסקנות כאשר היעד הוא ברור - הפעם זה לא יהיה מס שפתיים".

 

למרות התוכיות הגדולות, וועד עובדי חברת החשמל מתנגד נחרצות להנפקה בכל רמה כל שהיא. החשש העיקרי הוא שברגע שהחברה תהיה "שקופה יותר לציבור" מעבר לרמה שהיא עכשיו כל ניסיון למנוע משיכה של נכסי הוועד, לרבות את הכספים שמוחזקים בקרן הנאמנות הסודית שמכילה 1.7 מיליארד שקל, יתקל בביקורת ציבורית וסנקציות עתידיות שישפיעו על החברה. שר האנרגיה שלום אמור לפרסם את מתווה הרפורמה כבר השבוע שלאחריו יכנסו הצדדים - הנהלת החברה, ההסתדרות וועד העובדים - למו"מ אינטנסיבי שאמור להסתיים עד אוקטובר 2014.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x