מבקר המדינה: התנהלות לקויה של משרד הביטחון סביב העברת בסיס חיל האוויר מלוד
על פי הדו"ח, משרד הביטחון מבזבז כספי מסים ומזהם את הקרקע בניסיון כושל לחסוך כסף. מהלך זה מעכב כבר שנים את פינוי הבסיס וניקוי הקרקע
מבקר המדינה, יוסף שפירא, חושף התנהלות לקויה של משרד הביטחון, משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל, סביב העברת בסיס חיל האוויר מלוד והעברתו לרשות מקרקעי ישראל.
- מבקר המדינה: משרד הביטחון לא מגן על המצאותיו באמצעות פטנטים
- מבקר המדינה: ארגון נכי צה"ל החליט על הקמת בית הלוחם באשדוד ללא הסבר הגיוני
- מבקר המדינה: מערכת הביטחון מעכבת תשלומים לספקים בעלות של כ-3 מיליארד שקל
ב-2008 חתמו משרד האוצר, משרד הביטחון, ורשות מקרקעי ישראל על הסדר לפיו יפונה בסיס חיל האוויר מלוד (שטח של כ-1,500 דונם) באופן מלא (כולל פירוק המבנים הקיימים) עד סוף 2009. בהסדר נקבע כי אם יהיה צורך בשיקום סביבתי הוא יעשה על ידי משרד הביטחון במימון של 85% משרד האוצר ו-15% משרד הביטחון. התעשייה האווירית ורשות שדות התעופה מנהלות משא ומתן עם רשות מקרקעי ישראל כבר מ-2005 על קבלת חלק מהשטח המדובר לידיהן מרשות מקרקעי ישראל (המעבר הצפוי היה מתוכנן כבר מ-2002).
בינואר 2009 הנחה משרד הביטחון את חיל האוויר להקפיא כל פעילות הנוגעת להריסת מבנים ותשתיות בבסיס בשל העדפה להחזיר את הקרקע לרשות מקרקעי ישראל כמו שהיא. בעקבות החלטה זו הפסיק חיל האוויר את סקר הקרקע שהחל לבצע וזאת למרות ממצאי סקר גז קרקע מסוף 2008 שהצביע על זיהום קרקע בכל האזורים שנבדקו, ועצר את כל תהליך פינוי השטח. מהלך זה נועד לחסוך כסף למשרד הביטחון כסף ובתמורה הוא רצה לפצות את רשות מקרקעי ישראל כלכלית. למרות שבסוף דצמבר 2009 העביר חי"א את יחידות מהשטח, כפי שנדרש, עדיין לא מסר משרד הביטחון את השטח לרשות מקרקעי ישראל.
במשך כל תקופת הזמן המדוברת עד היום, נמצאים משרד הביטחון, רשות מקרקעי ישראל, רשות שדות התעופה והתעשייה האווירית במגעים להעברת השטח. נכון למרץ 2013 משרד הביטחון טרם העביר את השטח לרשות מקרקעי ישראל, כפי שנקבע בהסדר, הותיר בו מבנים ותשתיות מסוגים שונים וכאמור לא פעל לניקוי הקרקע שזוהמה במשך שנים של הפעלת הבסיס.
משרד הביטחון פעל, לדבריו, להחזיר את שטח הבסיס כמו שהוא כדי לחסוך במשאבי המדינה, אולם הוא לא בחן את מכלול המשמעויות הנובעות מכך ובפועל גרם לאי עמידה בהתחייבויות משרד הביטחון, משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל. מהלך זה מעכב כבר שנים את פינוי הבסיס וניקוי הקרקע. האבסורד הגדול הוא שמכיוון ומדובר בגופים וחברות ממשלתיות, בכל מקרה המימון של פינוי הבסיס וניקוי הקרקע יגיע מכספי המסים, כך שהעיכוב בטיפול בזיהומים בקיימים בשטח בסיס, שמביא לגידול בעלויות אלה שגם הם יהיו מכספי משלם היסים, ולהחמרת הנזק הסביבתי בשל התפשטות הזיהום ולחלחולו למי התהום.
ממשרד הביטחון נמסר, "מערכת הביטחון פעלה ופועלת להשבת הקרקע לרשות מקרקעי ישראל, תוך השקעת משאבים רבים בפינוי וניקוי המחנה לרבות טיפול אקולוגי נאות במפגעי אסטבסט. חשוב לציין כי רשות מקרקעי ישראל חתמה על הסכם העברת הקרקע לרשות שדות התעופה, ללא תיאום או עדכון מערכת הביטחון. לפיכך, כל הנוגע להמשך הטיפול בקרקע שהוקצתה לרשות שדות התעופה, איננו באחריות מערכת הביטחון. באשר לקרקע של התעשייה האווירית, בימים אלו מבצע משרד הביטחון בסיוע פיקוד העורף, חיל האוויר וקבלנים פרטיים, עבודות רבות בשטח המחנה, על מנת לנקות את חלקה של התעשייה האווירית".