$
בארץ

מבקר המדינה: משרד הביטחון לא מגן על המצאותיו באמצעות פטנטים

על פי הדו"ח, משרד הביטחון אינו יודע כמה המצאות נוצרו בפיתוחיו במהלך השנים, מאיזה סוג הן, היכן נמצאים נכסים אלה, מה שוויין ואם יכול להיות לו בהם עניין מסחרי

עמרי מילמן 16:0012.03.14

למערכת הביטחון קניין רוחני בתחומים שונים, עיקרם מפותחים תחת מערך המחקר והפיתוח, אך ישנם גם נכסים בתחומים שונים נוספים. מבקר המדינה, יוסף שפירא, מצא כי משרד הביטחון לא מגן על המצאותיו באמצעות פטנטים, אינו ממפה את הידע שנצבר ביחידות השונות ואין לו תמונה מלאה בנוגע לפעולות התעשייה בידע המוגדר כשלו. 

לפי הדו"ח, משרד הביטחון אינו יודע כמה המצאות נוצרו בפיתוחיו והזמנותיו במהלך השנים, מאיזה סוג הן, היכן נמצאים נכסים אלה, מה שוויין ואם יכול להיות לו בהם עניין מסחרי. אין כל רישום של זכויות יוצרים השייכות לצה"ל ולמשרד הביטחון וגביית תמלוגים בגינן, אין כל רישום של נכסי הקניין הרוחני בדוחות הכספיים של משרד הביטחון.

 

יוסף שפירא מבקר המדינה יוסף שפירא מבקר המדינה צילום: עמית שאבי

 

כך למשל, המשרד אינו דורש מגופים שעושים שימוש בתורות לחימה או מפתחים על בסיסן מוצרים כל אישור מלבד אישור בטחוני, וכך הוא נמנע למעשה ממימוש הזכויות הכלכליות שלו על התו"ל שהוא עצמו או צה"ל פיתחו.

 

בעוד החקיקה בעניין הפטנטים של הצבא נחקקה כבר ב-1969, רק ביולי 2012 מונתה ועדת אמצאות, כנדרש בחוק. כך שהדרישה כי חיילי צה"ל ועובדי משרד הביטחון ידווחו על המצאותיהם במסגרת שירותם במטרה להגן על הקניין הרוחני הגלום בפיתוח שלהם, לא התקיימה, שכן רק ב-2012 מונתה הוועדה אליה היה צריך להביא את עניינם.

 

אגף החשב הכללי, כאחראי על ניהול נכסי המדינה, אחראי גם על ניהול הנכסים הבלתי מוחשיים. לכן פרסמה ב-2011 החשבת הכללית הוראה בנושא "ניהול תוצרי ידע" שהחליפה הוראת שעה דומה מ-2006 לפיה על משרדי הממשלה לתאם ולהביא לאישור החשכ"ל "כל פעולה הקשורה בניהול תוצרי הידע".

 

מדו"ח מבקר המדינה עולה כי משרד הביטחון לא פנה לחשב הכללי לא בהתאם להוראת 2006 ולא בהתאם להוראה העדכנית. אך גם החשב הכללי לא ערך אף בדיקה במשרד הביטחון לוודא את ביצועה של הוראה זו. יתרה מכך, המבקר מצא כי במהלך השנים האלו, לא ערך אגף חשכ"ל בדיקה במשרד הביטחון או במשרדי ממשלה אחרים לוודא את ביצועה של הוראה זו, למעט משרד הבריאות.

 

ממערכת הביטחון (צה"ל ומשרד הביטחון) נמסר בתגובה: "מערכת הביטחון לומדת את עיקרי דו"ח המבקר ותפיק את הלקחים הנדרשים. שמירה על זכויות הקניין הרוחני של משרד הביטחון משולבת במרבית עסקאות פיתוח אמצעי הלחימה המבוצעות ע"י משרד הביטחון במוסדות המחקר ובתעשיות הביטחוניות במדינת ישראל. בעסקאות ייצוא בטחוני, שעניינן מכירת מוצרים (לא העברת ידע שפותח במימון המשרד), גובה משרד הביטחון נתח מוגדר וקבוע מתוך סך המכירות של התעשיות הביטחוניות. משרד הביטחון, בהנחיית מנכ"ל המשרד, אלוף (מיל') דן הראל, יפרסם בקרוב הוראה מחייבת לנושא הקניין הרוחני, שבמסגרתה יחל הסדר גביית תמלוגים בשיעור כוללני על כל עסקה ביטחונית, שבה מועבר ידע שפותח במימון המשרד לצד ג'. בנוסף, הנחה מנכ"ל משרד הביטחון להקים ועדה חיצונית, שתורכב מאנשי מקצוע ממערכת הביטחון והמגזר הציבורי, שתפקידה יהיה לבחון האם יש פוטנציאל כספי, ומה היקפו הגלום, במקרים שבהם קמות או עשויות לקום מהמדינה זכויות קניין רוחני הן ביחס לנכסים המיוצרים ומפותחים או מומצאים ע"י המדינה. יודגש כי נושא מיצוי זכויות הקניין הרוחני של ארגונים ציבוריים מוסד רק לאחרונה בהוראה של החשב הכללי באוצר".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x