$
מחפשי עבודה

יתרון הגיל: הכירו את החברות שמחפשות דווקא עובדים מבוגרים

במציאות שבה אחרי גיל 45 שנת הלידה בקורות החיים הופכת להיות מכשול, הניסיון הופך עבור מעסיקים רבים ל"כישורי יתר" וזמן חיפוש העבודה מתארך משמעותית - יש חברות שמעדיפות לגייס דווקא את אלו שכבר עברו דבר או שניים בחיים

מעין מנלה 08:0615.03.14
אחרי גיל מסוים, עובדים בישראל מקבלים את ההגדרה הבעייתית "עובדים מבוגרים". גיל 45 נחשב בדרך כלל הגיל שבו מסלול הקריירה משתנה ומכוח אדם אטרקטיבי, עובדים, מוכשרים ככל שיהיו, הופכים להיות לא רלוונטיים. פתאום שנת הלידה בקורות החיים הופכת להיות מכשול, הניסיון הופך לנטל של "כישורי יתר" וכאשר מקום עבודה מתואר במילים "סביבת עבודה צעירה ודינאמית" המשמעות היא שדלת הכניסה סגורה בפני "המבוגרים". במציאות הזאת, ישנן חברות שדווקא רואות בגיל יתרון.

אם מגיעים שני מועמדים למשרה אשר לשניהם אותה השכלה, האחד בן 25 והשני בן 45, כמעסיק הנטייה תמיד תהיה להעדיף את האדם שצבר ניסיון משמעותי, אומר גווידו פרדו רוקואס, נשיא פיליפס ישראל ומנכ"ל פיליפס Healthcare. "אדם שהתמודד במהלך הקריירה שלו עם כמה אתגרים די דומים, ויודע להצביע על כיוון פעולה מסויים כי בו יש סיכוי להצליח גורם לכך שעלות המוצר תהיה נמוכה יותר, היכולת להפיץ אותו תהיה טובה יותר ומבחינה זו בהחלט יש יתרון לניסיון", הוא אומר. בנוסף, בתחום הפעילות של פיליפס, הניסיון של להעביר פרוייקט מהפיתוח לייצור מאוד חשוב. "אם מישהו ימציא מוצר מאוד נחמד אבל הוא לא בר יישום, זה מתאים אולי לסביבה אחרת אבל לא לנו, כי אנחנו רוצים להביא רווחה כללית ולא רק המצאות", הוא אומר.  

גווידו פרדו רוקואס גווידו פרדו רוקואס צילום: באדיבות פיליפס

 

ההבדל בין מבוגר לזקן

 

ניסיון מקצועי, ובמיוחד ניסיון ספציפי, מהווה כמובן יתרון בתחומים מסויימים, אבל ישנם מעסיקים שחוששים שעובד מבוגר הוא כזה שכבר ראה הכל, שבע, עייף, איבד את המוטיבציה והשאיפות. "הוכח לנו שזה בדיוק הפוך", אומר יואב בן יקר, מנכ"ל קבוצת טלכלל, "הגיעו אלינו כמה עובדים מבוגרים וראינו את האיכויות, המסירות והאכפתיות והבנו שיש פה הזדמנות כמעסיק לקחת אנשים טובים שרוצים לעבוד". הוא מגדיר "עובדים מבוגרים" כבני 50 ומעלה ולדבריו, הקבוצה שבראשה הוא עומד מעדיפה באופן מפורש להעסיק אוכלוסיה מבוגרת. "בהתחלה חשבנו להתמקד בסטודנטים, הצעירים, אבל הם רואים בכל מקום עבודה תחנת ביניים. העובדים המבוגרים מחפשים את היציבות, הם מחזיקים מעמד במקום העבודה הרבה זמן ויודעים לעריך אותו", הוא אומר.

 

סוג המשרות שעבורן מייעדים עובדים מבוגרים בטלכלל הוא עבודה במוקדי שירות ופעילות של קידום מכירות בשטח. עם זאת, במשרות הפיתוח הם מעסיקים אך ורק צעירים. "בעולם האינטרנט שרץ בקצבים מטורפים יותר קשה לעובדים המבוגרים להשתלב ולכן אנחנו מכוונים יותר לנושא השירותי, מכירתי, טלפוני", אומר בן יקר.

יואב בן יקר יואב בן יקר צילום: אוראל כהן

 

התפיסה הזו, לפיה עובדים מבוגרים אינם יכולים להשתלב בתפקידי פיתוח, מכיוון שהם כבר מקובעים בדרכי עבודה וחשיבה, אינם לומדים מהר או שאינם יכולים לתרום לחדשנות בחברה, היא רק סטיגמה, אומר פרדו רוקואס. "מבוגר שלא מבין שהוא צריך להתחדש כל שנה, להמשיך בהכשרות ולהבין שהעולם ממציא דברים חדשים כל יום - הוא זקן. אבל מבוגר שמפנים שהעולם מתפתח בקצב מהיר ולכן הוא במרדף מתמיד אחרי הידע הכי עדכני, ולזה הוא מוסיף יכולות שאיתן הוא נולד והשכלה שהוא רוכש כל הזמן - זה דבר שאני מאוד מעריך". לדבריו, אדם שמפסיק להתפתח, ללמוד ולהתחדש הוא אדם ש'מזדקן'. "אנחנו מקפידים מאוד שאנשים לא יזדקנו לנו בעבודה, וזה התפקיד של המנהלים. באנגלית יש את הביטוי "עץ מת" (Dead wood), אפשר להיות כזה גם בגיל 32, אם מסיימים את הלימודים ומפסיקים להתפתח וללמוד אז עסוקים בהתנוונות", הוא אומר.  

 

שנה וחצי למצוא עבודה

 

הסטיגמה לגבי עובדים מבוגרים בהחלט קיימת, והסטטיסטיקה מראה שקשה להם יותר למצוא עבודה. לפי נתונים של הביטוח הלאומי שפורסמו ב"כלכליסט" כ־30% מבני ה-45 פלוס חיפשו ב-2012 עבודה יותר משנה לאחר שכבר הסתיימה תקופת הזכאות שלהם לדמי אבטלה - תקופה של שנה וחצי. נתונים עדכניים של חברת אתוסיה לגבי תחום ההייטק מראים כי משך החיפוש אחר משרה של עובדים מעל גיל 47 ארוך משמעותית מזה של עובדים צעירים. בעוד שלעובד בין 35 ייקח בממוצע 9 שבועות למצוא עבודה, עובד בן 45 יחפש עבודה במשך 20 שבועות. עובד בן 50 כבר יצטרך 7.5 חודשים כדי למצוא משרה שאינה בכירה וכמעט 10 חודשים למשרה בכירה.

 

ההבדל בין עובד מבוגר לעובד "זקן", ההבנה שצריך להתחדש ההבדל בין עובד מבוגר לעובד "זקן", ההבנה שצריך להתחדש צילום: shutterstock

 

"אני חושבת שזה יותר קשה לאנשים מבוגרים למצוא עבודה. נתקלתי במספר אנשים שבאו לראיונות ואמרו שעברו כבר כמה מקומות עבודה ופסלו אותם בר בשלב קורות החיים או הראיון בגלל הגיל. אני לא מצליחה להבין את זה כי מבחינתי מדבר באנשים שכבר עברו כברת דרך, הם מיושבים, בעלי משפחות, העבודה חשובה להם והם רואים בה מקום לטווח ארוך ולא אפיזודה זמנית. אני באופן אישי שמחה לקבל אנשים כאלה שהעבודה מאוד חשובה להם", אומרת עדי חיים, מנהלת משאבי אנוש בזאפ גרופ, בה כ-28% מעובדי החברה הם בני 45 ומעלה.

 

יהודה בן יעקב עבד בהייטק וכשהתקרב לגיל 40 הוא ראה את המצב סביבו והחליט לעשות מעשה. הוא הקים את המיזם העסקי-חברתי StartAppist שמיועד לאנשי הייטק ושיווק מעל גיל 45 שמצאו עצמם מחוץ למעגל העבודה. "מדברים על 50% מבני ה-45 ומעלה יוצאי הייטק שלא עובדים, והסטטיסטיקה אומרת שמחצית מהם גם לא ימצאו עובדה", הוא אומר. המיזם מציע לאנשי ההייטק להשתתף ללא עלות בקורס פיתוח אפליקציות מובייל מבית ג'ון ברייס מכללת הי-טק, שיאפשר להם להשתלב ב'חממת פיתוח האפליקציות' של המיזם ולהיות שותפים לרווחים שיושגו מהאפליקציות שיפותחו על ידו. ההכנסות מהמיזם מתחלקות באופן שיתופי בין המשתתפים.

יהודה בן יעקב יהודה בן יעקב

 

"הבנתי שאם אשאר בעולם התאגידי אז העתיד שלי לא יהיה שונה משל חברי ולכן כדאי לי לנסות לפתוח סטארטאפ, עניין מאוד לא פשוט. אם לא מכירים אותך מאד קשה לגייס כסף. אני מכיר אנשים רבים עם ניסיון וקורות חיים מרשימים שלא מצליחים למצוא עבודה. הם נכנסים למעגל של ייאוש, וחשבתי, למה שלא נרתום את האנשים האלו כדי לייצר 100 אפליקציות שחלק מהן יוכלו להצליח. הרעיון הוא להכשיר את האנשים האלה לפיתוח אפליקציות לסלולר, תחום שאולי לא נגעו בו בעבר", הוא מספר.

 

"השוק השתגע"

 

הבעיה של עובדים מבוגרים למצוא עבודה קשורה גם לדעות קדומות של המעסיקים אבל גם לגורמים כמו דרגת בכירות, שכר וציפיות. "אני יכול להעיד על עצמי שכאשר חיפשתי עבודה מהר מאוד ירדתי גם בדרישות השכר וגם בדרגת המשרה מאוד מהר. חיפשתי רק עניין. אני מניח שזה כך אצל כולם ובאיזשהו שלב גם דרישת העניין יורדת", אומר בן יעקב.

 

לדברי פרדו רוקואס השכר הוא לא חסם, לפחות מבחינתו, להעסקת עובדים מבוגרים. "אם אדם מביא למקום עבודתו ערך יותר גבוה אני מעדיף לשלם יותר ולקבל את הערך הגבוה הזה. ידוע שלמשל אצל אנשי תוכנה יש התפלגות מאוד רחבה של היכולות שלהם ושעדיף תכנת טוב על פני שני תכנתים גרועים. שווה לי לשלם יותר עבור ערך. לא אקח עובד כי הוא יותר זול, יכול להיות שאחרים כן, אבל לא בתעשייה שלנו ולא בתעשיית הייטק מצליחה".

 

חסם נוסף שעומד בפני העובדים המבוגרים שמוצאים את עצמם מחוץ לשוק העבודה הוא הטייטל, דרגת הבכירות. באופן טבעי ככל שהתפקיד שמחפשים בכיר יותר כך ישנן פחות משרות פנויות וקשה יותר למצוא מקום עבודה. "נניח שהיום בפיליפס ידפוק בדלת מנכ"ל של חברה אחרת ויחפש עבודה, אני מאוד אעריך את הניסיון שלו, אוכל להציע לו תפקידים רבים, אבל אם הוא יתעקש להיות מנכ"ל, יהיה לי קשה למצוא לו תפקיד", אומר פרדו רוקואס. הוא ממליץ לבני 45 פלוס להצהיר בקורות החיים שהם מעוניינים להתחיל במסלל חדש שמתחשב בניסיון שצברו אך לאו דווקא בדרגה מסויימת אליה הגיעו.

 

אינפלצית התארים תקפה במיוחד לחברות קטנות וסטארטאפים. אדם שניהל ארבעה אנשים בסטארטאפ וקיבל את התואר VP, ייאלץ למשל להסתפק בתואר צנוע יותר בחברה גדולה שבה צוות מונה 70 עובדים. "אדם שמחפש את האתגר הבא שלו, אני יכול להבין שהוא מחפש עניין וגמול הולם לנסיון שצבר, אבל מרדף אחרי תארים לא נמצא בערכים שאני מחפש אצל עובד", אומר פרדו רוקואס. לדבריו אם אדם שמחפש עבודה לא מוכן לרדת בדרגת הבכירות אפילו באופן זמני לתפקיד אחר כדי לצמוח ממנו - הוא מצמצם את ההיצע.

 

"אני חושב שהשוק השתגע. הרבה מאוד אנשים אנשים מבינים שהשוק השתנה, כי הטכנולוגיות שהם מכירים, המעמד שגיעו אליו והמשכרות הגבוהה הם הגורמים שבגללם לא מעסיקים אותם. לכן הם מחפשים ניסיון בדברים חדשים", אומר בן יעקב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x