מכון הייצוא: מתחזקת התלות של ישראל ב-10 היצואניות הגדולות
חברות כמו אינטל, טבע וכיל, ריכזו לראשונה ב-2013 את רוב הייצוא הישראלי; רמזי גבאי: "הנפגעים העיקריים הם היצואנים הקטנים והבינוניים ועל הממשלה לדאוג להם"
10 היצואניות הגדולות של ישראל (חברות כמו אינטל, טבע, כיל, החברות הביטחוניות ועוד) רק מגדילות את משקלן הקריטי במשק הישראלי. לפי ניתוח של מכון היצוא שפורסם הבוקר (א'), 10 החברות האלה ריכזו לראשונה ב-2013 את רוב הייצוא הישראלי, וחלקן בייצוא מישראל עמד על 50.5%. זאת, לעומת נתח של 48.5% מכלל הייצוא ב-2012, וחלק של 47.5% מכלל היצוא בשנת 2011.
- דעיכה ביצוא הישראלי: היצואנים משלמים על הטעויות של חברת חשמל
- יו"ר מכון היצוא: תרבות האקזיט מונעת היווצרות חברות ענק
- השמחה הייתה מוקדמת: היצוא הישראלי עובר למגמת קיפאון ב-2013
כאשר בוחנים את ההיקף הכספי של הייצוא מישראל לא יהלומים בשנת 2013, רואים כי 10 הגדולות הגדילו את היקף הייצוא שלהן ב-8.6%, והגיעו להיקף יצוא של 23.9 מיליארד דולר, כאשר שאר היצואנים במשק רשמו קיפאון בייצוא שנותר על 23.4 מיליארד דולר.
יו"ר מכון היצוא רמזי גבאי: "הגידול המואץ בייצוא החברות הגדולות ובמשקלן מסך הייצוא בשנים האחרונות, הביא לתלות הולכת וגוברת בסקטור קטן ומצומצם במשק הישראלי, בעל השפעה דרמטית על קצב צמיחת הייצוא של ישראל ועל צמיחת המשק כולו. על היצואנים הישראלים להתמודד עם איומים מבית ומחוץ: שקל חזק השוחק באופן עקבי את הכנסותיהם ויכולת התחרות, לצד סביבה תחרותית קשה מצד שווקי אירופה ואסיה, רגולציה, בירוקרטיה וחסמי סחר רבים המוטלים על ידי הממשלות. הנפגעים העיקריים הם היצואנים הקטנים והבינוניים, המתקשים להתמודד עם האתגרים הרבים העומדים בפניהם ולמעשה מנהלים מאבק יומיומי על הישרדותם. על הממשלה לקבוע יעדים ברורים לקידומם של יצואנים קטנים ובינוניים, כחלק מניהול סיכונים נכון".