על סף הסכם: עסקת הגז בין וודסייד לשותפות לווייתן צפויה להיחתם בתוך שעות
הערב צפויות שותפות מאגר לווייתן וחברת האנרגיה האוסטרלית לחתום על הסכם, לפיו תרכוש וודסייד 25% מהמאגר עבור כ-2.71 מיליארד דולר. קודם לכן העניק משרד התשתיות את שטרי החזקות ברישיונות, אשר סללו את הדרך לקראת העסקה
עסקת הענק מגיעה לישורת האחרונה: חוזה האנרגיה הענק בין וודסייד האוסטרלית לשותפות לוויתן ייחתם בשעות הקרובות. מעמד החתימה ייערך הערב בירושלים בנוכחות נציגי השותפות נובל אנרג'י, דלק ורציו ונציגי החברה האוסטרלית. במסגרת העסקה תרכוש וודסייד 25% במאגר לווייתן תמורת כ-2.71 מיליארד דולר.
- עסקת הגז: בוודסייד ממשיכים להיאבק על הטבות מס עד הדקה ה־90
- עשרות מפגינים בר"ג נגד חתימת עסקת הגז בין שותפות לווייתן לוודסייד
- רגע לפני החתימה עם וודסייד: תשובה נפגש עם גילה כדי לסכם פטור מהסדר כובל ל"לווייתן"
מוקדם יותר היום העביר משרד התשתיות לבעלי הזכויות ברישיונות את שטרי חזקות להפקה ולפיתוח של גז טבעי בשטחי הרישיונות.
מדובר למעשה ברישיון הפקת הגז ומכירתו לתקופה של 30 שנה. השטר היה אמור לעבור אתמול (ד') אולם הצדדים התווכחו על היקף ההולכה הרצוי למשק. מדובר בשני שטרות, אחד לכל רישיון ("רחל", "עמית") בשטח המאגר.
קודם לכן ניהלו נציגי וודסייד מגעים מול רשויות המס כדי לסגור קצוות שיאפשרו הקטנת חבות מס על פיתוח ורכישת ציוד באמצעות הכרה במתווה פחת מואץ על הציוד שידרש להפקת הגז.
עיון בשטרי החזקות מגלה כי השותפויות יגישו תוך שישה חודשים תוכניות פיתוח. אלו יכללו אבני דרך ולא ישמיטו את הפן הסביבתי. קצב ההפקה המבוקש הוא כ-1.4 מיליון מ"ק גז טבעי לשעה, כמות שגדולה ב-40% מצורכי המשק כפי שמשרד האנרגיה העריך אותם. הסיבה - רצון משרד האנרגיה להכניס שחקן חדש שיוכל להשתמש בצנרת במקרה הצורך. השותפויות יפקידו ערבות של 100 מיליון דולר לפי אבני דרך מוגדרים וביחס לפיתוח.
עוד נקבע שכל מכסת ייצוא תדרוש אישור מראש, מה גם שבמצב של מחסור של גז בישראל, אם לבעל החזקה יש באותה עת יכולת אספקה שאינה כפופה להתחייבות מכירה על-פי חוזה בר תוקף, ייתן בעל החזקה עדיפות לצרכי המשק המקומי.
מנכ"לית משרד האנרגיה אורנה הוזמן-בכור אמרה כי "בעת גיבוש תנאי החזקה ראה המשרד לנגד עיניו את טובת המשק, את צרכיו העתידיים ואת הפיכתו למשק חזק, יציב ובלתי תלוי. משק חדש מתפתח כעת תחת ידינו, ואנו בונים אותו בזהירות, באחריות ותוך ראייה מקיפה וכוללת. בעקבות הענקת שטר החזקה יוכלו צרכנים רבים ונוספים להתחבר לגז הטבעי ויוכלו להוזיל את עלויות האנרגיה שלהם בצורה משמעותית. לכך יתלוו גם קידום, הכשרת והעסקת עובדים ישראלים בתחום".
בעוד שותפות לוויתן שאפה למתווה פיתוח של צרכי המשק בלבד (7-9 מיליארד מ"ק לשנה) המדינה ביקשה לשלש את היקף ההעברה. הפתרון המסתמן הוא העברה של 150-130 אחוזים מהביקוש בשוק. נושא החיבור לחוף הישראלי, בטרם יתבצע ייצוא, לא יוזכר, ככל הנראה, בשטר החזקה ולו בשל העובדה שבהחלטת הממשלה מיוני האחרון צויין שהיא מחייבת את החיבור בכל מקרה את תנאי הרישיון.