חברי אגד יתבעו 300 מיליון שקל מאיירפורט סיטי בשל השתלטותה על נצבא ומשגב
בצעד תקדימי אישר בית המשפט למאות חברי אגד לתבוע בבוררות כספים מהחברה, לאחר שזו רכשה את מניות נצבא ומשגב, שהוחזקו על ידי החברים. לטענתם, כתוצאה מהמכירה הם לא קיבלו את מלוא התמורה
בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר אתמול (ג') בצעד תקדימי למאות חברי אגד לתבוע בבוררות כספים המגיעים להם מהשתלטותה של חברת איירפורט סיטי על נצבא ומשגב באמצעות רכישת מניותיהם. תביעת הבוררות של אותם מאות חברי אגד צפויה להסתכם ב-300 מיליון שקל.
- חברים יש רק באגד חברות אין
- פחות חברים באגד: הקואופרטיב יפטר 172 עובדים
- באגד יוצאים לפנסיה אחרי 6 שנות עבודה; דן מבצעת רכש מבלי לקיים הליך תחרותי
"חברי אגד מהווים 'צד שקוף' להסכם, שקוף אך עדיין צד", כתבה השופטת יהודית שבח בהחלטתה. מדובר בתובענה שהגישו 358 חברי וגמלאי אגד בדצמבר האחרון לבית המשפט המחוזי בתל אביב, באמצעות עו"ד צחי הורוביץ. חברים אלו היו מבין 4,200 שהחזיקו בכ-63% ממניות נצבא.
ביוני 2006 נכרת הסכם משולש בין נצבא, איירפורט ומשגב (הנשלטת על ידי נצבא - זש"ל), שבמסגרתו השתלטה למעשה איירפורט על נצבא, כשרשכה את מניותיה, שהוחזקו על ידי החברים, ואת מניות משגב תמורת 406 מיליון שקל. עו"ד אורי ברימר, יועצה המשפטי של נצבא, מונה על ידי החברות כנאמן לביצוע ההסכם.
בתובענה שהוגשה טענו חברי אגד, אותם בעלי מניות בודדים, כי כתוצאה ממכירת נכסי נצבא נוצרה יתרת זכות עודפת ולכן מגיעה להם תוספת תמורה. חלק מהתובעים אף טענו כי כלל לא קיבלו תמורה כשלהי, אף זו המוסכמת עבור מניותיהם. על כן, כך לפי תביעתם, יש לאפשר להם לתבוע את החברות ואת הנאמן בבוררות.
איירפורט סיטי" "בעלי המניות הבודדים אינם צד בהסכם"
מנגד, טענו איירפורט, נצבא ומשגב כי "בעלי המניות הבודדים" אינם צד להסכם. לפי גרסתם, הצדדים להסכם כלל לא התכוונו לראותם כחלק מההסכם ולאפשר להם להתדיין בבוררות עמם ומשכך הם אינם יכולים לכפות עליהם הליך בוררות. עוד צוין, כי במידת הצורך ניתן לפנות למימוש הזכויות דרך הנאמן שמנה להסכם. לשיטת החברות מדובר בתביעה מופרכת משאותה יתרה עודפת נאכלה על ידי חובות.
בהחלטה שניתנה אתמול על ידי השופטת שבח מצוין כי אין חולק כי ההסכמה להתקשר בהסכם בוררות היא יסוד מרכזי במוסדר הבוררות וההלכה היא כי על הסכמה לבוררות להיות ברורה וחד משמעית. "עם זאת", כך נכתב, "גלוי וידוע הוא שבמקביל לכלל בסיסי זה, קיימים חריגים לא מעטים המאפשרים לצרף לבוררות, אף בעל כורחו, גם את מי שלא הביע את הסכמתו המפורשת לקחת חלק בהליך הבוררות".
"בעלי המניות היחידים הם למעשה הדמות המרכזית בהסכם המשולש", הוסיפה השופטת, "שהרי הליך מכירת מניותיהם לאיירפורט, הוא לב לבו של ההסכם, שכן משגב ונצבא לא מכרו לאיירפורט דבר. הוצאה מן ההסכם את בעלי המניות היחידים - מרוקנת את ההסכם מכל תוכן. לולא הסכימו בעלי המניות למכור את מניותיהם במחיר המוסכם, ההסכם המשולש היה נותר עקר, חסר משמעות ומשולל כל תוכן הסכמי ונפקות מעשית".
לפי בית המשפט, ניתן לומר שמכוח היותם של בעלי המניות נושא הההתקשרות, ניצבים בעלי המניות היחידים מעבר לכתפיה של נצבא החתומה על ההסכם, "ובכך מהווים הם 'צד שקוף' להסכם, שקוף אך עדיין צד".
משכך, קבע בית המשפט כי חברי אגד רשאים לברר את תביעתם בהליך בוררות, תוך שהיא מאפשרת לצדדים להגיע להסכמה בדבר זהות הבורר בתוך עשרה ימים. החברות ישלמו לתובעים הוצאות משפט בגובה 10 אלף שקל.