ועדת אלאלוף שוקלת להוציא את דו"ח העוני מביטוח לאומי
לכלכליסט נודע כי הוועדה למלחמה בעוני עשויה להמליץ להעביר את האחריות לחיבור הדו"ח לגוף ממשלתי אחר, למשל הלמ"ס, כדי שביטוח לאומי לא ייתפס בציבור כאחראי לפערים החברתיים
הוועדה למלחמה בעוני שוקלת להמליץ על הוצאת האחריות לכתיבת דו"ח העוני השנתי מידי המוסד לביטוח לאומי ולהעבירו לגוף ממשלתי אחר, למשל הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. ל"כלכליסט" נודע כי בישיבות הסגורות של הוועדה נשקל להכניס את ההמלצה כחלק משינוי בקביעת האחריות הממשלתית לטיפול בעוני.
- ועדת אלאלוף תדחה את פרסום מסקנותיה לאמצע חודש מאי
- ועדת אלאלוף: להעלות קצבאות ילדים ב-2 מיליארד שקל בשנה במהלך עשור
- "אני לא בטוח שהמדינה יודעת להתמודד עם הצרכים המידיים של העניים"
יו"ר הוועדה אלי אלאלוף אמר בדיוני הוועדה כי ישנה בעיה בטיפול הממשלתי בעוני, מכיוון שביטוח לאומי הוא למעשה הגוף הממשלתי היחיד שפועל באופן ישיר לצמצום העוני. לכן אחת ההצעות שנשקלות בוועדה היא להקים יחידה בתוך אחד ממשרדי הממשלה, שתהיה אחראית על ריכוז משאבי המשרדים המטפלים בנושאים שקשורים לעוני. גוף שכזה יכול להיות האגף לממשל וחברה במשרד ראש הממשלה שבראשו עומד אהוד פראוור, החבר בוועדת אלאלוף.
לטענת חלק מחברי הוועדה, הוצאת הדו"ח מידי ביטוח לאומי והעברתו ללמ"ס יכולה לחזק את המוסד, כך שלא ייתפס בציבור כמי שאשם בשיעורי העוני הגבוהים או כגורם לא אובייקטיבי.
ביטוח לאומי מפרסם את דו"ח העוני מאז שנות השבעים, ובמסגרתו נמדדים בכל שנה שיעור העניים בישראל ופערי ההכנסות בין המשפחות במשק. הדו"ח מסתמך למעשה על עיבוד שמבצעת מחלקת המחקר של ביטוח לאומי לנתוני הלמ"ס. כך לדוגמה נקבע קו העוני בישראל, בדומה לעולם, על כמחצית מההכנסה הפנויה של משק בית (אחרי מסים וקצבאות). גם פערי ההכנסות נקבעים על בסיס נתונים דומים של שני הגופים.
ועדת אלאלוף הציבה כיעד להוריד בחצי את שיעור העניים בישראל, שלפי דו"ח העוני האחרון עמד 19.4% ב־2012. לפי הערכות, עלות המלצותיה למלחמה בעוני צפויה לעמוד על כ־10 מיליארד שקל בשנה.
בינתיים, מסקנות הביניים של הוועדה לא יפורסמו ב־8 באפריל כמתוכנן, אלא באמצע מאי. הסיבות לדחייה הן רצון הוועדה להכניס תמחור תקציבי להמלצותיה כבר בדו"ח הביניים, ובנוסף חג הפסח שמונע עבודה רציפה.
מהוועדה למלחמה בעוני נמסר: "שינוי באופן כתיבת דו"ח העוני הוא מהנושאים שנשקלים בוועדה, אך טרם התקבלה החלטה כלשהי".