עוד סכנה אמיתית מהחרפת המשבר המדיני
אם הפלסטינים יפרקו את הרשות, וזה לא צעד מופרך, זה יכול לעלות לישראל 20 מיליארד שקל בשנה
הכלכלה הפלסטינית תלויה לחלוטין בישראל. הפלסטינים קונים מאיתנו כמעט הכל - חשמל, מים, דלק, מזון ועוד. יותר מ־80% מהיבוא לשטחים הפלסטיניים מגיעים מישראל או דרכה. כ־130 אלף פועלים מהגדה עובדים בישראל ובהתנחלויות או בעבודות קבלניות עבור חברות ישראליות. על רקע זה יש לממשלה הרבה דרכים להעניש כלכלית את הרשות, במקרה שהמשבר הנוכחי ילך ויחריף.
- הכלכלה הפלסטינית: חלום הנפט הפלסטיני
- הכלכלה הפלסטינית: האבטלה בעזה מסוכנת גם לישראל
- הכלכלה הפלסטינית: ההייטק הפלסטיני והפוטנציאל הסעודי
מהעבר השני האיום הכלכלי הפלסטיני שמדברים עליו, על המשק הישראלי, מוגבל לחרם בחו"ל. המשק הישראלי הוא תלוי יצוא, וכבר היום נשמעים באירופה קולות להחרים לא רק תוצרת התנחלויות, אלא תוצרת ישראלית בכלל.
ישראל תיאלץ לטפל בחובות ובאבטלה ברשות
אבל לפלסטינים יש עוד נשק כלכלי אנטי־ישראלי שהוא חמור הרבה יותר - פירוק הרשות הפלסטינית. זה לא עומד על הפרק למחר בבוקר, אבל ישנם דוברים פלסטינים שהעלו אפשרות כזאת. כיום אפשר בהחלט לחשוב על הידרדרות פוליטית ועימותים אלימים, שבהם תיאלץ ישראל להכניס כוחות לשטחי הפלסטינים כשהרשות תחדל לתפקד.
האיום הפלסטיני הוא אפוא לאלץ את ישראל - בכוונה או שלא בכוונה - לקיים שלטון צבאי ישיר בגדה ובעזה. לא מעט פלסטינים מאשימים את המנגנונים של הרשות ברמאללה שהם משרתים למעשה את הכיבוש הישראלי, ודורשים לפרקם. אומרים שאבו מאזן הפך למשת"פ.
שלטון ישראלי ישיר על השטחים הפלסטיניים יהווה מעמסה כלכלית אדירה. התקציב השנתי הפלסטיני הוא כ־4 מיליארד דולר (ועוד 500 מיליון דולר של חמאס בעזה). רובו הולך לתשלום משכורות ל־150 אלף עובדי הרשות ולאחזקת המערכות הציבוריות. יש להוסיף לכך את החובות האדירים של הרשות לבנקים והתמודדות עם בעיות קשות של אבטלה (40% בעזה). ישראל תצטרך לטפל בזה.
"אבא שלי לא בא לדגניה כדי לנהל את פרדסי עזה"
לכאורה יכולה ישראל לבוא ולומר: אנחנו לא מוכנים לסידור כזה. מצב דומה היה מיד אחרי 1967, כששר הביטחון דאז משה דיין אמר לראשי העיריות בגדה ובעזה: טפלו אתם בבעיות שלכם. "אבא שלי לא בא לדגניה ולנהלל כדי לנהל את הפרדסים של עזה (אז עוד היו שם פרדסי הדר -ד"ר), ולא את מערכת החינוך של שכם", אמר דיין. בסופו של דבר מונו קצינים ישראלים שטיפלו בכל תחומי החיים.
ממשלת ישראל לא תוכל גם לסגור ולשמור על גבולות הגדה ועזה וגם לא לקחת אחריות על מה שקורה שם. התקציב הממשלתי בשטחים והוצאות הביטחון שיגדלו מאוד עלולים לעלות לישראל כ־20 מיליארד שקל בשנה. זו הסכנה האמיתית הנשקפת לישראל מהמשבר.