האוניברסיטאות גייסו מיליארד וחצי שקל ממקורות חיצוניים ב-2010-2009
מנתוני הלמ"ס עולה כי חלה עלייה של 9% לעומת 2008 בגיוס מימון למחקרים ממקורות חוץ-אוניברסיטאיים; האוניברסיטה העברית מובילה עם סכום של 399 מיליון שקל
המועצה הלאומית למחקר ופיתוח במשרד המדע פרסמה היום (ב') את נתוני הלמ"ס לפיהם בשנת תש"ע (2010-2009) גייסו שבע אוניברסיטאות מחקר בישראל מיליארד וחצי שקל למימון מחקרים ממקורות חוץ אוניברסיטאיים. מדובר בעלייה של כ-9% בהשוואה לשנת 2008. מחקרים בעלי מימון מיוחד הם מחקרים הממומנים על ידי גורמים חוץ-אוניברסיטאיים כגון קרנות, תכניות מחקר ופיתוח (מו"פ) ומענקים של משרד המדע ומשרדי ממשלה נוספים, וכן מקרנות פנים-אוניברסיטאיות המיועדות למחקר. זאת להבדיל מהמימון הנעשה מהתקציב השוטף של האוניברסיטאות.
- הטכניון - בין 10 האוניברסיטאות בעולם שבוגריהן מנהלים חברות בשווי של מיליארד ד'
- האוניברסיטה העברית, הטכניון ומכון ויצמן: בין 100 האוניברסיטאות הטובות בעולם
- הקרב על שכר הבכירים באוניברסיטאות מגיע לבג"צ
האוניברסיטה העברית מובילה בגיוס מימון למחקרים ממקורות חוץ אוניברסיטאיים עם 399 מיליון שקל; אוניברסיטת תל אביב עם כ-310 מיליון שקל; מכון ויצמן למדע עם כ-239 מיליון שקל (230 מיליון מתוכם הוקצו למדעי הטבע); הטכניון עם 205 מיליון שקל (119 מיליון מתוכם הוקצו להנדסה ואדריכלות) ואוניברסיטת בן גוריון בנגב עם כ-182 מיליון שקל. את הרשימה סוגרות אוניברסיטת בר אילן עם כ-112 מיליון שקל, עלייה של 24 מיליון שקל בהשוואה לשנה לפני כן – ואוניברסיטת חיפה עם כ-64 מיליון שקל.
"היכולת להשיג מימון חיצוני למחקרים מעידה הן על רמת החוקרים באוניברסיטה והן על יכולותיה בגיוס השקעות", אומר פרופ' יצחק בן ישראל יו"ר המועצה הלאומית למחקר ופיתוח. "מימון חיצוני בהיקף גבוה כזה הוא סימן לאיכות המחקר בארץ אך גם סימן מדאיג המצביע על מחסור בתקציבי המחקר המופנים באופן שוטף לאוניברסיטאות".
54% מההוצאות על מחקרים - במתממטיקה ובמדעי הטבע
לדברי המדענית הראשית במשרד המדע, הטכנולוגיה והחלל פרופ' נורית ירמיה, "החוקרים הישראלים מתחרים עם עמיתיהם ברחבי תבל על השגת משאבי מחקר מהקרנות היוקרתיות ביותר בעולם ושיעורי הזכייה המכובדים מורים על מצוינותם של החוקרים הישראלים. יחד עם זאת במדינת ישראל חסרים משאבים ממשלתיים למחקר. משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל שם לו למטרה לסייע בהשגת משאבי מחקר נוספים הן באמצעות קרנות מחקר ייעודיות והן באמצעות קשירת קשרי מדע עם מדינות נוספות".
ההוצאה למחקר ופיתוח באוניברסיטאות כולל המימון מהתקציב השוטף מהווה כ-13% מכלל ההוצאות למחקר ופיתוח אזרחי בישראל . מקור המימון העיקרי הוא מקרנות ותכניות מחקר בישראל האחראים ל-56% מהמימון בשנת 2010. בהתאם, 44% מהמימון מגיע ממקורות בחו"ל. בכל התחומים, חלקו של המימון מישראל גבוה מזה של המימון מחו"ל. חלקו היחסי של המימון מישראל גבוה במיוחד בתחומים מדעי הרוח ומשפטים (כ-63%), מדעי החברה (כ-61%) וחקלאות (כ-68%).
מניתוח ההוצאות לפי תחומי מחקר בשבע אוניברסיטאות המחקר, עולה כי כ-54% מההוצאות היו בתחומי מתמטיקה ומדעי הטבע, כ-9% ברפואה, 16% בהנדסה ואדריכלות, 4% בחקלאות וכ-16% במדעי הרוח, מדעי החברה והמשפטים. מאז 2008 חלה ירידה בחלק היחסי של המדעים הביולוגיים - מכ-30% לכ-28%, ועלייה בחלקם של תחומי ההנדסה ואדריכלות מ-14% ל-15%. חלקו היחסי של תחום הרפואה נשאר ללא שינוי כ-9%.