$
קיימות בעולם

כיסאות גן מאוויר

טכנולוגיה מבטיחה של ספיחת פחמן משתמשת בגזי חממה מזיקים כחומר גלם לייצור פלסטיק

איתי להט 08:2409.04.14
בדו"ח האחרון של הפאנל להתחממות גלובלית ושינוי באקלים של האו"ם הוקדש פרק מיוחד לטכנולוגיה מבטיחה בשם "ספיחת פחמן". הטכנולוגיה הזו, שמחזיקה בהרבה שמות כמו פחמן שלילי, תפיסת פחמן ועוד, עובדת על עיקרון אחד פשוט: שימוש בגזי חממה מצטברים כחומר גלם.

 

דוגמה טובה לכך מגיעה מחברת בנייה אמריקאית בשם Hemp Technologies. החברה משתמשת בספיחת פחמן במוצר בשם Hempcrete: לבנת בניין עשויה קנאביס, גיר ומים. התערובת הזו אינה רעילה, עמידה לטחב, למזיקים ולאש ומבודדת יותר מבטון. אבל היתרון הגדול הוא שתהליך הייצור שלה סופח פחמן דו־חמצני. זאת בשל השימוש בצמח הקנאביס, שבעת גדילתו סופג את הגז, שומר את הפחמן כחומר בניין ומשחרר חמצן. מטר מעוקב אחד של Hempcrete שווה ערך לספיגה של 165 ק"ג פחמן.

 

שבבי פלסטיק המיוצרים בתהליך AirCarbon. משמשים ליצירת רהיטים ואריזות שבבי פלסטיק המיוצרים בתהליך AirCarbon. משמשים ליצירת רהיטים ואריזות

 

תהליך ייצור דל אנרגטית שגם מסיר מהסביבה פחמן או גזי חממה אחרים קוסם ליצרנים וצרכנים כאחד, ולא מעט חברות מנסות ליישם אותו. אחד הניסיונות המרתקים מגיעים מספיחה ישירה של גזי חממה והסבתם לחומרי גלם של ממש, כמו פלסטיק. חברה שנמצאת במוקד הטכנולוגיה הזו היא Newlight Technologies מקליפורניה. החברה פיתחה תהליך ייחודי שבסופו נוצר חומר בשם AirCarbon. מדובר במהפך של ממש באופן שבו פלסטיק מיוצר: במקום להשתמש בתוצרי לוואי של נפט, Newlight פשוט סופחת פחמן ומתאן מהאוויר ומסבה אותם לתרמו־פלסטיק איכותי. היא עושה זאת בעזרת הפעלת קטליסט ביולוגי על זרם אוויר המכיל פחמן דו־חמצני.

 

הקטליסט מחלץ את הפחמן ובונה ממנו פלסטיק. החברה לא משלמת על חומרי הגלם מפני שהיא פשוט שואבת אותם מהאוויר, והפלסטיק שלה הוא בר־מיחזור וגם מתכלה לחלוטין - הפחמן מתפרק וחוזר לאדמה כדשן. ואם זה לא מספיק, אז כל שרשרת הייצור, השינוע ושאר תהליכים פולטי פחמן, מצטברים לכמות נמוכה יותר מזו שסופחת החברה בתהליך הייצור עצמו.

 

סדרת המוצרים הראשונה של Newlight היא כיסאות גינה מפלסטיק, והיא מייצרת גם מארזים לטלפונים, קופסאות ורכיבים לתעשיית הרכב. יש לה שאיפות גדולות - היא מבקשת להחליף את שרשרת הייצור הגלובלית של פלסטיק בתהליך החדשני שלה. מחיר הפלסטיק שהיא מייצרת כיום מתחרה כבר במחירי הפלסטיק הקיימים המבוססים על נפט, אבל ככל שתגדל יכולת הייצור, כך יירד מחיר הפלסטיק שלה לרמות נמוכות יותר. במצב כזה, שבו כולם מרוויחים, קשה לראות איך ספיחת פחמן לא תהפוך לטכנולוגיה הגדולה הבאה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x