מה קורה כאשר האוזנייה מתרחקת?
למה כשאנחנו מתרחקים מהאוזניות הן נשמעות כמו טלפון? ליאה
ליאה היקרה,
זה לא הטלפון כולו שמפיק את הצלילים שאת שומעת, אלא רכיב מאד מסוים בתוכו, בקצה העליון של האפרכסת. רכיב מסתורי שאליו מצמידים את האוזן כדי להקשיב. לרכיב הזה, כפי שוודאי ניחשת, קוראים "אוזנייה". אז השאלה שלך אינה מדוע אוזניות נשמעות כמו טלפון, אלא מדוע אוזניות נשמעות כמו אוזניות. ועל זה את יכולה לענות בעצמך.
השאלה היותר מעניינת היא מדוע אוזניות, של טלפון או אחרות, שמפיקות צליל די סביר כשהן קרובות מאד לאוזן, נשמעות כמו צרצר מוכה שחפת ברגע שמזיזים אותן קצת מהאוזן. והתשובה טמונה בבאסים. הבאסים הולכים לאיבוד, ואנחנו נשארים רק עם התדרים הגבוהים. וגם הם בעוצמה נמוכה. ולגמרי במקרה ככה בדיוק נשמע צרצר מוכה שחפת.
למה הבאסים הולכים לאיבוד? יש כמה וכמה סיבות, אבל החשובה שבהן היא כנראה שאנחנו מראש לא שומעים אותם טוב במיוחד. כולם יודעים שיש צלילים כל כך גבוהים או כל כך נמוכים שאנו לא מסוגלים לשמוע, אבל גם בטווח שאנחנו מסוגלים לשמוע היכולת שלנו אינה אחידה. אם תנגני צלילים בעוצמה קבועה, ורק תשני את גובה הצליל, תגלי שאיפשהו, בסביבות מרכז טווח השמיעה, הצליל נשמע הכי חזק. וכשאת מתרחקת מהשיא הזה, הצליל נשמע כאילו הוא הולך ונחלש. אלא שזה לא הצליל, זו האוזן.
כדי שהבאסים יישמעו חזקים, צריך להפיק אותם בעוצמה כפולה ומכופלת, ורמקולים רגילים נאלצים לעבוד מאד קשה כדי לעשות את זה. אבל אוזניות לא יכולות. הן קטנות וחלשות, ופשוט לא מצליחות לייצר צלילים חזקים. וזה טוב, כי אם הן היו מייצרות צליל חזק הן כנראה היו מחוררות לך את עור התוף. אי לכך, האוזניות נאלצות להשתמש ביתרון היחיד שיש להן - קרבתן לאוזן.
כשגלי קול מגיעים מקרוב, הם עובדים לפי חוקים אחרים. הם לא מספיקים להתערבב זה בזה, הם שומרים על הכיוון שלהם, והם לא מספיקים כמעט להיבלע באוויר. זה לא נושא פשוט, אבל לא תחטאי מדי לאמת אם תאמרי שכשם שדבר קטן שנמצא קרוב לעין שלך נראה גדול, רמקול קטן שנמצא ליד האוזן שלך נשמע כמו רמקול גדול.
והטריק הזה משמש את האוזניות היטב. יש לו גם חסרונות (בעיקר בהקלטות סטריאו, שנועדו לרמקולים שביניהם יש אוויר, ולא ראש, ושכל אחד מהם מגיע לשתי האוזניים שלך), אבל בגדול אוזניות עושות את העבודה. לפחות עד שאת מתרחקת ולוקחת איתך את היתרון היחיד שלהן. את כבשת הרש של האוזניות.
שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il